Zobraziť přihlasovací formulár

Kedy pinzetu radšej odložiť

  • Publikované:
Kedy pinzetu radšej odložiť

Každý na svojom tele sem tam objaví zatúlaný chĺpok. Z miest, kde nemá čo robiť, sa ho väčšinou snažíme vykázať pomocou pinzety. Ale existujú miesta na tele, kde by sme mali chĺpky nechať, hoci sa nám tam nepáčia. Alebo sa s ich odstránením neponáhľať. Pretože riziko zavlečenia infekcie je značné a vytrhnutie chĺpkov s väčšími korienkami alebo na citlivých miestach môže prepuknutie takejto infekcia spôsobiť. Od ktorých miest na tele teda držať pinzetu ďalej?

Infekciu si môžeme spôsobiť na dvoch typoch miest. Na takých, kde sú korienky chĺpkov moc veľké a tým pádom si ich vytrhnutím spôsobíme malú ranku, alebo na tých, kde je koža okolo nejaká abnormálna. Niekedy by bolo lepšie zvoliť vosk, inokedy žiletku (ak sme šikovní) a niekedy je vôbec najlepšie nechať chĺpok na pokoji.

  • Prečo je vytrhávanie chĺpkov voskom lepšie? Keď opomenieme možnú intoleranciu k vosku, ide predovšetkým o teplo, ktoré uvoľňuje póry, takže idú korienky ľahšie von, pokožka je pružnejšia a lepšie sa okolo „prázdneho miesta“ stiahne.

Obočie. Je to prekvapenie, ale pinzeta nie je ten najlepší nástroj na vytrhávanie obočia. Ide o to, že chĺpky sú jednak s relatívne silnými korienkami, ale koža okolo je voľnejšia, nie je moc pružná. Napodiv - kopa odborníkov odporúča špeciálne zastrihávače chĺpkov obočia, pretože ako pinzeta, tak vhodnejší vosk (ktorý nás zbaví aj nežiaducich jemných chĺpkov) spôsobujú permanentné zmeny v tvare obočia. Jednoducho povedané - keď si chĺpky trháme dostatočne dlho, už nám nikdy nevyrastú.

Okolo bradaviek. Nebojte, nie ste príbuzní s Yettim, chĺpky okolo bradaviek rastú takmer každému. Ak už si ho (alebo ich) budete chcieť vytrhnúť, rozhodne to nerobte, ak nie sú chĺpky aspoň pár milimetrov dlhé, inak si môžete spôsobiť síce malé, ale bolestivé a potenciálne nebezpečné zranenie. A infekcia zavlečená do tohto okolia je naozaj nepríjemná a môže spôsobiť rozsiahlejšie škody.

Materské znamienka a bradavice. Áno, z niektorých vyrastajú chĺpky, áno, nie je to nič estetické. Ale vytrhávať si pinzetou chĺpky zo znamienok je vyložene hazard. Nie je od veci riešiť vec s lekárom, ktorý môže navrhnúť laserové odstránenie chĺpkov alebo celého znamienka.

Okolo akné. Podráždenie, začervenanie a prípadný hnis sa často vytvoria okolo chĺpku - vo vlasovom folikule, vchlípenine do pokožky, kam sa môže dostať infekcia. V takom prípade nejde o akné, ale o zapálený folikul, a je na mieste chĺpok vytrhnúť, odstrániť hnis a aplikovať antibiotické prípravky (alebo prípravky s kyselinou salicylovou). Ak ale naozaj ide o akné, môžeme vytrhnutím chĺpka spôsobiť viac škody ako úžitku - môžeme zaniesť infekciu, ktorá zväčší vriedok a nám môže zostať jazva.

Zarastené chĺpky. Kto by ich nepoznal, je to naozaj nepríjemný sprievodný jav holenia, ale aj bežného nového nárastu vypadnutého chĺpka. Aby sme taký chĺpok vyslobodili, musíme doslova rozrezať kožu, hoci len jej vrchnú vrstvu. Keď potom chĺpok vytrhneme, vznikne pomerne významná ranka, do ktorej si môžeme zavliecť infekciu a spôsobiť si tak permanentné poškodenie kože, ako jazvičky.

  • Tip Mimibazara: Rovnako, ako všetky nástroje, ktoré používame pri manikúre, pedikúre, pri úprave alebo skrášľovaní akejkoľvek časti tela, treba aj pinzetu udržiavať nielen čistú, ale aj dezinfikovanou. Aj keď nám to nepríde, sem tam dôjde k bolestivému „uštipnuiu“ a hroty pinzety prejdú našou kožou, kde môžu zanechať zárodky infekcie.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku