Zobraziť přihlasovací formulár

Manželstvo bez sexu

  • Publikované:
Manželstvo bez sexu

Ak vo vašom manželstve neklape všetko tak, ako by malo, je to relatívne normálne. Ale ak niečo, čo by malo, neklape vôbec, môže vás to zasiahnuť veľmi hlboko. Absencia sexu v manželstve môže mať veľa príčin, každý človek má za sebou iné skúsenosti a inak sa nimi necháva ovplyvniť. Ale najčastejšie príčiny sú relatívne prekvapivé. Rovnako tak ako množstvo párov, ktoré žijú v manželstve bez sexu. A to, že mnohým z nich to vyhovuje.

Na začiatku je potrebné povedať, že existujú dva typy manželstva (rozumejte vzťahu, v ktorom zotrvávate) bez sexu. Prvý typ vzťahu je taký od začiatku, z druhého sex z najrôznejších príčin vymizol. V oboch prípadoch nemôžeme nikdy na nikoho ukázať prstom, teda zvaliť vinu. Pretože aj ten, kto sex odmieta, k tomu má svoje dôvody a nezriedka sú práve v partnerovi.

Aj keď by sme sex mohli označiť ako niečo prízemné, o čo vlastne vo vzťahu toľko nejde (keď už trebárs máme deti), opak je pravdou. Pre mužov je štandardne sex biologická potreba, pre ženu čiastočne tiež, ale zároveň sa pri sexe produkuje oxytocín - ten istý hormón, ktorý buduje vzťah medzi matkou a dieťaťom môže za to, že sa sexom do svojho partnera vlastne vždy trošku zamilujeme. Vzťahy bez sexu sú veľmi frustrujúce, sex ovplyvňuje naše emócie a jeho absencia tiež.

Asexuálne partnerstvo

Existuje niečo ako ideálny prípad manželstva bez sexu.
Asexuál je človek, ktorému sex nič nehovorí. Nie je ani impotentný, ani frigidná, orgazmu môže dosiahnuť, ale jednoducho ho to nebaví. Asexuál môže chcieť aj mať rodinu, teoreticky nie je problém v ničom inom, než v jeho entuziazme. Ako by ste fakt nemali radi a nudil vás seriál, na ktorý sa vás niekto núti pozerať každý večer. Ak sa nájdu dvaja jedinci tohto zamerania, majú vyhrané. Nikto sa do ničoho nemusí nútiť, spokojnosť na všetkých stranách.

  • Asexualitu je potrebné pochopiť. A vedieť o nej. Ak žijeme vo zväzku s asexuálnym partnerom alebo partnerkou, nie je jeho nezáujem o sex nijako spojovaný s našou osobou. Je to jeho všeobecná nátura, asexualita je forma sexuálnej preferencie. Netreba obviňovať sám seba za partnerov nezáujem - treba o situácii hovoriť a vedieť o svojich preferenciách navzájom (a úplne ideálne ich zladiť).

Keď bolo a nie je

Oveľa častejšie sú ale zväzky, v ktorých sex bol a z rôznych príčin zrazu už nie je. Čo za to môže najčastejšie? Bohužiaľ, väčšina z týchto príčin sa týka vo väčšej miere žien, to ale neznamená, že je to ich vina.

  • Utajená asexualita. Zo začiatku vzťahu má každý potrebu robiť zo seba niečo o trošku lepšie (podľa toho, čo si myslí, že si myslí partner. Viete, o čom hovoríme, že áno?). A tak aj tá sexuchtivosť je niekedy len naša štylizácia do domnelých partnerových potrieb. Keď potom prejde nejaký čas, proste už nepredstierame, že sme niečo, čo nie sme. A keď sa nám nechce, tak sa nepremáhame.

  • Naplnenie manželstva. Inak známe ako deti. Všetci, ktorí majú doma hoci aj jedno dieťa, vedia, ako sa život prevráti hore nohami. Náš denný rytmus, vyčerpanie, energia a tak ďalej. Navyše deti veľmi často nerešpektujú súkromie rodičov (prečo by aj mali, že áno), a tak zavládne tichá dohoda, že sa teraz bez sexu nejakú chvíľu zaobídeme. Trebárs aj pár rokov.

  • Neznášanlivosť k vlastnému telu. Rôzne zmeny počas života (či už psychické alebo fyzické) nás môžu doviesť do stavu, kedy sa za seba hanbíme. A to väčšinou úplne neoprávnene. Odpor k vlastnému telu môže byť natoľko patologický, že sa zo sexu - teda z vystavovania sa niekomu inému - stane vyložene frustrujúca činnosť. Akonáhle naše obavy prevládnu nad pozitívnym zážitkom, je pre nás ľahšie telesnú blízkosť jednoducho radšej odmietať.

  • Trauma. Život nie je len o príjemných zážitkoch. Kdekoho z nás stretnú na ceste škaredé veci. A nemusí ísť nutne o akt sexuálneho násilia. So psychickými i fyzickými traumami sa vyrovnávame každý inak, strata záujmu o sex býva veľmi častá.

  • Nezáujem. A naozaj... niekedy stojí za nedostatkom sexu nedostatok emócií (čím sa dostávame do začarovaného kruhu). V tomto prípade, kedy nie je na vine žiadna iná než vzťahová príčina, je potrebné dôkladne premyslieť, ako to vlastne plánujete so vzťahom ďalej.

Čo s tým?

Krokom číslo jedna je odhaliť príčinu. Zároveň je však nutné neobviňovať, ale snažiť sa pochopiť.

  • Nadviazať opäť fyzické spojenie na nesexuálnej úrovni. Príležitostí k dotykom je nespočet. Od masáže, pohladenia, držanie sa za ruku...

  • Nenechať deti dominovať. Keď sa zo ženy stane matka, často zabúda na to, že to nie je jediná úloha, ktorú v živote hrá. A to nemá v rukách nikto iný než partner. Vedľa skvelej matky ste tiež sexi žena - a ako inak si to pripomenúť, než vďaka partnerovi?

  • Nečakať, že problém vyrieši ten, na koho je strane. V prípade, že partner alebo partnerka odmietajú sex, nemôžeme nechať riešenie len na nich. Je potrebné nebáť sa urobiť prvé kroky a to najmä v komunikácii.

  • Skúsiť to zase ako priatelia. Jednoducho zase si vyjsť na rande, skúsiť sa postupne opäť zamilovávať.

  • Pracovať na sebavedomí. Konkrétne toho z partnerov, ktorý odmieta sex. Pretože hoci tomu druhému odmietanie pokusov o nežnosti na sebavedomí nepridá, ten, kto odmieta, má väčšinou problém ďaleko väčší.

  • Odborná pomoc. V máloktorom prípade je odborná pomoc toľko žiaduca, ako v situáciách, kedy v manželstve chýba sex. Pomocou odborníka si môžete povedať veci, ku ktorým by ste sa za normálnych okolností ani neodhodlali, pomôže vám odhaliť problémy aj ich korene a spoločne nájdete cestu, ako z toho von.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku