Zobraziť přihlasovací formulár

Na čo a prečo mrazený citrón?

  • Publikované:
Na čo a prečo mrazený citrón?

Citrón je jednou z najbežnejšie sa vyskytujúcich potravín v našej domácnosti. Chorí? Čaj s citrónom. Moc horúco? Ľadová voda s citrónovou šťavou. Osviežujúca chuť do buchiet, rizota, omáčok, na ryby? Citrón. Ale bohužiaľ, väčšinou využívame len citrónovú šťavu. Tak samozrejme, kto a ako by jedol extrémne kyslú dužinu a vlastne nepožívateľnú kôru? Tepelne upravené ovocie akéhokoľvek druhu stráca vitamíny, ale keď ho zmrazíme, o valnú väčšinu svojich prospešných látok nepríde. A navyše ho môžeme využiť celý.

Určite ste zaregistrovali v obchodoch a rôzne na internete produkt - mrazom sušené ovocie. Nie je to len tak nejaký módny výstrelok, tentoraz ide o opodstatnený postup. Mráz totiž v potravinách zachováva takmer sto percent ich živín, vrátane vitamínov. Na rozdiel od tepelnej úpravy je tak zmrazovanie potravín veľmi šetrné k obsahu živín.

  • Ale pozor! Po rozmrazení sú živiny „krehkejšie“ a potraviny by sa mali čo najrýchlejšie skonzumovať. Rozhodne nie znova zamraziť!

Citrón ako všeliek

Áno, áno, vieme vitamín C a tak ďalej. Ale to nie je tak úplne ani pravda, ani všetko. Vitamín C z citrónov funguje lepšie ako iný, pretože súčasne citróny obsahujú kyselinu citrónovú, jablčnú, octovú a mravčiu, ktoré podporujú účinky kyseliny askorbovej, teda vitamínu C. No a potom je tu citrónová kôra, ktorá obsahuje flavonoidy a terpény, ktoré ochraňujú naše cievy, pôsobia protirakovinovo. Citróny tiež bojujú proti chudokrvnosti, zvyšujú našu imunitu a pôsobia antibakteriálne aj antisepticky.

  • Tip Mimibazara: Vitamín C podporuje vstrebateľnosť železa (odtiaľ boj proti anémii), ale aj iných látok a stráviteľnosť potravín. Citrónová šťava sa tak hodí na listovú zeleninu alebo strukoviny. Citróny tiež podporujú zažívanie.

Prečo a ako citróny zmrazovať?

Nejde o to usporiť tých pár korún, ktoré by sme dali za citrón čerstvý. Keď si ale vyberieme citrón z mrazničky, môžeme si ho doslova nastrúhať a využiť tak zároveň všetky prospešné látky zo šťavy, dužiny aj kôry. Ako teda dostať z citrónov maximum

  • Vyberajte citróny bez tmavých škvŕn a s nie úplne hrubou kôrou.

  • Ak kúpite bio citrón, teda taký, ktorý nie je chemicky ošetrený, môžete ho len umyť vlažnou vodou a osušiť.

  • Ak kúpite citróny z klasického obchodu, ich kôra obsahuje chemikálie a pesticídy. Tých ich musíme pred zmrazením a následnou konzumáciou zbaviť. Ako? Najistejší variant je namočiť citróny do vlažnej vody zhruba na hodinu - počas tejto hodinu vodu aspoň dvakrát vymeníme. Po hodine umyte citróny jablčným octom, potom tečúcou vodou. Druhým variantom je použiť jedlú sódu - tou vyčistíme navlhčené citróny a vodou opláchneme.

  • Osušené ovocie vložte do špeciálnych vrecúšok na zmrazovanie. V inom prípade by sa mohlo stať, že citróny nasajú pach ostatných zmrazených potravín.

  • Môžete si zmraziť tiež menšie kúsky citrónov, ale najskôr celý plod dôkladne očistite!

A je hotovo. Po vybratí z mrazničky si môžete celé citróny strúhať do cereálií, ovsených vločiek, na zmrzlinu, palacinky... do akéhokoľvek slaného aj sladkého jedla vás napadne. Aby sme využívali všetky možné benefity konzumácie citrusov, mali by sme ich skonzumovať cca 150 g týždenne - a to nie je tak moc! Málokedy sa nám podarí do tela dostať aj ich kôru, ktorá má vysokú koncentráciu liečivých prírodných látok. A zmrazený citrón nám môže pomôcť ju do seba dostať tiež!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

bosorka Adriana 26. 9. 2017, 11:40
Pesticidy sú v ovocí a zelenine nerozpustné látky,čo sa týka šupiek...takže namácanie vo vode nepomôže ich odstráneniu... citrón obsahuje 3x viac cujru ako pomaranč,takže napriek kyslej chuti si naň musia dať pozor najmä diabetici...a to "zmrazovanie=susenie" prebieha pri teplote _200c,takže tito doma nedosiahnete nikdy!