Zobraziť přihlasovací formulár

Ako vykúzliť veľké oči

  • Publikované:
Ako vykúzliť veľké oči

Každá zručná žena vie pomocou make-pu poopraviť kdejaký „nedostatok“, ktorý jej príroda nadelila. Zamaskovanie nedokonalostí pleti je vlastne takmer automatická schopnosť, ale potom sú tu trošku ťažšie úlohy. S nimi nám v poslednej dobe dosť pomohol trend contouring, ktorý však len využíva modelovanie kostnej štruktúry tváre pomocou svetlých a tmavých farieb. Môžeme si zúžiť nos, zamaskovať dvojitú bradu a podobne. Ale... ako si zväčšiť oči?

Keď dôjde na modeláciu očí, môžeme ich opticky zväčšiť, zmenšiť, priblížiť k sebe alebo naopak oddialiť, pozdvihnúť kútiky a podobne. Znie to ako veda, ale nie je - nebudeme na to potrebovať dokonca ani moc farieb, tieňov alebo štetcov.

  • Pozor. Budeme maľovať oči tak, aby pôsobili prirodzene, nebudeme lepiť umelé mihalnice ani robiť večerné líčenie. Ako teda môžeme úplne prirodzene vykúzliť veľké kukadlá?

Čo budeme potrebovať

  • Matný rozjasňovač/korektor

  • Svetlo marhuľový (až biely) matný tieň

  • Paletku „nude“ farieb (stačí nám stredne a tmavšie hnedá a tmavo šedá)

  • Plochý skosený štetec (ktorý väčšinou používame na dofarbenie obočia)

  • Štetec na nanášanie a rozotieranie tieňov

  • Maskaru - ideálne s bielou a čiernou časťou, popr. bezfarebnú a čiernu maskaru

Postup

Budeme predpokladať, že make-up, líca, obočie atď. máme hotové. Takže ideme na oči. Našou úlohou je vytiahnuť ich z tváre smerom von, teda nenechať ich zapadnuté v tieňoch. To začína korektorom.

  • Vezmite čo najsvetlejší korektor v tóne vašej pleti (samozrejme) a naneste ho na vrchné i spodné viečko. Sústreďte sa predovšetkým na areál vnútorného kútika oka vrátane koreňa nosa. Všetky tiene musia preč.

  • Rovnaký areál pretrite matným čo najsvetlejším tieňom. Rozhodne nepoužívajte tieň s leskom alebo perleťou, pretože to, proti čomu bojujeme, je vlastne prirodzená štruktúra našej lebky. Akonáhle ju potrieme akýmkoľvek leskom, aj to najlepšie kontúrovanie bude prezradené.

  • Ďalej si vezmite paletku „nude“ tieňov a vyberte stredne hnedú. Tou jednak pretrite oblúk nad horným viečkom, ale veľmi jemne, skôr na vonkajšej strane. Novinkou ale je, že to isté urobíme aj so spodným viečkom. Ako? Usmejte sa na seba do zrkadla. Vidíte tie drobné oblúčiky, ktoré sa vám urobili pod očami? Ktoré akoby ohraničujú buľvu? To je presne miesto, kam patrí aj ľahučká a tenká vrstva rovnako tmavého tieňa, ako na horné viečko.

Ale pozor: Základom správneho kontúrovania je predovšetkým dobré rozotrenie tieňov - takže pekne zľahka a dostratena! Rovnako tak je potrebné zvoliť hnedú len o pár odtieňov tmavšiu, než je vaša pleť. Nech potom výsledok nevyzerá ako medvedík mýval.

  • Ideme na linky. Tie nanesieme mokrým skoseným plochým štetcom. Naberieme ním o trošku tmavšiu hnedú farbu a pokúsime sa urobiť tenkú linku na hornom viečku, pokojne ľahko neostrú, čo najbližšie línii mihalníc. Smerom k vonkajšiemu kútiku môže byť silnejša, pri vnútornom ideme skoro až po vnútornej hrane viečka - linka by mala byť čo najtenšia.

Prečo mokrý štetec? Respektíve vlhký? Vďaka tomu bude štetček nanášať presne, nebude tieň prášiť všade okolo a my docielime efektu medzi tužkovou linkou a linkou štetca. Ideálné a prirodzené.

Smerom pri vonkajšom kútiku linku máličko pretiahneme.

  • Možno by ste čakali, že budeme potrebovať klieštiky na mihalnice - tentoraz nie, pretože budeme maskaru nanášať iným spôsobom. Ak máte maskaru s bielou časťou, začneme tou, ak nie, vezmite si maskaru bezfarebnú (biela je však lepšia). V oboch prípadoch pretrite horné aj spodné mihalnice dvoma až troma vrstvami pekne od korienkov, nechajte chvíľu uschnúť. Potom vezmite čiernu alebo hnedú maskaru (ideálne na objem) a tou pretrite zľahka iba končeky mihalníc. Áno, končeky, respektíve poslednú zhruba tretinu. Ako horné, tak spodné. Ak sa vám urobia žmolky, rozčešte mihalnice suchou maskarovou kefkou.

Prečo len končeky? Utvoríme tak dojem omnoho väčšieho oka, akonáhle máme mihalnice čierne od korienkov, neskryjeme, kde vlastne oko začína. Týmto spôsobom vytvoríme nie tak ostrý prechod a oko bude opticky oveľa väčšie. Problém je, že pri nafarbených končekoch môže mihalnica klesať - preto potrebujeme prvé vrstvy bielej maskary. Tá mihalnice pri oku jednak „skryje“, ale tiež ich pomôže držať roztvorené. Rozhodne nenanášajte len maskaru na končeky bez prvých vrstiev!

  • Nakreslíme poslednú mihalnicu. Opäť budeme potrebovať skosený plochý štetec a tmavosivý tieň. Pozrite sa vzpriamene do zrkadla a skúste vo vonkajšom kútiku oka pretiahnuť linku tak, aby bola v línii horného viečka, ale aby utvorila poslednú mihlanicu.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku