Zobraziť přihlasovací formulár

Zákerné migrény

  • Publikované:
Zákerné migrény

Migréna sa zďaleka nerovná bolesť hlavy. Všetci tí, ktorí každé svoje pobolievanie hlavy nazývajú migrénami, by dostali od migrenikov pekne vynadané - migrény sú stavy, ktoré človeka často až paralyzujú. Sú s nimi spojené aj iné sprievodné javy, ako sú nevoľnosť, vracanie, precitlivenosť na svetlo a zvuk, prípadne zrakové „preludy“ zvané aura. Migréna vás doslova vyradí z prevádzky. Čo ju môže spúšťať? A čo robiť, aby sme týmto nepríjemným záchvatom čo možno najefektívnejšie predchádzali?

Migrény sú ochorenie, pri ktorého záchvatoch dochádza k nervovým a vaskulárnym zmenám v mozgu. Toto chronické ochorenie má svoj pôvod predovšetkým v genetických predispozíciach, je teda do istej miery dedičné.

Liečba migrén spočíva v zastavení/potlačení akútnych stavov a dlhodobom predchádzaní objavovania záchvatov. K tomu patria aj niektoré zmeny životného štýlu.

Ako svoju migrénu spoznať?

Rovnako ako u iných ochorení, ktoré sa prejavujú záchvatmi, je dobré si viesť dlhodobý záznam. V takom zázname k migrénam by mal byť uvedený jedálniček, pohybová aktivita, spánok, mimoriadne udalosti, stres a samozrejme samotné záchvaty. Pri dlhodobom zaznamenávaní možno objavíte vzorce, ktoré sa opakujú - a budete mať dosť informácií na to s nimi nejako relevantne naložiť.

  • Migrénami častejšie trpia ženy než muži. Spúšťačom totiž môže byť kolísanie hormónov, najmä potom estrogénu. Existuje termín „menštruačná migréna“, ktorá je spojená práve s kolísaním hormónov počas cyklu.

Alkohol. Ak máte opicu aj po jednom drinku, je pravdepodobné, že u vás alkohol funguje ako spúšťač migrény. Dobrá správa je, že v nadväznosti na alkohol sa jedná väčšinou o špecifický druh, čo musíte vysledovať sami na sebe - a potom sa stačí tomuto druhu alkoholu vyhýbať.

Hlad. Vynechávanie jedál spôsobuje kolísanie hladiny cukru v krvi, na čo často telo reaguje bolesťou hlavy až migrénou. Preto, ak trpíte migrénami, je dobré nebyť bez jedla dlhšie ako približne tri hodiny.

Kofeín. Ak konzumujete denne väčšie množstvo kofeínu, je možné, že zažívate bolesti hlavy častejšie, ako je „nutné“. Obmedzenie kofeínu na zhruba jednu šálku kávy denne (maximálne) je prvou zo zmien životného štýlu, ktoré by sme mali urobiť, keď sa snažíme zbaviť migrén.

Spánková nepravidelnosť. Zlé spanie v akomkoľvek zmysle slova má negatívny vplyv na všetky možné aspekty nášho zdravia. Rovnako tak môže spánková deprivácia súvisieť so spúšťaním migrén. Určite je dobré zapracovať na návykoch, ktoré máme, keď dôjde na poriadny odpočinok.

Stres. Migréna je neurologické ochorenie, takže súvisí s nervami. Stres spôsobuje napätie - a to zďaleka nie len psychické, ale aj fyzické. Vedie k zvýšenému tonusu svalov, ktoré môžu nadmerne dráždiť nervy a spúšťať tak oveľa častejšie migrény.

  • Rovnako tak ale môže pôsobiť veľká jednostranná záťaž, ako je napríklad nosenie ťažkej kabelky na jednom ramene, spanie s nedostatočným podložením hlavy alebo na zlom povrchu a tak ďalej. Akonáhle vyvíjame neštandardnú záťaž na svaly krku, šije a trapézy, zvyšujeme riziko početnosti migrén.

Ako migrénam predchádzať?

Samozrejme - praví pacienti trpiaci migrénou sa nezaobídu bez špeciálnych liekov na predpis, medzi ktoré patria okrem iného tiež napríklad tryptofán, SSRI antidepresíva (tieto dva typy liekov by sa nemali kombinovať!) alebo liekov podávaných na akútnu bolesť. K faktorom, ktoré pomáhajú migrénam predchádzať, patrí dostatok vitamínu B (riboflavínu) alebo koenzýmu Q10.

K domácej prevencii patrí predovšetkým vyhýbanie sa spúšťačom, ale aj posilňovanie a preťahovanie svalov okolo krčnej chrbtice. Cviky vám poradí a predvedie skúsený neurológ a môžete ich využiť aj pri „bežných“ blokádach, bolestiach hlavy, krku a ako prevenciu všetkých ťažkostí, ktoré môžu súvisieť s krčnou chrbticou.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku