Zobraziť přihlasovací formulár

Romantický realizmus alebo Nové nadšenie zo vzťahu

  • Publikované:
Romantický realizmus alebo Nové nadšenie zo vzťahu

Nie nadarmo sa hovorí, že na začiatku vzťahu musí preskočiť iskra. Oheň totiž celkovo symbolizuje priebeh vzťahu, z iskry vznikne plameň, z plameňa oheň, a keď nebudeme prikladať, zostanú nám najskôr žeravé a potom už len neužitočné a chladné uhlíky a popol. Časom každý z nás príde na to, že len tak samo od seba to nepôjde a keď začne oheň uhasínať, je nutné jednoducho prihadzovať polienka. Ako udržiavať vzťah aj po rokoch plný, vášnivý a spokojne plápolajúci?

Takmer v každom dlhodobom vzťahu dôjde k momentu, kedy všetko vyzerá beznádejne, a my si hovoríme, že „nič nie je, ako bývalo predtým“ a že „naša láska asi nie je dostatočne silná, aby sme mali pekný vzťah“. Pravda je však len to prvé. Nič nemôže byť ako predtým, pretože sme spoločne prešli kus cesty. Ale o tom, ako je láska silná, rozhoduje len naša ochota na vzťahu pracovať a nenechávať na imaginárnych citoch to, to by malo byť podložené reálnymi činmi.

Spoločné aktivity

Myslíte si, že keď ste sa naučili žiť každý po svojom a vzájomne si „neleziete do kapusty“, nechávate sa robiť, čo sa vám zachce, venujete sa každý svojim koníčkom a priateľom, že je to dobre? Omyl. Takto sa len dopracovávame k názoru, že sa bez partnera vlastne zaobídeme. Zdieľanie spoločných aktivít vytvára puto, spoločne získané zážitky sú to, čo vo vzťahu zostáva a čo ho upevňuje. A čo je najlepšie? Spoločné zážitky trošku na hrane - pri ktorých vyplavujeme adrenalín a endorfíny. Nemusí ísť o nič drastické, len trebárs spolu absolvovať naozaj náročný tréning, pozrieť sa na strašidelný film alebo trebárs si zajazdiť na štvorkolkách. Čokoľvek vám ako páru bude vyhovovať.

Nové... čokoľvek

Hoci ľudia si veľmi radi zvyknú na „to svoje“, nové podnety sú s narastajúcou rutinou (aj keď dobrovoľnou) potrebné viac než predtým. Opäť - nové a spolu. Od maličkostí, ako je napríklad návšteva novej reštaurácie, po cestovanie, spoločné učenie sa novému cudziemu jazyku a podobne. Kreativite sa medze nekladú a je potrebné zabezpečiť, aby sa dvaja spolu nezačali nudiť.

A naopak - osobný priestor je veľmi dôležitý

Pamätáte si, aké to je, keď sa vám cnie?
Smutnosmiešne cnenie po milovanej osobe je veľmi prospešné, takže nie je potrebné tráviť čas prilepení jeden na druhého. Rešpekt k nutnosti času pre seba a využitie osobnej slobody je so spoločnými aktivitami nevyhnutne nutné vybalansovať. Koncept „dve telá, jeden život“ sa tak úplne nevypláca, frustrácia z nedostatku sebarealizácie sa môže prejaviť na vzťahu veľmi negatívne.

Dotyky

Akýkoľvek fyzický kontakt je dobrý - kedykoľvek. Držať sa za ruky, objímať sa, pobozkať na privítanie aj rozlúčku, pohladiť, keď ideme okolo. Je to vzájomné dokazovanie si skutočnosti, že je nám fyzická prítomnosť toho druhého príjemná.

Užívať si výhody vzťahu

Dlhodobý vzťah znamená, že sme do svojho života prijali človeka, ktorý nám je najbližší - možno rovnako alebo aj viac, než je napríklad súrodenec. Vytvoríme si vlastnú intimitu, zvyky, jazyk, zážitky, históriu. S kým iným by ste sa mali ísť v zime guľovať, večer sa prejsť alebo usporiadať pri nákupe súťaž „Kto skôr splní zoznam...“? Ak prijmeme fakt, že sa o svoj život delíme a každým zdieľaním dostaneme vlastne rovnako toľko, koľko dáme, nemusí sa z párového života vytratiť zábava.

Pamätáte si, keď váš partner preskočil na večernej prechádzke plot, aby vám
odtrhol kvetinu, ktorá za ním rástla? Na žiadne gesto nie je neskoro, ani keď sa nám to neskoro zdá.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku