Zobraziť přihlasovací formulár

Čo sa o nás zubár dozvie hneď, keď otvoríme pusu

  • Publikované:
Čo sa o nás zubár dozvie hneď, keď otvoríme pusu

Ústa sú okno s výhľadom do celého tela. A zubári rozhodne spoznajú nielen to, kde máme kaz a či máme zubný kameň alebo plak, ale aj veľa vecí, o ktorých si myslíme, že ich pred nimi utajíme. Niekedy je to ale moc dobre - zubári často ako prví odhalia rakovinu, chudokrvnosť alebo cukrovku, takže aj preto sa oplatia pravidelné návštevy. Lenže oni zďaleka neodhalia len chorobu. Čo ešte o nás náš zubár vie?

Medzizubnú kefku sme použili tesne pred návštevou. A to prvýkrát. Ďasnám chvíľu trvá, než si na medzizubnú kefku zvyknú, potom už sú pekné, celistvé a ružové. Keď použijeme medzizubnú kefku prvýkrát pred návštevou zubára, spozná to - a nenechá sa oklamať naším tvrdením, že to robíme pravidelne. Máme totiž poškodené a začervenalé ďasná.

Tehotenstvo. Zápal ďasien sa vytvorí skoro polovičke všetkých tehotných žien. Je spôsobený zvýšením hladiny progesterónu, ktorý umožňuje množiť sa baktériám, ktoré zápal spôsobujú. Niektorým ženám sa vytvorí tmavočervený hrbolček na ďasnách - (kontaktný) pyogénny granulóm (tiež bakteriového pôvodu). A o tom, že nám ubúda v tehotenstve vápnik a zuby sa kazia ako na bežiacom páse, o tom veľmi dobre vieme.

Ohryzujeme si nechty. Bez toho by sa nám zubár musel pozrieť na ruky, spozná, že si ohryzujeme nechty. Tento zlozvyk totiž spôsobuje drobné prasklinky v zuboch. Ale to nie je všetko - ľudia, ktorí si ohryzujú nechty, k tomu väčšinou používajú predné zuby. Ich hrany sú potom nerovné, zub je zospodu sploštený. Toto nespôsobujú samy nechty, ale skus zuba o zub.

Dlho sme si cmúľali palec. Mnoho z nás má tento batoľací zlozvyk za sebou, ale ak pretrvával do predškolského veku (a áno, u niekoho napríklad aj školského), cmúľanie palca veľmi pravdepodobne spôsobilo permanentné zmeny na čeľusti a nesprávne postavenie zubov. Pri správnej starostlivosti na ortodoncii sme sa pravdepodobne nevyhli strojčeku, ale ak áno, pán zubár vie.

Veľa toho spozná zo zlého dychu. Skazený dych, halitosis, môže znamenať veľa vecí. A zubár nezriedka pomôže odhaliť, o čo ide, teda nás upozorniť na pravdepodobný zdravotný problém, ktorý máme. Podľa konkrétneho zápachu môže ísť o cukrovku, zlyhanie obličiek alebo pečene, problémy so zažívacím traktom, reflux. Ak zápach vychádza z ďasien a nie z dychu, môže ísť o zápal horných ciest dýchacích... a tak ďalej.

Máme poruchu príjmu potravy. Ak to nie je zjavné na prvý pohľad, spozná sa to z ústnej dutiny. Napríklad bulímia zanecháva na jazyku a zuboch veľmi znateľné stopy. Napríklad zvýšená kazivosť zadnej strany zubov je spôsobená väčšinou agresívnym pôsobením žalúdočných štiav pri zvracaní, rovnako tak je postihnutý aj jazyk. Podobné symptómy ale vykazujeme napríklad pri užívaní antidepresív alebo ťažkostiach s pálením záhy - oboje tiež spôsobuje menej slín a väčšiu náchylnosť ku kazeniu pod vplyvom kyselín.

Máme deficit vitamínov. Ak máme málo vitamínov a/alebo minerálov, veľa sa to prejaví v našich ústach. Môže nás páliť jazyk, obnažovať sa krčky, predĺžiť doba hojenia alebo môžeme mať ľahko podrážditelné ďasná. Veľmi dobre viditeľný je napríklad nedostatok železa.

Máme problém s alkoholom. Časté užívanie alkoholu vedie k zvýšenej kazivosti zubov. Respektíve vedie k vysychaniu úst a sliny sú to, čo neutralizuje a bráni naše zuby pred kyslosťou. A keď pripočítame väčšinou začervenalý nos a líca a veľmi signifikantný zápach z úst, pitie pred zubárom neutajíte.

Nezaobídeme sa bez energetických nápojov. Možno sa čudujeme, prečo máme zuby tak náchylné ku kazom, poprípade sa nám ľahko odštipnú. Narušujú ich veľa sladené a sýtené nápoje, predovšetkým tie energetické. Majú totiž vyššiu kyslosť a poškodzujú zubnú sklovinu, ktorá nám zuby chráni a udržiava ich pevné.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku