Zobraziť přihlasovací formulár

Rezistentný škrob - cukor, ktorý sa chová ako vláknina

  • Publikované:
Rezistentný škrob - cukor, ktorý sa chová ako vláknina

...a k tomu všetkému sa ním dá nahradiť múka. Ako je to možné? Rezistentný škrob je skvelý pomocník pri chudnutí a snahe o zníženie príjmu sacharidov a kalórií. Existujú potraviny, ktoré, keď ich budeme konzumovať až po vychladnutí (a opätovnom ohriatí na vlažnú teplotu), prijmeme tak iba polovičné kalórie. Ako je to možné? Pretože škrob v nich obsiahnutý sa premení na rezistentný škrob, ktorý nestrávime, naopak - bude v našom tele fungovať ako vláknina.

Rezistentný, čiže odolný, škrob, teda polysacharid, je niečo, o čom sme možno ešte nepočuli, ale rozhodne by sme mali. Pretože veľa potravín, ktoré v sebe obsahujú veľké množstvo cukrov, môžeme pokojne v našom jedálničku nechať, aj keď sa snažíme o redukciu hmotnosti.

Väčšina škrobov sú jednoducho stráviteľné, čím zložitejšie reťazce, tým dlhšie ich trávime (a tým viac sa znižuje glykemický index potraviny - aj keď toto by fungovalo, keby sme konzumovali potraviny prísne separovane), ale tak ako tak - dodáva nám relatívne rýchlu energiu. Keď prijímame cukrov (sacharidov) moc, vedie to k nadmernému ukladaniu tukov. Staré známe informácie.

Novinkou je však to, že niekedy sa škrob vie správať ako nestráviteľná vláknina, teda vlastne potrava pre dobré baktérie v hrubom čreve, ktoré nutne potrebujeme nielen na správne zažívanie, ale aj dobrú imunitu a tak ďalej. Viac o vláknine sa dočítate v našom špeciálnom článku
.

Inteligentný doplnok jedálnička

Napriek našim zbožným prianiam, pravdepodobne nenájdeme všemohúci všeliek na kilá, ktoré máme navyše. Keď si ale zostavíme jedálniček šikovne, pôjde to ľahšie. A Rezistentný škrob nám v tom môže pomôcť. Nielen, že redukuje počet prijatých kalórií, ale zároveň jeho pôsobením v hrubom čreve vzniká butyrát - kyselina maslová. Tá patrí medzi mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ktoré tvoria hlavnú „potravu“ pre bunky hrubého čreva a slúži ako prevencia jeho rakoviny.

Rozoznávame 4 typy rezistentného škrobu, RS1 - RS4. Prvý typ potravín obsahuje škrob nezvratne viazaný v bunkovej štruktúre (obilniny, semená, strukoviny...), druhým typom sú škroby v potravinách ako zemiaky a nezrelé banány, kedy až varením, resp. tepelnou úpravou, zmeníme škrob na stráviteľný, tretím - pre nás zásadným typom - je škrob obsiahnutý vo vysokosacharidových potravinách, ako je uvarená a schladená ryža, cestoviny, zemiaky, strukoviny alebo zmrazený (okoralý) chlieb. Štvrtým typom je extrahovaný rezistentný škrob, prášok, surovina.

K čomu to slúži?

Narušenie štruktúry škrobu, z ktorého by sme normálne mali energiu v podobe kalórií, a vznik škrobu rezistentného, teda toho, čo nám pomôže udržiavať črevnú mikroflóru, ale nezužitkujeme ho ako energiu, dáva nášmu jedlu doslova nový rozmer.

Redukuje totiž počet kalórií prijatých v jedle a to až o polovicu! Okrem toho nám dodáva vlákninu, ktorú nutne potrebujeme na zažívanie a zdravie čriev a celého organizmu. Je to vlastne tak dvojitá výhra. Ani opätovným ohriatím na nie úplne vysokú teplotu.

Čo to znamená...?

Znamená to možnosť, ako ušetriť kalórie, zachovať objem jedla, znížiť jeho glykemický index (budeme dlhšie sýti), zlepšiť zažívanie, prijať viac vlákniny, nemusieť vynechávať prílohy a potýkať sa tak s nedostatkom cukrov v organizme... a to ešte nie je všetko.

  • Tip Mimibazara: Rezistentným škrobom typu 4, teda tým extrahovaným v prášku, môžeme do istej miery nahradiť múku. Maximálne však pätinu váhy, ktorá je uvedená pre múku v recepte, inak môže cesto zmeniť svoje vlastnosti.

Hoci rezistentný škrob nie je všemohúci, tip, ako odstrániť kalórie zo sacharidov a zvýšiť príjem vlákniny iba tým, že necháme svoje prílohy vychladnúť, je na nezaplatenie!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku