Zobraziť přihlasovací formulár

Za čo a prečo môže naša chladnička?

  • Publikované:
Za čo a prečo môže naša chladnička?

Akékoľvek chladiace zariadenie má ako svoju primárnu úlohu zastaviť v potravinách množenie baktérií salmonely, e-coli alebo napríklad clostritidum botulinum. Všetky tieto baktérie sa vyskytujú v jedle a spôsobujú dosť nepríjemné zdravotné ťažkosti. Čím viac potraviny schladíme, tým efektívnejšie im zabránime v množeniu. Ale ani chladnička nie je všemocná - navyše keď my sami robíme v uskladňovaní potravín v nej zásadné chyby. A potom sa môže stať, že je nám... zle. Na čo by sme si mali dať pozor?

Rozmrazovanie v chladničke

Úplne typická situácia, vyberieme mäso z mrazničky a cez noc ho necháme rozmraziť v chladničke. Bežná vec. A úplne v poriadku, ak dáme mäso rozmraziť do čo najspodnejšej police, v miske a ideálne ešte zabalené v sáčku. Akonáhle ho dáme hore, kde je teplejšie, a „neutesníme“, voda z mäsa môže stekať na jedlo pod ním a kontaminovať ho rýchlo sa množiacimi baktériami.

Preplnená chladnička

Určite to poznáte - od mamičiek, svokier, babičiek... a možno aj zo svojej domácnosti. Niekedy sa v chladničke nájde toľko jedla, že nemáme šancu zistiť, čo je úplne vzadu. A to je presne moment, kedy na nás môže zaútočiť nejaká forma črevných ťažkostí - studený vzduch v chladničke totiž musí cirkulovať, aby mohol jedlo chladiť na požadovanú teplotu.

Zle nastavená teplota

Moderné modely chladničiek si už teplotu postrážia samy, ale ak máme doma nie práve najnovší výkrik techniky, možno máme málinko problém s teplotou. Viete, na koľko stupňov máte chladničku nastavenú? A kde je v nej teplomer? Ak sú obe odpovede „Nie“, možno je načase to skontrolovať. Teplota v chladničke by sa mala pohybovať v rozmedzí od jedného do piatich stupňov Celzia. Nemali by sme nechávať moc dlho otvorené dvierka (a trebárs rozmýšľať, čo si vlastne dáme) a v letných mesiacoch by sme mali teplotu nastaviť na ešte o niečo nižšiu.

Ovocie a zelenina sú v jednej priehradke

Teoreticky to znie ako úplne nevinná vec, ale ovocie produkuje etylén, látku, ktorá je schopná „nakaziť“ zeleninu, ktorá jeho vinou rýchlejšie zvädne. Rovnako tak by sme nemali ovocie a zeleninu pred uskladnením v chladničke umývať, baktérie milujú tmu a vlhko.

Vajíčka vo dverách

Tiež máte vajíčka vo dverách chladničky hore, kde je na ne špeciálne vyhradené miesto? Áno, to asi všetci. Avšak hore a vo dverách je na vajíčka moc teplo a môžu sa rýchlejšie kaziť. Namiesto toho je dobré využiť poličku inak a nechávať vajíčka v pôvodnom obale pekne nižšie v priehradke.

Pitie mlieka priamo z fľaše/krabice

Mliečne výrobky podliehajú veľmi rýchlo skaze (a to je v poriadku, jedine tak spoznáme, že sú čerstvé a nekonzervované - obsahujú teda všetky tie živiny, pre ktoré ich kupujeme). Nie je dobrý nápad si otvoriť mlieko, napiť sa a vrátiť ho späť. Respektíve to, čo je zlé, je pitie z fľaše. Pretože v ústach máme baktérie, ktoré sa aj pri najlepšej možnej vôli (a najnižšej možnej teplote) budú v mlieku rýchlo šíriť, kaziť ho a nám spôsobovať zažívacie ťažkosti pri ďalšom požití.

Čistíme tak raz za rok

Pretože... predsa nie je špinavá, no nie? Ale baktérie nevidíme. Môžeme sa dokonca dočítať rady, že vymývanie chladničky by malo byť na týždennom upratovacom zozname. Najmä potom priehradky, kde skladujeme mäso a produkty podliehajúce skaze. Hoci sa to zdá ako nevinné, aj zaschnuté škvrny napríklad od kečupu alebo podobných vecí nie sú len suché a neškodné, ale v skutočnosti hnijú a produkujú baktérie. A pri upratovaní by sme nemali zabúdať na dvere zvonku a zadnú časť chladničky - usadený prach môže brániť efektivite.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

7Elizabeth 10. 12. 2017, 10:29
Áno, súhlasím, chladničku treba pravidelne čistiť, ale aj dobre vybrať. Teraz sú už predsa na trhu aj chladničky, ktoré väčšinu takýchto prác urobia za vás. Ja mám osobnú veľmi dobrú skúsenosť s chladničkou, ktorá sa umiestnila na prvom mieste v tomto teste chladničiek: https://necenzurovane.sk/chladnicky