Zobraziť přihlasovací formulár

Aké prekážky si pri chudnutí kladieme sami

  • Publikované:
Aké prekážky si pri chudnutí kladieme sami

Samozrejme, zmenili sme jedálniček, dávame si záležať na pitnom režime i pravidelnom pohybe, s radosťou sledujeme každé deko, ktoré nás opúšťa. Z chudnutia a zdravého životného štýlu sa stal v posledných rokoch taký kult, že keď sa rozhodneme zhodiť pár kíl, často si pripadáme ako členovia nejakého exkluzívneho spolku, ktorých by mal každý podporovať, skoro až obdivovať. Z chudnutia sa dnes vytráca (ako z množstva vecí) realita - za nadváhu si vo valnej väčšine prípadov môžeme sami, a tak by sme sa s ňou mali aj sami popasovať.

Povinnosťou okolia nie je byť lojálni, podporujúci a chápajúci. Ak sa pre zmenu nerozhodneme vnútorne, pevne a odhodlane my sami, žiadne vonkajšie vplyvy nám dlhodobo nepomôžu. A keďže, hoci je to nepopulárne tvrdenie,
sme v tom sami, máme v rukách svoje úspechy, ale aj neúspechy.

Ako sami sebe najčastejšie sabotujeme chudnutie?

Všeobecne sa dá povedať, že dvojakým spôsobom. Tým prvým sú stravovacie a pohybové chyby, ktoré robíme z neznalosti a často aj dobrej viery. No a ďalším typom prekážok sú tie mentálne, ktoré nás spomaľujú, demotivujú alebo dokonca nútia snahu vzdať.

  • Chceme od seba príliš veľa za príliš krátku dobu. Transformácia tela nie je proces na dva týždne. Dokonca ani na dva mesiace, aj keď to už by sme mali zaznamenať viditeľné výsledky. Realistické očakávania a primerané ciele, to je cesta k spokojnosti (a nielen pri chudnutí).

  • Snažíme sa byť „perfektní“. Vyvíjame na seba obrovský tlak. Výčitky svedomia sa dostavia po každej zmeškanej alebo ochudobnenej desiate, keď necvičíme na hranici svojich síl, ale len tak „light“, keď sme hore o hodinu dlhšie, než by sme mali.

  • Jedlo máme spojené s emóciami. Zlý deň v práci? Kúpim si keksík. Niečo sa mi podarilo? Odmením sa dobrou večerou. Je mi smutno? Pustím si film a dám si k nemu (doplňte sami). Jedlo nie je kamarát, jedlo je palivo pre telo. V iných prípadoch funguje seriózne položená otázka - mám naozaj hlad? Ak nie, nechcem náhodou jesť len z nudy? A kto to je taký emocionálne jedák?

A ďalšou kategóriou sú takzvané diétne chyby. Nie v zmysle prísnych trénerov, ktorí tak označujú trebárs nanuk, ktorý ste si dali po tréningu, ale zvyklosti, o ktorých si myslíme, že sú nutné, ale v skutočnosti náš progres brzdia.

  • Vypúšťame svoje obľúbené jedlá. Jasne, práve ony vás možno dostali do ťažkostí, ale naozaj sa nemusíte zmierovať so životom, v ktorom už si ani raz nedáte kysnuté knedle. Je rozdiel dopriať si ich raz mesačne alebo dvakrát týždenne. Nemusíme hovoriť pokušeniu nie stále, len oveľa častejšie.

  • Jeme v reštauráciách. Myslíte si, že v reštaurácii vám pripravia jedlo zdravšie? Skôr nie. A lacnejšie? To už vôbec. V reštaurácii sa navyše oveľa ľahšie necháme zlákať na niečo, z čoho nám tečú sliny už pri čítaní jedálneho lístka. A ak svoje chudnutie neroztrubujeme do sveta, často si niečo dáme aj na popud spoločnosti, len aby sme nemuseli vysvetľovať, prečo nechceme (napríklad taká „neškodná“ dvojka vína).

  • Kalórie pijeme, nejeme ich. O tom, že sladké pitie je pre veľa z nás zdrojom nadváhy, už dávno vieme. Sladené alebo prisladzované nápoje, sódovky, džúsy, ale i napríklad čaje alebo alkohol - to všetko sú kalórie, ktoré rozhodne nepotrebujeme.

  • Jeme a pijeme „light“. Neexistujú žiadne potraviny, ktoré by boli špeciálne určené pre diétu. Kde vzali tuk, nahradili ho cukrom. Kde ubrali cukor, nahradili ho umelými sladidlami. Ani jedno nie je dobré - cukor nepotrebujeme prijímať zbytočne a umelé sladidlá veľmi často vedú k nutkavosti prejedania.

A posledná, veľmi častá, prekážka na záver. Veľmi často málo spíme, a to je jedna z najhorších vecí, ktorú svojmu telu môžeme urobiť. Okrem ukladania tukov môže nedostatok spánku viesť tiež napríklad k depresiám alebo iným psychickým poruchám. Okrem toho, že budeme pravdepodobne dosť unavení.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku