Zobraziť přihlasovací formulár

Haló okolo gréckeho jogurtu

  • Publikované:
Haló okolo gréckeho jogurtu

Ak sa zaujímate o zdravú výživu, chudnutie alebo jednoducho len o potraviny, ktoré sú pre naše telo o niečo prínosnejšie než tie ostatné, určite ste neraz zaznamenali rozruch okolo gréckeho jogurtu. V čom je lepší než ten obyčajný? A čo to vlastne znamená pre naše telo? Prečo je zdravší aj napriek tomu, že má vyšší obsah tuku? O histórii ale aj výhodách a o tom, na čo si dať pozor, sa dočítate nižšie.

Čo to vlastne grécky jogurt je?

Grécky jogurt nie je tak úplne len grécky. Je to potravina tradičná pre Grécko, Cyprus a Blízky východ a v zásade ide o jogurt scedený tradične cez tkaninu (napríklad na Blízkom východe sa používa mušelín), čím sa z neho odstráni srvátka, jogurt teda zhustne a získa svoju typickú jemnú textúru. Na jeho výrobu by malo byť použité mlieko ovčie, ktoré je svojím zložením oproti tomu kravskému bohatšie, avšak aj v tradičných blízkovýchodných receptúrach môžeme nájsť ako ingredienciu mlieko kravské.

Rozdiely medzi poctivým gréckym jogurtom a tým „obyčajným“ sú dané okrem iného tým, že ten grécky má scedením vlastne „vyššiu koncentráciu“ bielkovín, zato naopak nižšiu sodíka, cukrov (predovšetkým laktózy). To všetko za predpokladu, že bol vyrobený klasickou cestou pomalým cedením a neboli do neho len pridané zahusťovadlá.

  • Pri kúpe gréckeho jogurtu by ste si mali dávať pozor, aby obsahoval len mlieko a živé kultúry, všetko ostatné typické pre grécky jogurt by mal zabezpečiť postup výroby.

Cukry versus tuky

Stále ešte prevláda presvedčenie, že keď sa chceme tuku zbaviť, nemali by sme ho konzumovať. Pravda je však inde - tuky potrebujeme, k ich ukladaniu (teda naberaniu váhy) vedie nadmerná konzumácia cukrov
. Jednoducho povedané, telo spaľuje cukry rýchlejšie než tuky, a keď ich má stále dostatočný, až nadbytočný príjem, k spaľovaniu tukov sa akosi nemá ako dostať.

U väčšiny produktov, ktoré by tučné byť mali, ale nie sú (syry, jogurty, tvarohy...), býva chuť nahradená práve pridaním cukrov. A pridané cukry sú presne to, čomu by sme sa mali vyhýbať.

  • Preto by sme si mali rozmyslieť, či si jogurt (alebo čokoľvek iné) kúpime s príchuťou - tie totiž bývajú dosladzované. Variantom je kúpiť si čistú variantu a ochutiť ju ingredienciami, ktoré máme pod kontrolou.

Aby sme to zhrnuli. Výhody gréckeho jogurtu spočívajú predovšetkým v nasledujúcich veciach:

  • Vyšší obsah bielkovín.

  • Nižší obsah cukrov, tiež laktózy.

  • Je lepšie stráviteľný (ak je z ovčieho mlieka).

  • Je vynikajúcim zdrojom vitamínu B12.

  • Skvele funguje na trávenie.

  • Pozor by sme si mali dávať na varianty s pridanou želatínou, rôznymi škrobmi a inými zahusťovadlami. Také sú iba husté, nie koncentrované!

Grécky jogurt je zdravým jedlom sám o sebe, napríklad spoločne s avokádom je skvelým základom pre rôzne nátierky, a slúži ako náhrada iných, menej zdravých potravín. Je proste extrémne variabilný.

Ako grécky jogurt využiť?

  • V kombinácii s ovocím.

  • Miesto majonézy.

  • Do smoothies alebo koktailov.

  • Ako zmrzlinu (poznáte klasický americký frozen yougurt?).

  • S bylinkami, korením a ďalšími ingredienciami ako základ pre marinády, alebo omáčky k mäsu či zelenine.

  • Ako základnú surovinu pre rôzne dipy.

  • Ako šalátový dresing.

  • Ako ingredienciu pri pečení.

  • Ako masku na vlasy alebo pokožku.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

buckovak 7. 10. 2017, 9:52
ale aj grécky jogurt nie je každý dobrý, treba si pozrieť obsah bielkovín, na niektorých píšu veľkým GRÉCKY a potom malým, že typ. Obsah by mal byť okolo 8-9 g na 100g. Pri tých čo sú len grécky typ, sú bielkoviny 3-4g a zvyšok hustoty nahradia tukom. A niektoré podľa testu ani neobsahujú bifidobaktérie. Tu je test: https://www.cas.sk/clanok/529943/ktory-jogurt-je-najzdravsi-velky-test-oblubenych-bielych-dobrot-odhalil-neprijemnu-skutocnost/