Zobraziť přihlasovací formulár

Prečo naše nechty nevyzerajú dobre?

  • Publikované:
Prečo naše nechty nevyzerajú dobre?

Lámavé, rozštiepené, krehké nechty, ktoré nie a nie vyrásť? Keď opomenieme všetky možné avitaminózy, nedostatok minerálov, pleseň, choroby alebo iné zdravotné ťažkosti, často je kvalita nechtov priamo závislá na starostlivosti akú im venujeme. Alebo nevenujeme, alebo si len myslíme, že venujeme. Najväčšiu službu nechtom preukážeme hydratáciou zvonku aj zvnútra, krémami na ruky, ale predovšetkým oleje špeciálne určené na starostlivosť o nechty vôbec nie sú od veci. Čo ďalej?

Vplyvom okolia (od mydla po saponáty, ale i napríklad znečistené ovzdušie) prichádzajú nechty, rovnako ako pokožka, o svoj prirodzený ochranný mastný film. Aj keď by sa nám mohlo zdať, že v prípade nechtov alebo pokožky suchá rovná sa dobrá, trocha oleja je potrebné. Na nechty špeciálne funguje ten jojobový, ale dobre poslúžia aj iné.

Nestrihajte si kožtičku. A ani to nikomu nedovoľte. Kožtička sa má zatlačovať, nie strihať! Prečo, keď bez nej vyzerá necht oveľa krajšie? Pretože je to vrstva, ktorá necht chráni pred škodlivými baktériami. Akonáhle sa jej zbavíme tak drasticky, že ju odstrihneme, na necht môžu pôsobiť škodliviny v oveľa väčšej miere - môže sa potom štiepiť a byť oveľa náchylnejší na poškodenie. Nezabudnite, že aj keď kožtička presahuje začiatok nechtu a nám sa štiepia konca, vzťah je jednoznačný! Strihanie nechajte len pre už odumretú kožu.

Zatlačovať. Ale opatrne. Keď nám teda kožtička prekrýva necht, ako sa jej zbaviť? Nechceme sa jej zbaviť, chceme ju len eliminovať. Ideálne je to hneď po kúpeli alebo sprche, kedy je koža mäkká a tvárna. Uterákom krúživými a silnejšími pohybmi masírujte nechtové lôžka, ako by ste sa snažili kožtičku zatlačiť cez neho. Po tomto rituáli vezmite pomarančové drievko (vyvarujte sa kovu), ale stačí aj špajla od nanuku, a kožtičku jemne zatlačte.

Tenkú kožu odstráňte. Keď sa pozriete na „surové ruky“, teda také, s neurobenou manikúrou, uvidíte dve vrstvy kožtičky, ktorá prekrýva nechtové lôžko. Tá prvá, hrubá, je tá, ktorú zatláčame. Tá druhá, tenučká, je vidieť veľmi zblízka a my máme tendenciu ju zoškrabovať. To ale nie je veľmi múdre riešenie. Jednak si môžeme necht poškodiť ale tiež si spôsobiť zranenie, ktoré sa môže zapáliť (či chceme, alebo nie, na nechtoch sa drží pomerne dosť baktérií). Poobzerajte sa po odstraňovačoch nechtovej kožtičky. Tie slúžia presne na túto tenučkú blanku na nechtoch. Naneste odstraňovač na necht, nechajte pôsobiť a potom krúživými pohybmi kefujte necht zľahka napríklad starou zubnou kefkou.

Hydratácia cez noc. Staráme sa o svoje vlasy, pokožku, tvár a telo celkovo, tak môžeme zaradiť ešte aj nechty. Aspoň raz týždenne by sme si mali naniesť naozaj poctivú vrstvu hydratačného krému, balzamu, vosku alebo masla na ruky, navliecť sa do bavlnených rukavíc a nechať cez noc pôsobiť. Táto rutina pomôže zmäkčiť kožtičku, vyživiť necht aj ruky, predchádzať starnutiu pokožky atď.

Pozor na umývanie riadu. Ak nepracujeme s chemikáliami, je umývanie riadu asi najrizikovejšia činnosť, ktorú vykonávame - samozrejme čo sa našich nechtov týka. Než sa vydáte umývať riad, vezmite akýkoľvek olej, čo máte v kuchyni po ruke (kokosový, olivový...), namažte si ním nechty a ich okolie, potom si navlečte latexové (tesné, chirurgické) rukavice a až na ne tie upratovacie. Je toho veľa, že áno. Ale vaše ruky vám poďakujú.

Chráňte, keď viete, že hrozí nebezpečenstvo. Zakaždým, keď viete, že budete mať ruky dlho pod vodou (najmä tou slanou alebo chlórovanou), vytvorte si na nechtoch ochrannú vrstvu. Ako? Naneste na ruky kokosový alebo olivový olej v tenučkej vrstve, vmasírujte a následne na nechty a kožtičku okolo nich naneste tenkú vrstvu obyčajnej vazelíny. Sama vazelína nijako nevyživuje, ale uzamyká hydratáciu a chráni dokonale pred okolitými vplyvmi. Toto je skvelý postup tiež pre prípady, že budete tráviť deň v rukaviciach - akýkoľvek typ outdoorového výletu alebo napríklad na lyžiach.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku