Zobraziť přihlasovací formulár

Banánový čaj s prekvapivými účinkami

  • Publikované:
Banánový čaj s prekvapivými účinkami

O tom, ako veľmi potrebujeme kvalitný spánok, už vieme asi všetko. Ale o tom, že nám k nemu môže dopomôcť banánový čaj, sme asi ešte nepočuli. Avšak je to tak. Banány v sebe ukrývajú mnoho dôležitých prvkov, ktoré k dobrému spánku prispievajú. Hovoríme predovšetkým o draslíku a horčíku. Lenže... tiež obsahujú veľa cukru a živín, ktoré si pred spaním dávať už nechceme. Riešenie? Proste si banán uvarte.

Banány sú mocné ovocie. Všetko o nich sa dozviete v našom článku, prečo je dobré jesť ich až 3 denne
. A prečo ideálne tie s hnedými škvrnami. Banány sú skvelé ako desiata po cvičení, a z rovnakého dôvodu nám pomáhajú spať. Ako? Uvoľňujú svaly.

Príliš napäté svaly sú vlastne jednou z najčastejších príčin nespavosti. Sú vernými sprievodcami úzkostí a depresií, stresu, ale napríklad aj bolesti a celkovo „neuvoľnenia“. Banány tiež obsahujú dve látky, bez ktorých sa kvalitný spánok nezaobíde.

  • Tryptofán: Táto esenciálna aminokyselina (ktorú si nevie telo vyrobiť a my ju musíme prijímať v potrave) je základom pre tvorbu serotonínu a melatonínu.

  • Melatonín: Hormón, ktorý sa podieľa na riadení nášho denného rytmu - vďaka nemu sme čulí alebo ospalí.

Najviac týchto látok však nie je v samotnom banáne, ale jeho šupke. Preto je vhodné si pre zvarenie čerstvého banánu kúpiť organický (bio), ktorého šupka nie je ošetrená chemickými prostriedkami.

  • Tip Mimibazara: Ak sa k organickým (bio) banánom nedostanete, vezmite obyčajný, olúpte ho a zo šupky zoškrabte jej bielu vnútornú časť.

Postup

Ten je veľmi jednoduchý. Vezmite jeden banán a asi pol litra vody. Orežte konce banánu (ak máte bio), alebo vložte olúpaný banán a zoškrabanú bielu šupku do vody a varte v malom hrnci asi 10 minút, nie o moc dlhšie. Hotovo.

Účinky

Tento čaj je najideálnejšie podávať zhruba hodinu pred spaním. Všetky účinné látky budú mať čas sa vstrebať a telo bude zrelaxované a upokojené. Uvarený banán môžete použiť ráno na raňajky, alebo ho ešte večer zjesť ako teplý dezert. A nie, nestačí si dať banán „surový“ - živiny z horúcej vody do tela preniknú oveľa lepšie, účinnejšie a rýchlejšie.

  • Tip Mimibazara: K odvaru môžete pridať škoricu, ktorá vám pomôže s trávením cez noc (prirodzene zrýchľuje metabolizmus). To ale nemusí byť pre každého, škorica má tiež povzbudivé účinky, takže je možné, že vám so spánkom veľmi nepomôže - naopak.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku