Zobraziť přihlasovací formulár

Prečo mať nádchovník v každej izbe

  • Publikované:
Prečo mať nádchovník v každej izbe

Nenáročná, lacná a rýchlo rastúca izbová rastlina, ktorá má liečivé účinky a môžete ju použiť na sto spôsobov pre svoje zdravie - čo viac si priať? Možno už ho dávno máte doma, len neviete, že vám pomôže, keď sa nachladíte, ale napríklad tiež proti muchám alebo komárom. Reč je o nádchovníku, respektíve molici alebo moude. Ale možno ho poznáte pod názvom mexický alebo grécky eukalyptus alebo napríklad kubánske oregáno.

Táto rastlinka má nepreberné množstvo názvov, botanicky správne o nej však hovoríme ako o molici (Plectranthus) a je z čeľade hluchavkovitých. Rôzne jej odrody sa používajú ako okrasné izbové rastliny, nás ale bude zaujímať Plectranthus argentatus - druh pôvodom z Austrálie, ktorého listy obsahujú intenzívne voňajúce silice, ktoré uvoľňujú dýchacie cesty alebo napríklad odpudzujú komáre.

Nádchovník na okrasu, pre zdravie i do kuchyne

Nádchovník vonia po medovke, mäte a možno trošku po gáfru. Jeho vôňa je veľmi príjemná, nijako intenzívna, ale zjavná. Vôňu vydávajú dužinaté a hrubé listy.

  • Nádchovníkové listy obsahujú silice, čiže éterické alebo esenciálne oleje. Tie sú cítiť až štipľavo, ale ich účinky sú blahodarné. Majú dezinfekčný účinok, prehrievajú kožu, uľahčujú vykašliavanie, upokojujú zažívací trakt a pôsobia proti nadúvaniu a sú ľahko močopudné.

Vďaka vlastnostiam silíc, ktorých nádchovník obsahuje požehnane, ho môžeme využívať hneď niekoľkými spôsobmi.

  • Čuchanie k rozlámanému - rozdrvenému - lístku nám uvoľní dýchacie cesty, upokojí sliznicu. Ideálne je načuchať sa nádchovníka pred spaním, ale list môžete nosiť cez deň len tak vo vrecku a sem tam si pričuchnúť - než zvädne, dlho vydrží. List nádchovníka je krehký a ľahko sa láme, tak pozor, nech jeho kúsky neinhalujete! Ideálne je mať list v tenkej gáze.

  • Nalámaný lístok môžete dať do misky s vodou cez noc na kúrenie - výpary budú uvoľňovať dýchacie cesty, čo ocenia najmä astmatici.

  • Odvar z nádchovníka pripravíte jednoducho - vriacou vodou zalejete nalámaný list (stačí jeden list na cca 200 ml vody, teda na jeden hrnček). Takýto odvar môžete užívať pri ťažkostiach s trávením, bolestiach hlavy, prechladnutí alebo po vychladnutí ním potierať drobné rany, urýchľuje totiž hojenie.

  • Odvar nám tiež pomôže pri horúčke, srdcových ťažkostiach, vysokom tlaku alebo hladine cholesterolu, zápale priedušiek, hnačke, dezinfikuje zažívací trakt...

  • Z listov nádchovníka je možné si pripraviť tiež liečivý sirup, ktorý užívate pri rovnakých problémoch, ako čerstvý odvar.

  • Ak budete mať nádchovník v izbe, bude už len jeho prítomnosť pôsobiť preventívne proti ťažkostiam s dýchaním.

  • Spoločne s mätou tvorí takmer neporaziteľný odpudzovač hmyzu. Ich vôňa spoločne odháňa muchy, komáre, ale napríklad aj pavúky alebo mole.

  • Nádchovník sa dá použiť aj v kuchyni - má chuť podobnú šalvii. Nadrobno nasekané lístky môžete použiť na dochutenie zveriny, alebo napríklad ako exotickú príchuť do ryže.

Nádchovník vám pri troche dobrej vôle doma rýchlo porastie. Nemá rád ostré slnko a teploty pod približne 12 stupňov Celzia, je trošku náchylnejší na preliatie (zvlášť v zime) a nemal by byť v prievane. V čase kvitnutia je dobré kvety skoro odstrihnúť, nech neuberajú zbytočne zvyšku rastliny živiny. V polotieni na poličke sa vám rýchlo rozkošatí, ozdobí vášu izbu a pomôže vám s nepríjemnými ťažkosťami!  

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku