Zobraziť přihlasovací formulár

Ako sa pri hádke nevytočiť

  • Publikované:
Ako sa pri hádke nevytočiť

Začalo to v obchode zabudnutými jogurtmi. A teraz stojíte proti sebe, vykričali ste na seba všetko možné a vám už sa v hlave naháňajú myšlienky na rozvod. Alebo je na stole spor o podstatné veci a navzájom si hovoríte pri každej druhej vete - au, toto ma bude mrzieť. Keď sa necháme uniesť, môže byť každý problém o mnoho horší, než by byť mohol a mal. Ak k tomu máme sklony a nechce sa nám partnerovi ubližovať a zo sebabanálnejšieho komára robiť dramatického somára, máme pre vás pár tipov, ako sa upokojiť aj počas hádky.

Rudo pred očami a podpásové argumenty, tieto dve veci sú v hádkach ruka v ruke. Dôvodov, prečo páry nechávajú zájsť hádky do extrémov, prečo sa nebránia eskalácii a vlastne sa do krvi pohádať chcú, môže byť veľa. A väčšinou to nevypovedá nič moc lichotivé o samotnom vzťahu, niekedy je akákoľvek hádka proste len ventilom pre dlhodobú frustráciu. Ale často za to proste môžu len naše nátury.

My budeme vychádzať z predpokladu, že keď už sa hádate a naberáte otáčky, v skutočnosti viete, že sa toľko hádať nechcete a potrebujete len trošku skrotiť vlastný temperament. Ako prevencia situácie, kedy vlastne nechtiac (aj keď z krátkodobej perspektívy väčšinou veľmi chcene) spôsobíme na vzťahu trvalé škody, sa môžu hodiť nasledujúce tipy.

  • Často zaznie argument, že hádavejší je partner, a prečo ja by som mal/a byť ten/tá, kto na sebe pracuje, upokojuje sa a snaží sa to celé trošku korigovať? Odpoveď je jednoduchá - niekto s tým začať musí. A povestné „príklady tiahnu“ platí aj v tomto prípade. Akonáhle začnete pracovať na svojich reakciách, časom sa pripojí aj partner. Veď ide predsa o spoločný vzťah, alebo nie?

Posaďte sa. Alebo ešte lepšie - ľahnite si. Tieto polohy tela dávajú mozgu signál, že ste vlastne zrelaxovaní a v pokoji (hoci sa to absolútne nezlučuje s realitou). Keď budete chodiť, gestikulovať alebo len stáť, budú mať vaše negatívne emócie lepší priechod na ceste von.

Upokojte sa. Líca horia, hrdlo sa zviera, tep búši vo spánkoch, dych sa kráti. Keď ste nahnevaní, adrenalín chystá telo na variant útok/útek (vedeli ste, že pri návale adrenalínu sa začnú viac prekrvovať končatiny a menej hrudník? Aby sa nám lepšie utekalo a utrpeli sme menšie straty, keby nás niekto napadol.). Vzhľadom na to, že to všetko sú fyziologické reakcie, môžeme naše telo trošku oklamať. Prvou fintou je, že zavrieme oči - kto by v nebezpečenstve zatváral oči, že? So zavretými očami sa potom zhlboka nadýchneme a s výdychom odpočítame od desiatich k nule. Potlačíme tak prejavy návalu adrenalínu a presvedčíme telo, že situácia nie je až tak žeravá.

Otázky, otázky. Otázky spomaľujú tempo. A pomáhajú k pochopeniu. Takže namiesto toho, aby sme reagovali súdom, môžeme sa opýtať, ako to partner myslí. Skoro vždy má druhé kolo vysvetľovania menej emócií, pretože partner musí premyslieť inú formuláciu.

Dajte si pauzu. Nie tú povestnú, predrozchodovú. Ale regulárnu pauzu, nie je potrebné na všetko reagovať bezprostredne. Vezmite energiu, ktorá sa vo vás nakopila, a transformujte ju - choďte behať, upratujte, čokoľvek. A pokojne aj choďte spať, nemusíte brať pravidlo „nikdy nechoďte spať naštvaní“ tak doslova. A ráno múdrejšia večera je tiež veľká pravda.

Nezabudnite, že sa milujete. Skúste si práve v tých najťažších chvíľach sami pripomenúť, že svojho partnera milujete a je to dobrý človek. Nechcete mu ublížiť a pravdepodobne ani on vám (ak áno... je to úplne iný príbeh).  

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku