Zobraziť přihlasovací formulár

Nevyhadzujte cibuľové šupky! Budú sa hodiť

  • Publikované:
Nevyhadzujte cibuľové šupky! Budú sa hodiť

Cibuľa je v slovenskej kuchyni rozhodne jednou z najpoužívanejších ingrediencií vôbec - ak varíte denne, pravdepodobne s ňou tiež denne prichádzate do styku. Kým o lúpaní a krájaní môžete nájsť veľa článkov s radami, ako na to, o tom, že šupky z cibule by ste rozhodne vyhadzovať nemali, sa dočítate málokde. A tak väčšinou končia v koši. Pritom je to veľká škoda - cibuľové šupky sú totiž zabudnutým elixírom zdravia, ktorý pomôže od vlasov po zažívací trakt. Ako a prečo?

Cibuľa sama o sebe nie je len univerzálny základ pre takmer všetky slané jedlá, ale je tiež veľmi zdravá svojím zložením. Obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu... a tak ďalej. Ostatne všetko o mimoriadnych účinkoch cibule na naše zdravie si môžete prečítať
tu. Neprávom opomínané cibuľové šupky toho ale vedia porovnateľne, ak nie o trochu viac. Len z nich nepripravíme toľko jedál.

Tajomstvo účinku cibuľových šupiek

Cibuľové šupky sú predovšetkým nabité antioxidantmi. Obsahujú vitamíny A, C a E, ale predovšetkým jednu tajnú ingredienciu. Viete, že sa cibuľové šupky vyvárajú na farbivo? Mnoho z nás ich varí spoločne s veľkonočnými vajíčkami, ktoré potom získajú krásnu hnedú farbu. A je to práve látka, ktorá toto spôsobuje, čo stojí za tak skvelými účinky cibuľových šupiek.

  • Kvercetín (quercetin) je flavonoid obsiahnutý v niektorom ovocí a zelenine (majú ho napríklad aj jablká, kel, brokolica alebo čučoriedky) a je to veľmi silný antioxidant. Okrem priaznivého pôsobenia pri zápaloch, srdcových chorobách alebo vírusových a bakteriálnych infekciách, si vie poradiť aj s vysokým cholesterolom, slúži ako prevencia krvných zrazenín a tlmí alergické reakcie. Vhodný je tak napríklad pri svrbivých bodnutiach obťažujúcim hmyzom, ale aj pri dýchacích ťažkostiach a astme - slúži ako prírodné antihistaminikum. Skvelou vlastnosťou kvercetínu je, že ho nijako neovplyvňuje teplota - varom ani mrazom nepríde o svoje účinky.

Na vnútorné použitie

Ideálne je pripraviť si odvar z cibuľových šupiek, akýsi cibuľový čaj. Tento pripravíme zaliatím cca hrsti cibuľových šupiek vriacou vodou, potom ho necháme asi 20 minút lúhovať a zlejeme. Chuť samozrejme nebude prelahodná, môžeme odvar dochutiť citrónovou šťavou a medom. Ale až po vychladnutí.

Môžeme užívať vnútorne pri problémoch s
obličkami a močovými cestami, pri nachladnutí a astme (tiež možno prikladať na krk ako obklad), môžeme tiež inhalovať pary, pre posilnenie imunity a na dobré trávenie je vhodné vypiť hrnček odvaru pred spaním, pri zápaloch v ústnej dutine odvarom vyplachujeme, pri bolestiach hrdla pijeme a kloktáme.

  • Tip Mimibazara: Možno vám to nepríde ako úplne bežné, ale pri varení alebo dusení dodajú cibuľové šupky jedlu peknú farbu, chuť a ešte k tomu využijeme účinky kvercetínu a vlákniny, ktorú nám dodajú. Môžeme ich využiť v polievkach, omáčkach, guláši alebo samostatne.

Na vonkajšie použitie

Silnejší odvar môžeme použiť ako obklady, existujú ale ďalšie metódy vonkajšieho využitia. Môžeme si pripraviť
cibuľovú masť, kedy nadrobno nasekáme cibuľové šupky a zmiešame ich s lekárskou vazelínou. Takúto masť môžeme aplikovať na rôzne kožné ochorenia, na upokojenie pokožky, na plesne, bradavice alebo začervenanie. Cibuľové šupky preliate vriacou vodou zase môžeme prikladať na drobné poranenia, akné alebo iné, vyčistené hnisavé rany. Využívame tu silné antibakteriálne účinky. Cibuľové šupky tiež môžeme nechať odležať v rastlinnom (najlepšie olivovom) oleji. Uzavretú fľašu s olejom a šupkami necháme desať dní odstáť, občas prevrátime/premiešame. Po desiatich dňoch sa do oleja uvoľní veľké množstvo účinných látok a my ním môžeme masírovať opuchnuté nohy, kŕčové žily alebo stuhnutý chrbát a kŕčovité trapézy.

  • Upozornenie: Cibuľový odvar by sme vnútorne nemali užívať v tehotenstve a počas dojčenia.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku