Zobraziť přihlasovací formulár

Lak na nechty ako ho nepoznáte

  • Publikované:
Lak na nechty ako ho nepoznáte

Zaoberali sme sa využitím jedlej sódy, citrónov alebo napríklad detského púdru. Dnes sa pozrieme, ako môže náš život uľahčiť lak na nechty. Zďaleka totiž nemusí slúžiť len ako ozdoba vašich nechtov!

Vedeli ste, že laky na nechty zďaleka nie sú vymoženosťou modernej doby? Už 3000 rokov pred naším letopočtom si v starovekej Číne zdobili nechty zmesou gumy, včelieho vosku, želatíny a rôznych farbív. Jednotlivé spoločenské vrstvy mali dokonca špeciálne povolené farby. A farbenie nechtov nebolo zďaleka len výsadou žien, napríklad rímski a egyptskí vojaci si pred bojom farbili nechty na červeno.

Dnes sa lak na nechty vyskytuje asi v každej domácnosti, v ktorej býva akákoľvek žena. Takže je kedykoľvek po ruke! Ako môžeme takú zdanlivú maličkosť využiť na domáce opravy a triky, ktoré môžu v domácnosti uľahčiť život?

Tip Mimibazara: Ak chcete uchovať laky dlho tekuté a použiteľné, skladujte ich v chladničke.

26 + 1 využitie lakov na nechty

  1. Fosforeskujúci lak na nechty môžete využiť na označenie všetkého, čo sa potme zle hľadá. Dôležité tlačidla na ovládači, kľúče alebo kľúčová dierka.

  2. Označte si nastavenie správnej teploty v sprche pomocou značky z laku na nechty. Lak nezmyjete a batériu jednoducho nastavíte rovno na obľúbenú teplotu. Môžete použiť rôzne farby pre rôznych členov domácnosti!

  3. Značky na vnútornej strane vedra alebo zvýraznenie niektorej zo značiek na odmerkách môžete tiež urobiť pomocou lakov na nechty.

  4. Namiesto celého podpisu si môžete na obľúbené športové náradie urobiť značku lakom na nechty. Na rukavice, golfové loptičky...

  5. Nie každý dôveruje samolepiacim obálkam na listy. Ak chcete poslať dôverný list, naneste na spodnú stranu miesta spoja trošku laku na nechty. A garantujeme, že ho nepovolaná osoba neotvorí ani nad parou!

  6. Pomocou bezfarebného laku na nechty pretrite dôležité nápisy (napr. na škatuľkách od liekov). Neprídete tak o dôležité informácie, lak na nechty ich bez problému zachová.

  7. Preč kolieskam od hrdze! Ak vo vašej kúpeľni niektoré prípravky v kovových obaloch korodujú a robia na nábytku nepekná kolieska od hrdze, naneste na ich dno vrstvu laku na nechty.

  8. Pomocou laku na nechty môžete tiež chrániť pred zhrdzavením skrutky na toalete. Pretrite ich jednou alebo dvoma vrstvami bezfarebného laku a nielen že nezrdzavejú, ale predídete aj ich uvoľňovaniu.

  9. Solí vaša soľnička moc? Pokvapkajte niektoré dierky bezfarebným lakom na nechty! Ideálny trik pre tých, ktorí si musia strážiť svoj denný príjem soli.

  10. Ochrana bižutérie pred sčernaním? S bezfarebným lakom na nechty nie je problém! Naneste na rubovú vrstvu prstienkov, náramkov alebo retiazok lak na nechty.

  11. Škrabancom na kožených topánkach môžete tiež predchádzať bezfarebným lakom na nechty. Potrite na nových topánkach miesta najväčšieho náporu bezfarebným lakom na nechty a ešte mokrý ho trošku pretrite, aby sa toľko neleskol. Takto zabránite predovšetkým odreným pätám u vodičov a okopaným špičkám neposedných detí.

  12. Aby zostala pracka na vašom opasku lesklá, nie je nič jednoduchšie ako ju pretrieť vrstvou bezfarebného laku.

  13. Ak máte rozštiepené konce šnúrok na topánkach, opravte ich bezfarebným (ale pokojne aj farebným) lakom na nechty. Namočte konce do laku a nechajte ich najlepšie cez noc zaschnúť.

  14. Niektorí ľudia používajú laky na nechty aj na bradavice! Ak bradavicu prelakujete, do týždňa zmizne alebo sa aspoň podstatne zmenší.

  15. Otravuje vás strácať gombíky? Zabráňte tomu tak, že na novej košeli alebo blúzke ľahučko pokvapkáme niť na gombíku bezfarebným lakom! Ten zabráni páraniu a vy si ušetríte veľa šitia.

  16. Keď niť, ktorá vám nejde navliecť, pretriete tenučkou vrstvou laku a pošúlate medzi prstami, lak zaschne, niť bude pevná a prevlečiete ju uškom ihly ako nič.

  17. Ak sa vám štiepia okraje a lemy napríklad na sukni alebo obliečkach, pretrite ich lakom na nechty. Zabránite tak ďalšiemu páraniu a oslabovaniu miest napríklad praním.

  18. Rovnako tak lakom zabránite štiepeniu ozdobných stužiek na darčekových baleniach. A ešte lepšie - môžete trošku laku využiť aj na to, aby stuha držala na mieste a neposúvala sa.

  19. Ochrana perleťových gombíkov je tiež vhodná pomocou laku na nechty. Pretrite ich (ale nenechávajte zaschnúť lak v dierkach) a gombíky vydržia oveľa viac, nebudú sa lámať ani odštiepavať.

  20. Prasklo vám na aute čelné sklo? Ak je prasklina ešte len v zárodku, pokvapkajte ju poriadne na nejakom chladnom mieste (alebo aspoň v tieni) z oboch strán bezfarebným lakom na nechty. Potom nechajte na slnku zaschnúť. Oprava je to samozrejme dočasná, ale zabránite tak ďalšiemu šíreniu praskliny a poskytne vám čas na výber autoservisu.

  21. Pri aute ešte chvíľu zostaneme. Ak máte na karosérii auta poškodený lak, pretrite ho bezfarebným lakom na nechty a zabránite tak šíreniu a korózii.

  22. Malé odštiepené časti na podlahách alebo v skle môžete tiež bez obáv vyplniť bezfarebným lakom na nechty. Ak sa povrch nemá lesknúť, prejdite ho jemným brúsnym papierom. Hrubá vrstva laku na nechty zase zmäkčí a otupí napríklad odštiepnuté rohy konferenčných stolíkov alebo zrkadiel.

  23. Ak vám z obľúbeného náramku, prstienka alebo náhrdelníku vypadol kamienok, nezúfajte. Pomocou laku na nechty ho bez problémov prilepíte späť. Vďaka čírosti laku takáto oprava vôbec nie je vidieť a nikde vám šperk nezhyzdí lepidlo.

  24. So zalepením dier v sieťach na oknách alebo roletách vám lak na nechty pomôže tiež. Ak v sieti nie je trhlina väčšia ako pol centimetra, bez problému ju zalepíte, rovnako tak trhliny na markízach a roletách.

  25. Lakom na nechty môžete tiež vyplniť škrabance v bubne práčky. Aby prípadné ostré hrany nerobili diery na oblečení, naneste lak, nechajte zaschnúť a je hotovo.

  26. Ak sa vám uvoľňujú skrutky, vruty alebo úchytky, všetko vyriešite zakvapnutím miesta lakom na nechty. Ideálne je použiť lak už pri skrutkovaní a nechať ho zaschnúť po celej ploche.

No a samozrejme, laky na nechty sú nevyhnutnou súčasťou ženského skrášľovacieho procesu!

Napadá vás ešte nejaké využitie lakov na nechty? Máte s niektorým z týchto tipov vlastnú skúsenosť? Používate doma obyčajné veci netradičným spôsobom? Povedzte nám o tom!



Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku