Zobraziť přihlasovací formulár

Záhadný chronický únavový syndróm

  • Publikované:
Záhadný chronický únavový syndróm

Má veľký vplyv na kvalitu života človeka i jeho okolie. Nevie sa presne, čo všetko môže byť jeho príčinou. Diagnostika je zložitá. Liečba väčšinou symptomatická, nie systémová. Môže byť dedičný aj nákazlivý, úplne stopercentne nikto nevie. Má mnoho príznakov, mnoho príčin a mnoho následkov. Ľudia, ktorí chronickým únavovým syndrómom trpia, sa často nestretávajú s pochopením ani s možnosťou liečby. A pritom pod značkou G93.3 ho nájdeme v Medzinárodnej klasifikácii chorôb ako oficiálne uznanú chorobu.

Pod rovnakou značkou sa nachádzajú tiež benígna myalgická encefalomyelitída a postvirálny syndróm únavy, čo sú do istej miery synonymá. Za chronic fatigue syndrome čiže CFS môže celý rad vecí. Príčiny môžu byť imunitného rázu, poruchou endokrinného systému, vírusového pôvodu (herpes alebo chlamýdie), psychologické (depresia), nadmierou antivírusových látok v organizme... Proste veľa.

Chronický únavový syndróm má ako fyzické, tak psychické prejavy. Medzi tie najbežnejšie fyzické patria bolesti (svalov, hlavy, kĺbov, v hrdle), zvýšená teplota alebo drobné bujnenia a citlivosť uzlín. Medzi ďalšie patrí opakujúca sa únava, ktorá pretrváva dlho po výkone ako fyzickom, tak duševnom (až 24 hodín), poruchy spánku, nálad a podobne.

  • CFS postihuje niekoľkonásobne viac ženy než mužov.

Ako veľké kritérium na diagnostiku sa považuje čas, menej vypovedajúce symptómy (ako napríklad neadekvátny únava) by mali pri CFS pretrvávať dlhšie ako pol roka.

Šesť varovných znamení

Pretože nie všetky príznaky sa prejavia u každého, treba skôr pozorovať sami seba a porozumieť, že niečo už nie je v poriadku. Potom až je nutné navštíviť lekára, pretože je potrebné vylúčiť celý rad príčin, ktoré môžu mať za následok podobné stavy, ako CFS. Ak sa ale stotožňujete s nasledovnými príznakmi, možno diagnóza je na svete.

Vyčerpanie je slabé slovo. Je normálne cítiť únavu po náročnom dni v práci, s deťmi, po fyzickej námahe alebo stresuplnom období. CFS je ale iný - cítite únavu, ktorá akoby vychádzala až z kostnej drene, nemáte silu na obyčajný, plne využitý deň - prácu, rodinu, socializáciu, školu... akokoľvek ste normálne zvyknutí svoj deň tráviť. Aj po polovičných aktivitách máte pocit úplnej vyčerpanosti. Ako by každá bunka v tele oťažela, je namáhavé aj zísť zo schodov... a vlastne aj obyčajná chôdza.

Nezaspím a spať nevydržím. Až 80% ľudí s CFS má problémy so spánkom. Vôbec sa uvelebiť do polohy, ktorá je príjemná a v ktorej zaspíme, často sa prebúdzame a aj po noci, kedy sme naspali hodiny a hodiny viac, než je obvyklé, cítime sa, ako by sme snáď nespali ani minútu.

Nie a nie zaostriť myseľ. Súvisí to s nedostatkom spánku, ale aj so syndrómom ako takým. CFS paralyzuje naše myslenie, nemôžeme sa poriadne sústrediť, zabúdame, veľa vecí nás ľahko rozptýli a odvedie našu pozornosť od toho podstatného. Je to podobné, ako by bol mozog ponorený do hustej hmly. A je rovnako unavený ako telo.

Akákoľvek aktivita je katastrofa. Zájsť do obchodu? Nedaj bože cvičiť? Sex? Pretrvávajúca únava po bežných aktivitách je jedným zo základných symptómov CFS. Ale tiež napríklad po strese alebo búrlivejšom emocionálnom zážitku, únavy sa nie a nie zbaviť a jej miera je veľmi prekvapivá.

Nemáme stabilitu. Jednak emocionálnu, ale predovšetkým tú fyzickú. Veľmi často sa nám zle stojí a niektoré symptómy vymiznú, keď si ľahneme. Tento jav sa nazýva ortostatická intolerancia, teda prudký pokles krvného tlaku, keď sa postavíme (zmeníme polohu smerom nahor).

Všetko nás bolí. Predovšetkým kĺby, veľa, ale zato nepredvídateľne, rôzne a každý deň iné. Migrujúca bolesť v kĺboch, ale ani iné bolesti sprevádzajúce CFS (hlavy, svalov), nemusia sprevádzať žiadne opuchy ani začervenanie. Jednoducho len bolesť.  

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

Elias H. 12. 12. 2017, 10:05
Dobrý deň, chcem pochváliť autora, veľmi pekne a pravdivo spracované. Ak sa medzi čitateľmi nájdu ľudia trpiaci podobnými príznakmi tak diskutovať s podobne trpiacimi môžu aj na Facebooku v skupine: ME/ CFS Slovensko - myalgická encefalomyelitída/ chronický únavový syndróm https://www.facebook.com/groups/661691970549488/?fref=ts