Zobraziť přihlasovací formulár

Dobre naložené chute

  • Publikované:
Dobre naložené chute

Pochúťky z krčmičiek, príjemní spoločníci k pivu, drobné hriechy na malý hlad, ale aj záruka uspokojenia chuti na niečo dobré - to sú atribúty spoločné nakladaným pochutinám, ktoré všetci dobre poznáme, často aj v desiatkach rôznych podobách. Ako si doma pripraviť nakladaný hermelín, utopencov alebo napríklad domáci bylinkový olej?

Nakladanie je jeden z najstarších spôsobov uchovávania potravín, s ktorého pomocou ľudia predlžujú ich životnosť. Táto definícia najvýraznejšie platila v časoch našich prababičiek, kedy ľudia žili prevažne z toho, čo si sami vypestovali a zožali. Metóda nakladania mala v týchto časoch výhradne sezónny charakter. Jednoducho bolo treba uchovať huby, cesnak, byliny a iné suroviny, ktoré sa toho roku urodili, a pripraviť sa tak na dlhú zimu, keď počas studených dní, kedy príroda spala, často prišli vhod. Dnes už síce nemá nakladanie potravín onen existenčný podtext, pretože cesnak aj bylinky nájdeme v supermarketoch takmer celoročne, neustúpilo ale do pozadia, naopak, získalo na obľúbenosti. V modernej gastronómii navyše dostalo úplne nový rozmer, ktorého výsledkom sú nekonečné kombinácie chutí tradičného aj exotického korenia s prirodzenými chuťami potravín. Či už nakladáme syry, zeleninu, alebo bylinky, môžeme si byť totiž istí jedným - nálev v kombinácii s dobrým korením urobí s obsahom pohára hotové kúzlo - stačí si len niekoľko dní počkať.

Nakladať môžeme niekoľkými spôsobmi, najčastejšie do octu a oleja, alternatívou je potom masť, alebo sladké varianty, najčastejšie v kombinácii s alkoholom a medom.

My sa pozrieme na tradičné slané recepty, ktoré by mali byť súčasťou snáď každej domácej kuchárky, a na ich exotickejšie alternatívy, ktoré si môžete aj vy behom niekoľkých okamihov pripraviť doma:

Domáci hermelín

Pri nakladaní syrov siahame väčšinou práve po hermelíne. Osvedčil sa totiž skvele v kombinácii s rastlinným olejom. Ak ste ale priaznivci pikantnejších chutí, nahraďte ho hermadurom, prípadne iným syrom s bielou plesňou, pokojne ochuteným.

Pri nakladaní hermelínu je skvelé, že do pohára môžeme pridať prakticky čokoľvek, čo máme radi. Okrem klasickej cibule a cesnaku teda môžeme pokojne doplniť o červené cibuľky, farebné prúžky papriky alebo malé feferónky.

Ako pri každom nakladaní potravín, aj u syru je dôležité korenie. Zaručenou a dobre fungujúcou kombináciou je v tomto prípade čierne korenie, pikantná paprika, nové korenie, bobkový list a cesnak.

Ako na to?

Rozpoľte si hermelíny na dve polovice - budeme ich k sebe lepiť ako hamburger. Obe polovice po vnútornej strane natrite lisovaným cesnakom, posypte paprikou, okoreňte a vložte medzi ne niekoľko koliesok cibuľky. Zlepte a striedavo vkladajte do pohára spolu so zvyšnou zeleninou a korením. Na záver celú syrovú mozaiku zalejte rastlinným, najlepšie slnečnicovým, olejom a dobre uzavrite. Pre pohár zvoľte studenšie miesto, ideálne špajzu. Jej teplota umožní surovinám pracovať lepšie, než by tomu bolo v studenej chladničke. Už po pár dňoch môžete ochutnať... Ale gurmáni, pozor, tá pravá explózia chutí príde cca po štrnástich dňoch.

  • Tip Mimibazara: Nebaví vás klasika? Vyskúšajte exotiku. Rozpolené kolieska hermelínov jemne nasoľte o poprášte karí korením. Bez zeleniny ich zlepené k sebe vkladajte do pohára a presypávajte vlašskými orechmi. Akonáhle pohár naplníte, zalejte celý jeho obsah panenským olivovým olejom. Akonáhle ho po štrnástich dňoch otvoríte, jemnosť syra prevoňaného korením a orieškami vás milo prekvapí.

Starí dobrí utopenci

Utopenci sa na rozdiel od hermelínu nakladajú do nálevu pripravovaného z octu. A záleží len na nás, či si ich pripravíme na kyslo, alebo ocot šikovne skombinujeme s cukrom pre sladkokyslú chuť. Či už sa prikloníte k prvej alebo k druhej variante, vedzte, že vyrobiť si domácich utopencov je skutočná radosť. Recept je nielen nesmierne rýchly a otvorený našej farebnej i chuťovej fantázii, ale aj skutočne lacný. Za malé peniaze tak dostanete naozaj veľa muziky.

Domáci utopenci

Budete potrebovať asi 1 kg dobrých špekáčikov (do 1,5 l zaváracieho pohára sa ich zmestí asi deväť), ocot, cukor, feferónky, kapiu, červenú cibuľu, plnotučnú horčicu a nové korenie.

Základným a najdôležitejším krokom je olúpanie špekáčikov. Ak zostanú v črievku, chute sa nedostanú tam, kam majú, a to by bola veľká škoda.

Olúpané špekáčiky rozkrojte pozdĺžne (aby sa dali otvoriť ako kniha, ale nedokrojte - polovičky musia držať jedna pri druhej) a následne vnútro potrite horčicou a korením. Takto pripravené ich vkladajte do pohára a prekladajte cibuľou, kapiou a korením. Ak máte pripravené feferónky, nebojte sa ich pridať, len si postrážte ich množstvo - budú stačiť tri až štyri.

Hotovú špekáčikovú skladačku zalejte nálevom, ktorý ste pripravili zvarením 600 ml vody, 300 ml octu, pár lyžíc cukru (podľa chuti) a bobkového listu. Nemusíte sa báť naliatia teplého nálevu, špekáčiky si s ním poradia. Pohár s utopencami ale uzavrite až po jeho vychladnutí. A to je všetko - jednoduché, že?

Doma naložených utopencov oceníme nielen po pretancovaných nociach, ale aj ako rýchle pohostenie pre nečakanú návštevu. Nakrájané kolieska špekáčikov preložené zeleninou totiž na tanieriku vyzerajú skvele. Stačí pridať čerstvý chlieb a malý gastronomický zázrak je na svete.

  • Tip Mimibazara: Ak sa nebojíte experimentov, vymeňte vodu na prípravu nálevu za čierne pivo. Špekačky v ňom krásne dozrejú a prelínanie kyslej a horkosladkej chuti vás ohromí.

     

Bylinkový olej

 

Aby sme nezostali len pri klasických a notoricky známych receptoch, predstavíme vám ešte jeden, paradoxne najjednoduchší, pritom najuniverzálnejší. Vlastnoručne vyrobený bylinkový olej totiž oceníte prakticky denne, naprieč svojimi kulinárskymi experimentmi. Orestujete na ňom rybu alebo kuracie prsíčka, rovnako dobre ním pokvapkáme listový šalát alebo hutnú krémovú polievku. A čo tak namáčať si v ňom olivy, slané pečivo a všetko zapíjať dobrým vínom? Už tu hru chutí cítime na jazyku.

 

Siahnite po svojich milovaných bylinkách a korení a nasypte ich do cca 0,5 l vymytej a suchej fľaše. Odporúčame napríklad kombináciu niekoľkých strúčikov cesnaku, nového korenia, troch chilli papričiek, citrónovej trávy a niekoľkých vetvičiek rozmarínu. Teraz všetko zalejte panenským olivovým olejom. Postavte pohár na temné miesto a dajte bylinkám a koreniu čas, aby sa ich silice v oleji spojili.

 

  • Tip Mimibazara: Bylinkami prevoňaný olej nielen výborne chutí, ale aj krásne vyzerá. Kúpte si na jeho výrobu dizajnové fľaše, napríklad v retro štýle, s dreveným viečkom alebo korkom, a využite ich v kuchyni aj ako dekoráciu. Rovnakú službu vám preukážu čoby milý darček pre niektorého gurmána z kolektívu vašich priatelov.

     

Nakladanie je skutočná zábava. Akonáhle raz vyskúšate, nápadov na kombináciu chutí a surovín sa už nezbavíte. Tak hurá do toho.  

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku