Zobraziť přihlasovací formulár

Náš vzťah ako príbeh

  • Publikované:
Náš vzťah ako príbeh

Existuje mnoho faktorov, ktoré ovplyvňujú, či bude vzťah šťastný, spokojný a trvajúci „až na veky“. Ale vždy všetko začína a končí pri miere lásky, tolerancie, vôle a presvedčení konkrétnych dvoch ľudí. Často sami sebe kladieme otázky - je to ten pravý? Vydrží nám to? Našli sme to, čo sme hľadali? Alebo bude lepšie hľadať ďalej? Neexistuje univerzálna metóda, ako si na niečo také odpovedať. Existuje však možnosť, ako preskúmať svoj vlastný pohľad na vec a teda aj skryté myšlienky a tendencie, ktoré vo vzťahu máme.

Už dávno vieme, že druhého človeka nemôžeme nijako zmeniť, maximálne ovplyvniť a jeho zmenu naštartovať. Nevidíme nikomu do hlavy, nevieme, aké sú zámery, ako moc sám seba pozná. Nikto nemôže dať ruku do ohňa skoro ani sám za seba, nieto za niekoho druhého. Takže... ako preskúmať vlastné vnútro?

Skúste niekomu prerozprávať príbeh vášho vzťahu. Od zoznámenia, cez vzájomné oťukávanie, zžívanie, bývanie, rodinu... všetko. Buďte úprimní, myslite na svoj vzťah, ako by to mal byť scenár k filmu - ktoré scény podčiarknete, ktoré vynecháte? Čo sú najdôležitejšie otázky? Ako by ste taký film poňali? Chceli by ste vykresliť všedné záležitosti, podrobili by ste skúmaniu veľké udalosti, ktoré sa vám stali? Bude to komédia, dráma, romanca? Alebo trebárs horor? Skúste si to na chvíľu predstaviť, kým budete čítať ďalej.

Ako to uchopiť

Publikum, ktorému by sme náš príbeh rozprávali, by malo jasno pomerne rýchlo. Ide totiž o jednu jednoduchú a prostú vec - keď o vzťahu rozprávame, sústredíme sa na veci pozitívne alebo negatívne? Ak je príbeh nášho vzťahu výpočet viny, krívd, nepohodlia a nenaplnených potrieb, samozrejme to neveští nič dobré. Keď je príbeh nášho vzťahu príbehom o nepochopení, veľmi pravdepodobne buď nevydrží, alebo sa budeme trápiť.

A aký je postup, keď prídeme na to, že nechceme čakať, ako ten nešťastný príbeh skončí?

  • Hovoriť, hovoriť, hovoriť. Je dobrá šanca, že keď sa jeden z partnerov necíti vo vzťahu dobre, druhý aspoň niečo tuší. Môžete partnerovi navrhnúť, aby o vašom vzťahu tiež skúsil porozprávať príbeh. Trebárs uvidíte, že sa vaše pohľady na neho líšia. Kým zostanú veci nevyslovené, nikdy sa nevyriešia.

  • Myslite na to pozitívne. Skúste sa sami donútiť rozprávať o vzťahu z pozitívnej perspektívy. Trebárs si uvedomíte a povzpomínáte na mnoho vecí, ktoré stoja za to.

  • Trénujte vďaku. To, čo by sme kedysi označili ako požehnanie, možno dávno berieme ako automatiku. Zvykli sme si, neoceňujeme, čo máme. Tak to skúsme objaviť znova.

  • Pustite sa. Keď už je všetko vonku a nič nie je inak (lepšie), možno by sme nemali na niečom, čo nefunguje, toľko lipnúť. Niekedy nastanú situácie, kedy je rozvod na mieste.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku