Zobraziť přihlasovací formulár

Stres nad mieru a jeho príznaky

  • Publikované:
Stres nad mieru a jeho príznaky

Obezita, kardiovaskulárne ťažkosti, problémy s trávením alebo dokonca predčasná smrť, to všetko môže stretnúť tých, ktorí žijú pod neustálym stresom, s oveľa väčšou pravdepodobnosťou, než tých, ktorí sa naučili odpočívať a regenerovať myseľ. Málokto si je hladiny stresu, v ktorom žije, dôsledne vedomý, a tak telu nezostáva, než spustiť sprievodné javy nadmerného stresu (a dúfať, že si ich všimneme a včas zakročíme). Pretože žiadna práca, obavy alebo problémy nám nemôžu stáť za naše zdravie. Ktoré varovné signály by sme nemali ignorovať?

Vypadávanie vlasov. Každému denne vypadne okolo 100 vlasov. To je pomerne veľa, ale kto by to počítal, že áno. Stres spôsobuje to, že naše telo nefunguje správne, a to sa dotýka aj hladín minerálov a vitamínov v našom tele. Buď ich vplyvom stravovacích preferencií ani neprijímame, alebo má naše telo toľko práce s odbúravaním stresu, že ich po tele správne nedistribuuje. Keď zaznamenáte zvýšené vypadávanie vlasov po dobu zhruba troch mesiacov, už je to problém, ktorý treba riešiť.

Váhové výkyvy. Stres si pekne zahráva s našimi chuťami, ale aj pocitmi hladu. Zaujímavé je, že sa u každého prejavuje mierne inak. Môžeme ako priberať, pretože v strese môžeme pociťovať zvýšenú chuť na vysoko energetické jedlá (sladké a tučné), alebo naopak chudnúť, pretože sa nám tak zviera žalúdok, že nemáme na jedlo ani pomyslenie. K obom sa pridáva spomalený metabolizmus - takže buď viac ukladáme, alebo máme menší hlad.

Úzkosť a neschopnosť „sedieť v pokoji“. Chvíle, keď sa nič nedeje a vy ste bez vonkajších podnetov, sú pre vás neznesiteľné. Proste je potrebné neustále zamestnávať hlavu a ideálne aj telo alebo aspoň ruky, pretože pokoj je teraz pre vás vlastne nepriateľ. Spoznávate taký stav? Vypestovať si úzkosti kvôli dlhodobému stresu je naozaj znakom toho, že ste pod tlakom žili až moc dlho.

Nízke libido. Stres si zahráva s hladinami našich hormónov a tie, vďaka ktorým máme chuť na sex, potláča. A teraz hovoríme o strese dlhodobom, ten krátkodobý a intenzívny naopak (ale predovšetkým u mužov) libido posilňuje. Dlhodobý stres z nás vysaje energiu a sex je pre nás takmer nemysliteľný.

Problémy so spánkom. Je to podobné ako u zmien váhy. Stres sa prejavuje na spánku, ale symptómy môžu byť u každého iné. Môžete mať problémy zaspať, zobudiť sa, prebúdzate sa v noci, nemôžete ráno vstať alebo, a to je vlastne asi najparadoxnejšia reakcie vôbec, by ste spali najradšej stále - pretože tak z pazúrov stresu uniknete.

Zmeny nálad. A to náhle, prudké a o 180 stupňov. Ak sa u vás objavuje vyššia miera dráždivosti, smútku, plačlivosti alebo zlosť, a to v takej miere, že si to sami všímate a/alebo vás na to upozorňuje okolie, spozornite. Aj za to môže stres. A čo horšie, pri dlhodobom pôsobení si môžete vypestovať aj trvalé zmeny, medzi ktoré môžu patriť napríklad obsedantno-kompulzívna porucha (jeden z typov úzkostných porúch), rôzne druhy závislostí alebo úzkosti v patologickom slova zmysle.

Bolesť tela. Psychický diskomfort sa prejavuje aj na tele. Ak nie je príčina choroba alebo úraz - teda ľahko vystopovatelná - je často na vine stres. Ten spôsobuje svalové napätie, čo môže ovplyvňovať bolesti kĺbov, chrbtice, ale aj žalúdku, bolesť na hrudníku. Úzkosti spôsobujú dýchavičnosť, bolesti hlavy, ale napríklad aj artritídu (napäté telo potrebuje na uvoľnenie svalov viac horčíka, ktorého väčšinou nemáme dostatok ani za normálnych okolností. Horčík ovplyvňuje vstrebávanie vápnika, takže jeho nedostatkom si vlastne zapríčiňuje tiež ochudobňovaniu tela o vápnik.)

Nedostatok trpezlivosti. Pre ľudí, zvieratá, veci, činnosti, prácu doma aj v zamestnaní, deti... Strata tolerancie a podráždenosť sú bežnými sprievodnými javmi nadmiery stresu a verte, že pre nás ani okolie to nie je nič príjemné. A okrem toho ani zdravé.

 

  • Nadmerný stres patrí k najčastejším príčinám civilizačných chorôb. Kým sa človek ako živočíšny druh neadaptoval na túto novú situáciu, je potrebné vedieť si oddýchnuť. A rozhodne sa nebáť vyhľadať odbornú pomoc, s ktorou sa kroky na odbúranie stresu v našom živote budú definovať aj vykonávať oveľa ľahšie. Často totiž nie sú ani jednoduché, ani príjemné, ale zdravie stojí vždy nad ostatnými záujmami.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku