Zobraziť přihlasovací formulár

Netradičné recepty z avokáda

  • Publikované:
Netradičné recepty z avokáda

Zo všetkých strán sa na nás valia dobré a dobre mienené rady ohľadom zdravého stravovania. Medzi tie najčastejšie patrí odporúčanie, že kvôli zdravým tukom, antioxidantom a ďalším živinám, by avokádo malo byť súčasťou nášho bežného jedálnička. Ale... keď ho chceme konzumovať častejšie, tak nám po chvíli dôjde fantázia. Ako teda na avokádo?

Avokádo obsahuje extrémne množstvo zdraviu prospešných vecí. Ide predovšetkým o obsah zdravých tukov a minerálov, ale vitamíny a esenciálne kyseliny sa tiež počítajú. Ostatne všetko o avokáde si môžete prečítať v našom predchádzajúcom článku.


Avokádo je vo svojom surovom a čerstvom stave skvelé na tmavý chlieb napríklad so strateným vajcom, potom ako hlavná ingrediencia guacamole a... ďalej?

Avokádo do šalátov

Avokádo sa skvele hodí k mäsu i syrom, takže ho môžete v kľude pridávať do akéhokoľvek šalátu, ktorý robíte ako hlavný chod. Vynikajúca kombinácia je s kozím syrom, rukolou, horčicovo-medovou zálievkou a paradajkami. Môžete si ale pripraviť tiež avokádovú majonézu, ktorou nahradíte zálievky alebo naozajstnú majonézu práve v šalátoch. Budete potrebovať:

  • 1 avokádo

  • 4 lyžičky čerstvej citrónovej šťavy

  • ½ lyžičky dijonskej horčice

  • 100 ml avokádového oleja

  • Soľ a korenie

Zmiešajte avokádo, citrónovú šťavu a horčicu, ideálne v šľahači, ale môže byť aj mixér. Do zmesi postupne prilievajte olej, sem tam zotrite zmes zo strán nádoby. Olej a avokádo vytvoria postupne krémovitú konzistenciu, nenechajte sa odradiť tým, že to bude možno trošku dlhšie trvať. Dochuťte soľou a korením. Uzavrite do vzduchotesnej nádoby a skladujte v chladničke 2 - 3 dni. Farba sa môže ľahko zmeniť, ale chuť ostane vynikajúca.

Avokádový jogurt

Môžete krásne kombinovať všetky benefity gréckeho jogurtu a avokáda. Stačí, keď namixujete jogurt a avokádo (váhovo 1: 1, ale vlastne je to dobré v akomkoľvek pomere). Môžete využiť na slano ako základ nátierok, keď dosolíte a pokvapkáte citrónovou šťavou, alebo na sladko, keď pridáte šťavu a med.

Avokádový jogurt je skvelý na okamžité servírovanie, ale v chladničke nám vydrží pár dní - len stratí svoju krásnu zelenú farbu a trošku zosivie.

Kaša z avokáda a karfiolu - skvelá k rybám

Extrémne jednoduchá kaša, ktorá je vynikajúca, zdravá a hodí sa k takmer akémukoľvek účelu, predovšetkým potom ako príloha k rybám. Uvarte karfiol domäkka (cca 15 - 18 minút), zlejte a vysušte. Dajte do mixéra spolu s jedným avokádom, dvoma lyžičkami bieleho jogurtu, soľou a čiernym korením. Mixujte asi minútu, kým nie je textúra úplne hladká. Servírujte ako prílohu, môžete zakvapkať avokádovým alebo tekvicovým olejom.

Avokádo miesto syra

Avokádo môžete použiť ako „univerzálnu hmotu“ napríklad na cestoviny. Ak si niekedy zapekáte cestoviny napríklad sa syrovou omáčkou, môžete zvoliť výrazne odľahčenejší a zdravší variant. Skvelé cestoviny pripravíte s omáčkou z avokáda, kokosového oleja, mandľového mlieka, horčice, sušenej cibuli, kurkumy, papriky, citrónovej šťavy, soli a čierneho korenia.

V hrnci rozohrejte lyžičku kokosového oleja a mandľové mlieko. Pridajte dve lyžičky cukru a po špetkách sušenú horčicu, cibuľu, kurkumu, menšiu štipku sladkej papriky. Nechajte všetky ingrediencie rozpustiť a odstavte z ohňa. Pridajte avokádo, rozmixujte, dochuťte soľou a čiernym korením. A máte vynikajúcu krémovú omáčku na cestoviny.

Pečené avokádo

Polovica avokáda môže slúžiť tiež ako perfektná „servírovacia“ miska. Budete potrebovať dve avokáda, opraženú slaninu s cibuľkou, syr podľa chuti (ideálny je cheddar alebo feta), soľ. Jedno avokádo roztlačte a pridajte slaninu s cibuľkou a soľou. Druhé avokádo opatrne rozpoľte (na výšku), vyberte kôstku (pozri video), lyžicou opatrne vydlabte ešte trošku avokáda tak, aby šupka zostala pevná. Zmes dajte do polovičiek avokáda, zasypte syrom a dajte piecť do predhriatej rúry na 200 stupňov približne na päť minút - len do doby, než sa syr rozpustí.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku