Zobraziť přihlasovací formulár

Ovsená kaša dva týždne na raňajky

  • Publikované:
Ovsená kaša dva týždne na raňajky

Alebo Čo sa stane, keď sa prinútime to vydržať aspoň dva týždne? Mnohí z nás ovsené vločky skôr nikdy veľmi nemuseli. Predsa len, ovsená kaša vie nebyť pochúťka. Niekomu nemusí vyhovovať konzistencia, inému chuť, ale s oboma sa dá pracovať. A je to viac než vhodné, pretože čím viac článkov si prečítate, čím viac rozhovorov vypočujete a čím viac bloggerov a poradcov sledujete, tým je jasnejšie, že bez vlákniny sa zdravé stravovanie jednoducho nezaobíde. A ovsená kaša je jedným z najlepších zdrojov vlákniny aj pre tých, čo inak zdravému stravovaniu toľko nehodujú.

O tom, prečo a ako je nášmu telu prospešná vláknina, sa môžete dočítať v špeciálnom článku
, ktorý sme venovali práve tejto nenahraditeľnej zložke potravy. Ovsené vločky sú okrem vlákniny ale tiež vynikajúcim zdrojom bielkovín, takže sa skvele hodia ako pri redukčnej diéte, tak pri úplne obyčajnom stravovaní. Ak vyložene chcete znížiť počet kalórií, ale zachovať množstvo skonzumovanej vlákniny, vyskúšajte recept na ovsenú kašu so špeciálnou ingredienciou, ktorá vás možno prekvapí, ale akonáhle ju vyskúšate, tak si ju zamilujete.

Ovsená kaša každý deň

Ako sa vôbec dopracovať k rozhodnutiu, že si dáme ovsenú kašu každý deň? Vedie k tomu úplne jednoduchá úvaha:

Mala by som sa začať zdravo stravovať. - Začnem postupne. - Najdôležitejším jedlom dňa sú raňajky. - Rožok s džemom alebo šiška asi nie je to pravé. - Čo zo zdravých vecí mám najrýchlejšie pripravené? - Vajíčka to nebudú. - Takže ovsená kaša. A môže byť sladučká! Áno, variabilita ovsenej kaše je veľký bonus.

Čo sa stane, keď to „vydržíte“ 14 dní?

Zistíte úplne presne, ako ju máte radi. A tým myslíme - aký recept vám vyhovuje. Pretože proste budete skúšať všetko možné. Časom môžete vyskúšať čokoládu, kakao, orechy, sušené ovocie, kokos, ovocie (banány, jablká), rôzne korenie (škorica, klinčeky, ale napríklad aj čierne korenie alebo chilli), sladidlá ako agávový alebo javorový sirup, med alebo trebárs stéviu. Potom začnete experimentovať, vymýšľať recepty na slano, napríklad s vajcom, syrmi a zeleninou. Ale svoj obľúbený recept jednoducho nájdete. A nielen to.

Zistíte, že kľúčové je mlieko. Áno, môžete si raňajky málinko znepríjemniť tým, že si budete ovsenú kašu pripravovať s vodou. Znížite tak obsah kalórií poprípade sa vyhnete laktóze, ak potrebujete. Avšak - keby sme predpokladali, že nepotrebujeme ani zhadzovať kilá a ani sa vyhýbať častému alergénu laktóze, prídete na to, že plnotučnému mlieku (smotana nás ani nenapadla, naozaj) sa nič nevyrovná. Mlieko odstredené, mandľové, sójové, kokosové... áno, môže byť, ale s plnotučným má až ovsená kaša tú pravú krémovú konzistenciu.

Začnete preskakovať dopoludňajšie maškrtenie. Áno, je to zase zásluha vlákniny (a obsiahnutých škrobov), ktorá nás v takejto porcii udrží krásne sýtych po dobu oveľa dlhšiu, než na akú sme zvyknutí od bežných raňajok napríklad v podobe koláča. A tak zrazu spozorujeme, že z našej tajnej zásoby „pochúťok“ neubúda. Ovsená kaša nám spoľahlivo vydrží až do obeda (ak teda obedujeme relatívne skoro). A to je dobre, pretože málokedy si dáme na desiatu papriku s jogurtom, že áno?

Kaša vám bude chýbať. Keď sem tam pravidlo vločiek každý deň porušíte, budú vám chýbať. Možno ani tak nie samotná chuť, ale efekt, ktorý na organizmus majú. Energia, výdrž, pocit sýtosti a koniec koncov aj iné pozitívne účinky vlákniny, ako je napríklad zlepšenie trávenia. A až po prehrešeniach proti novej rutine si všimnete, čo všetko pre vás ovsená kaša robí.

Zvyknete si. Aj keď je to možno chabá metafora, stále tam analógia je. Uvidíte, za ako krátku dobu si z nového vzorca urobíte zvyk. Všeobecne platí, že vec je potrebné zaradiť a konzistentne robiť tri týždne vkuse, aby sa z nej stal zvyk a rutina. Ale aj dva sú dosť. Uvidíte, že to nie je tak hrozné - stačí „vydržať“ 14 dní a je to doma. A keď už si to vyskúšate... možno vás prepadne chuť vyskúšať aj niečo iné, z čoho by sa mohol stať zvyk. Posilňovňa? Behanie? Ranné pretiahnutie? Päť klikov po prebudení, 20 sekúnd dosky? Ide len o to začať.

Bonusový recept

Milujem ovsenú kašu pre jej variabilitu. Navarím si ju pokojne na tri dni dopredu, v chladničke vydrží, ale mám tú výhodu, že mi nevadí ani oschlá, ani studená. Robí sa na nej podobná „kožka“, ako na pudingu, ktorý úplne zbožňujem. Každopádne - moje zamilované recepty na ovsenú kašu sú dva (v ľubovoľnom pomere):

Kaša plná živín

  • Ovsená kaša (varím si vločky vo vode, ale väčšinou len preto, že zabudnem kúpiť mlieko)

  • Niekoľko vrchovatých lyžíc arašidového masla (cca 1 lyžica na porciu)

  • Kokosový olej (na porciu jedna lyžica roztopeného kokosového oleja)

  • Med

  • Nakrájaný banán

Toto je naozaj plnohodnotné jedlo, obsahuje bielkoviny, zdravé tuky aj cukor, vitamíny, minerály, proste všetko, čo telo potrebuje. Páči sa mi, že takto do seba dostanem toľko živín úplne „bezbolestne“.

Kaša za odmenu

  • Ovsená kaša uvarená v kokosovom mlieku

  • Vanilková esencia alebo vanilkový struk

  • Mrazené maliny

  • Strúhaný kokos

  • Kokosový olej

  • Hnedý cukor

Tu už nie je pomer živín tak výrazný, ale zato tá chuť! Len je treba primiešať hnedý cukor do kaše, keď ju varíme, nie až potom - aby sa nám rozpustil. Ak vyskúšate, uvidíte, že táto dobrota je vyložene za odmenu. A rozhodne zdravšia než kdejaká čokoládová tyčinka!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku