Zobraziť přihlasovací formulár

Domáce mandľové mlieko

  • Publikované:
Domáce mandľové mlieko

Rastlinné „mlieka“ sú v dnešnej dobe pomerne populárnou potravinou. Mnoho ľudí ich využíva len ako spestrenie bežného jedálnička, do nových receptov alebo jednoducho len vďaka ich často špecifickej chuti, iným zase slúži ako alternatíva k mlieku z dôvodu spôsobu stravovania (raw, vegánstvo, vitariánstvo...). A v neposlednom rade sú jedinou možnosťou pre tých, ktorí trpia alergiou na laktózu alebo intoleranciou k nej. Ako si pripraviť to mandľové doma?

Mandle sú pre náš organizmus doslova požehnaním. Sú zdrojom nenasýtených mastných kyselín (teda veľmi zdravých tukov), vápnika, železa, horčíka a v neposlednom rade aj bielkovín. Medzi ďalšie živiny v mandliach potom patria významné antioxidanty ako vitamín E, skupina flavonoidov, zinok alebo mangán a stopové prvky.

Lenže to môžeme celé ešte trochu vylepšiť a urobiť si mandľové mlieko. Ako na to?

Ingrediencie

  • 20 dkg mandlí (nelúpané)

  • 2 x 4,5 dcl vody

Áno, je to tak jednoduché, ale - ak chceme byť naozaj poctiví, mali by sme kupovať mandle v bio kvalite a vodu prefiltrovať. Mandľové mlieko tiež môžeme sladiť. Sú na to ideálne trebárs sušené figy, datle alebo agávový sirup. Pridať tiež môžeme vanilku a vlastne čokoľvek sa nám zachce. Dôležité je, ako chceme mandľové mlieko ďalej používať.

Postup

Mandle zalejeme vodou a necháme ich cez noc (cca 7 - 8 hodín) namočené. To robíme preto, aby nám mandle trošku „ožili“, teda sa v nich aktivovali enzýmy, ktoré sú potom pre naše telo prospešné. Potom vodu zlejeme a zalejeme novou, čistou. Všetko dôkladne premixujeme v obyčajnom mixéri. Mixujeme dlho a poctivo, cca jednu minútu. Uvidíme, ako sa nám začne voda zafarbovať.

Akonáhle domixujeme, scedíme mlieko cez jemnú gázu a... hotovo.

Zvyšnú drť v gáze vysušíme a môžeme ďalej použiť napríklad ako prísadu do koláčov, buchiet, ale tiež napríklad nátierok (čo tak napríklad s avokádom?).

  • Tip Mimibazara: Keď k mandliam pridáme cca o 1 dcl menej vody, môžeme drviť v odšťavovači (pozrite sa do návodu, či ten váš zvláda orechy). V takom prípade postupne mandle s vodou „odšťavujeme“ a výsledné mlieko bude hustejšie, až smotanové. Môžeme a nemusíme ho scediť, rovnako tak môžeme a nemusíme ho ďalej zriediť vodou.

Keď nakupujeme...

Keď sa chystáme si rastlinné mlieko kúpiť, mali by sme siahnuť po čo najkvalitnejšom. Rozhodne by malo spĺňať BIO kvalitu, pretože tak máme väčšiu šancu sa vyhnúť geneticky modifikovaným rastlinám, resp. organizmom. Ak chceme alebo nechceme prisladzované varianty, to už záleží na nás, rozhodne by sme sa ale mali pozerať na zastúpené percento základnej suroviny - čím vyššie, tým lepšie.

Keď pijeme

Mandľové mlieko môžeme popíjať len tak, ako zdravú desiatu. Rovnako tak ho ale môžeme použiť všade tam, kam patrí normálne mlieko, pri varení, pečení alebo napríklad na prípravu krémov alebo pudingov. Je to skvelá prísada do smoothies a koktailov, ale možnosti využitia sú neobmedzené! Mandľové mlieko vydrží v chladničke okolo troch dní, čím čerstvejšie ho spotrebujeme, tým lepšie.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku