Zobraziť přihlasovací formulár

7 znamení, že prijímame moc cukru

  • Publikované:
7 znamení, že prijímame moc cukru

Cukor patrí k základným živinám, bez neho sa telo tak úplne nezaobíde. A je prakticky vo všetkom, pretože má nepreberné množstvo foriem. A keďže porekadlo „všetkého veľa škodí“ platí všeobecne, cukor nie je výnimkou. Ba naopak, nadmiera cukru naozaj škodí. A má veľa symptómov, ktoré je dobré poznať a uvedomiť si, než bude neskoro a vypestujeme si trvalé poškodenie orgánov, metabolizmu alebo zapríčiníme cukrovku. Takže - podľa čoho spoznať, že to s cukrom preháňame?

V jednotlivých formách cukru sú veľké rozdiely. Ten prirodzený v určitej miere potrebujeme, tie pridané nám vyložene škodia. Ak si chcete urobiť poriadok v informáciách o cukroch, môžete v jednom z našich minulých článkov
. Tam sa tiež dočítate, čo všetko môže cukor v tele spôsobiť, dnes sa ale pozrieme na príznaky, ktoré by sme nadmiere cukru asi za normálnych okolností neprisudzovali.

Nedostatok energie a únava. To by sme možno nečakali, keď predsa cukor energiu dodáva. Avšak jedlá bohaté na (jednoduchý) cukor nám v tele spôsobia rýchly príval energie, ktorý rovnako rýchlo opadne a „normálny“ stav sa nám zdá málo, takže sme aj s bežnou hladinou cukru v krvi unavení a bez energie. Tieto vlny sa na nás podpisujú, ak cítime neustálu únavu, možno by sme sa mohli zamerať na stravovanie.

Návykovosť. Cukor je látka, na ktorú môže vzniknúť závislosť. A tak máte neustále na sladké chuť a neodoláte ponúkanej sladkosti, bažíte po sladkom v akejkoľvek forme - v čokoláde, pečive a tak ďalej.

Chrípka a nachladnutie sa nás nechcú pustiť. Cukor oslabuje imunitu, respektíve schopnosť bojovať s vírusmi a baktériami. Cukor ich vlastne kŕmi, stáva sa ich živnou pôdou. Ak sa nie a nie zbaviť ochorenia (napríklad kvasinkovej infekcie), môže byť nadmiera cukru jednou z príčin. A preto - keď ochorieme, musíme vypustiť dezerty a maškrty.

Zastretá hlava po jedle. Ak obsahuje naše jedlo moc cukru, celkom vzápätí po ňom sa nám urobí až mdlo, nie sme schopní sa sústrediť a naše mentálne schopnosti sú také zastreté. Môže za to opäť rýchly nárast a pokles hladiny cukru v krvi, ktorý nepriaznivo ovplyvňuje našu nielen fyzickú, ale aj mentálnu aktivitu.

Nič nie je tak sladké, ako bývalo. Na cukor si zvykneme a, ako správni závisláci, potrebujeme na uspokojenie našich chuťových buniek stále viac a viac. Ak príjem cukru upravíme dostatočne skoro, všetko má ešte šancu vrátiť sa k normálu.

Chodidlá, pokožka a kruhy pod očami. Keďže cukor vyložené napomáha infekciám a zápalom, môže sa stať, že nás začnú bolieť chodidlá (v spojitosti s tým, že cukor tiež zvyšuje hladinu kyseliny močovej, ktorá spôsobuje dnu a tá sa najčastejšie ako prvá prejaví na chodidlách, resp. na palcoch na nohách ). Rovnako tak sa nám s nadmierou cukru zhoršia naše kožné problémy, či už je to rosacea (ružovka), ekzémy, akné, mastná alebo suchá pleť. Môžu sa nám tiež prehĺbiť a stmavnúť kruhy pod očami.

Naberáme váhu. Toto nie je až tak prekvapivé. Ale cukor sú kalórie, ktoré nie sú podporené dostatkom vlákniny ani proteínov, to stimuluje tvorbu inzulínu, takže pekne ukladáme, čo sa len dá. Keď jeme veľa cukru, pankreas vypúšťa inzulín a ten roznáša cukor ako energiu k orgánom. Lenže tie jej toľko nepotrebujú, a tak sa postupne stávame voči snahám inzulínu imunni, naše telo naň nereaguje, ako by malo, a priberáme - medzi obezitou a rezistenciou voči inzulínu je často priame spojenie. A keď náš pankreas pracuje dlho nadčas, môžeme privítať veľmi zvýšené riziko vzniku cukrovky.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku