Zobraziť přihlasovací formulár

Kto sú zelené vdovy?

  • Publikované:
Kto sú zelené vdovy?

Poznáte seriál Zúfalé manželky? Alebo film Stepfordské paničky? V týchto televíznych príbehoch majú hlavné hrdinky niečo spoločné. Niečo, čo môže zažívať vaša sestra, kamarátka, známa, manželka. Je to životná situácia, kedy vlastne neviete vysvetliť, čo je zle, objektívne vlastne nič, a pritom všetko. Takéto pocity zažívajú zelené vdovy.

Aby mohla byť žena vdovou, musí byť najskôr manželkou. Aby mohla byť zelenou vdovou, musí byť manželkou úspešného, bohatého a pracovne vyťaženého muža. Vzhľadom ku hmotnému zabezpečeniu rodiny je takáto žena väčšinou v domácnosti, stará sa o deti, o seba, jej úlohou je udržiavať rodinný krb, starať sa o deti, mať reprezentatívny vzhľad a pochopenie pre manžela. Zdá sa vám, že na takomto živote nie je predsa nič zlé? Zdanie klame, tieto ženy veľmi často končia v tých lepších prípadoch v ordináciách psychológov alebo psychiatrov, v tých horších riešia svoju situáciu samovraždou. Prečo?

Pojem zelená vdova

S pojmom zelená vdova sa stretávame až začiatkom tisícročia. S rozvojom podnikania, honbou za peniazmi a vznikom satelitných mestečiek, prišiel tiež nový trend. Rodiny hromadne migrujú z miest do prístupných, ale odľahlejších oblastí, kde si užívajú kľudu a bezpečia takmer dedinského života, za prácou a väčšinou tiež do škôl ale dochádzajú do mesta. Práve zeleň, záhrady a nedostatočná infraštruktúra satelitných mestečiek stojí za pojmom „zelená“ vdova.

V Amerike, kde je tento pojem medzi psychológmi požívaný o trochu dlhšie, je zelená farba odvodená zase od farby peňazí, dolárov. Či tak alebo tak, výsledok je podobný. Žena má na starosti dom, deti, záhradu, manžela a seba. Na svojom živote vlastne nechce nič meniť, deti sú malé, dom sa ešte len zariaďuje, má veľa práce s vytváraním rodinného hniezda. Ale príde chvíľa, kedy je dodekorované, dom je zariadený podľa poslednej módy, deti treba voziť do škôl a do krúžkov, manželovi nachystať večeru, zájsť si na kozmetiku, pozrieť sa na televíziu a spať. Priatelia i rodina ďaleko, rutinných vecí na práci dosť, chvíle medzi nimi k nevyužitiu, voľný čas rastie a s ním aj pocit vlastnej nepostrádateľnosti a zároveň obrovskej prázdnoty.

Drogy, alkohol, depresia

Na sťažnosti, že sú na všetko samy, manželia často reagujú tak, že žene doprajú pomoc do domácnosti, záhradníka, pestúnku. Ženy nosia luxusné oblečenie, majú svoje kaderníčky, kozmetičky, manikérky, pedikérky... Prijmú takýto štýl života a prestávajú vidieť úsilie, ktoré za ním stojí.

K svojmu mužovi pomaly začínajú strácať úctu a hojne to funguje aj naopak. Žena mužovi vyčíta, že ju aj deti necháva dlho samotné, muž žene, že vie len míňať peniaze, ktoré on zarobí. Dochádza k frustrácii, komunikačným problémom a často uzatváranie sa do seba, odcudzenie. Spoločnosť problémy zelených vdov vníma skôr ako rozmaznanosť, pochopenie sa im nedostáva tiež kvôli tomu, že svoj život v pohodlí a luxuse vlastne nechcú opúšťať.

Ženy na takéto situácie reagujú prevažne dvoma spôsobmi, buď sa uzatvárajú do seba, sú depresívne a majú sebadeštrukčné sklony, alebo sa správajú agresívne, robia veci „na truc“ a nenápadne (ale nahlas) tak volajú o pomoc. Zelené vdovy veľmi ľahko skĺznu k závislosti na alkohole alebo drogách, veľmi často ich totiž doženie samota. Kým majú malé deti, môžu voľné dopoludnia tráviť s kamarátkami, tie sa ale čoskoro zase začínajú vracať do práce a na ženu v domácnosti nemajú čas. Manžel nestojí o to, aby ich žena chodila do práce.

 

Čo robiť?

Potreba spoločenského uznania je vlastná každému človeku. Zelené vdovy sú oceňované úspechmi svojich manželov, materiálnymi vecami a povrchnou krásou. A to jednoducho nestačí. Dočasne sú zelené vdovy schopné riešiť svoju situáciu istými druhmi závislostí, napríklad aj plastickými operáciami alebo milencami. Problémy totiž majú tiež so svojím vzhľadom, na ktorý sú kladené vysoké nároky.

Ak je situácia taká, že nie je potrebná odborná pomoc a zásah patričných profesií, existuje veľa aktivít, ktoré môžu ženy bohatých mužov v domácnosti robiť. Dôležitá je kontinuita aktivity, možnosť stretávať sa s ľuďmi mimo bublinu spoločenskej vrstvy a nadväzovať priateľstvá.

  • Kontakt s inými matkami je veľmi dôležitý. Ak je zamestnanie ženy byť dobrou matkou a manželkou, je potrebné prichádzať do styku s ostatnými. V rámci detských centier a materských klubov nestratí kontakt.

  • Sebavzdelávanie je ďalšou možnosťou, ako tráviť čas a zároveň získavať spoločenské uznanie. Jazykové kurzy, vysoké školy, rekvalifikačné kurzy... to všetko pomôže žene získať stratené sebavedomie a kto vie, treba si aj časom presadiť návrat do práce.

  • Organizácia nielen domácnosti je skvelý spôsob, ako tráviť čas. Skúsiť zorganizovať a skoordinovať triedny zraz, stretnutie záujmovej skupiny? Ideálna možnosť, ako byť medzi ľuďmi.

  • Kultúra, výlety. Nie je potrebné tráviť dni len doma. Ak to len trochu ide, je dobré vziať kamarátku, deti a vyraziť niekam, kam sa nechodí každý deň. Veľa času môže žena venovať plánovaniu aktivít a navštíveným pamiatkam, samotný výlet potom môže byť nezabudnuteľný.

  • Starostlivosť o seba nie je len v rukách kaderníkov, kozmetičiek a plastických chirurgov. Je dobré si nájsť trénera, sledovať výsledky... jednoducho urobiť zo starostlivosti o vlastné zdravie organizovanú činnosť.

  • Vedenie krúžkov, organizovanie podujatí. Ideálne je si urobiť kurz a potom organizovať pre susedov, priateľov a známych akúkoľvek aktivitu. Trebárs raz týždenne pozvať deti z okolia a navariť im obed. Vymyslieť a zorganizovať, sa dá čokoľvek.

Najväčším nepriateľom takého typu žien je rezignácia. Akonáhle prestanú žiť vlastný život a úplne všetko podriadia požiadavkám manžela výmenou za vysoký životný štandard, veľmi skoro prídu na to, že nie je všetko zlato, čo sa blyští.

Čo hovoríte na psychické problémy, ktoré môžu zelené vdovy zažívať? Cítite v tom rozmaznanosť alebo seriózne ťažkosti? Aké sú vaše skúsenosti, názory? Preberte ich s ostatnými na Mimibazari!

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku