Zobraziť přihlasovací formulár

Čo dohromady zmôžu cesnak, jablkový ocot a med?

  • Publikované:
Čo dohromady zmôžu cesnak, jablkový ocot a med?

Nájdeme nepreberné množstvo receptov na rôzne elixíry, tinktúry, lektvary, kvapky alebo odvary. Rôzne ingrediencie a postupy ale často narážajú na jeden nešvár - môžu sa navzájom nepriaznivo ovplyvňovať. Kombinácia jablčného octu, cesnaku a medu naopak tvorí trio, kde vlastnosti jednotlivých zložiek sa navzájom podporujú, dopĺňajú a výsledný efekt je synergický. Ako si pripraviť zmes báječnú pre imunitu? Ako sa vyvarovať cesnakového dychu? A kedy by sme takúto zmes užívať rozhodne nemali?

Ingrediencie

  • Jablčný ocot vie urobiť zázraky pre našu krásu. Ale rozhodne dokáže tiež veľa pre naše zdravie, ako zvonka, tak vnútorne. Najmä veľmi priaznivo ovplyvňuje zažívanie, vstrebávanie užitočných látok z ostatných potravín, bojuje proti cholesterolu, obezite a problémom spojených so zlým trávením.

  • Međ je zase pokladnicou vitamínov, minerálov, polyfenolov a hŕby antioxidantov a enzýmov. Má protizápalové a antimikrobiálne účinky na organizmus, reguluje zažívanie, podporuje imunitu, pozitívne ovplyvňuje nervovú sústavu aj kardiovaskulárny systém.

  • Cesnak je jednou z potravín, ktorá síce má obrovské množstvo pozitívnych účinkov na organizmus, ale len za predpokladu, že konzumujeme jeho kvalitné a plnohodnotné druhy. Ak chceme urobiť niečo pre svoje zdravie, nejde nám o cesnakovú chuť, ale o správne zloženie a výživové hodnoty cesnaku. Preto je ideálne si cesnak pestovať doma, prípadne kupovať od dobrých pestovateľov alebo sa orientovať podľa toho, či má cesnak tendenciu klíčiť. Až taký cesnak je plný látok, ktoré potrebujeme. Rôzne odrody z cudzích krajín, na ktoré môžeme naraziť napríklad v supermarketoch, sú pestované predovšetkým preto, aby mali požadovanú chuť, nie obsah prospešných látok. A aj tú chuť je potrebné podporiť veľkým množstvom použitých strúčikov.

Poctivý cesnak obsahuje predovšetkým alicín, ktorý pre cesnak plní funkciu ochrany proti škodcom, a pre človeka vlastne tak trochu tiež. Je to veľmi silný antioxidant a človeku pomáha proti zápalom, vzniku krvných zrazenín, vysokému tlaku alebo vysokej hladine cholesterolu, rovnako tak je účinný proti baktériám.

A keď všetky tieto liečivé látky spojíme dohromady, získame neuveriteľne silný prostriedok v boji proti všelijakým neduhom.

Postup

  • 200 ml medu

  • 200 ml jablčného octu

  • 10 strúčikov cesnaku

Olúpané, očistené a ľahko roztlačené strúčiky cesnaku (môžete ich pokojne aj prelisovať, v takom prípade ich ale vezmite minimálne 12) vložte do mixéra, pridajte med a ocot, a spoločne premixujte do hladkej konzistencie. Len si dajte pozor, aby sa zmes príliš nezahriala.

Zmes nechajte jeden deň uležať, na konzumáciu je nasledujúcich päť dní pri skladovaní v chladničke. Po piatich dňoch začína strácať na účinnosti.

Konzumujte ráno na lačný žalúdok jednu polievkovú lyžicu zmesi.

  • Tip Mimibazara: Určite ste zarazení z konzumácie cesnaku ráno nalačno - kvôli dychu. Nepríjemný cesnakový zápach mierne tlmí jablčný ocot, ale aj tak samozrejme pretrváva. Proti tomu krásne pomôže žuť klinček! Ten okrem iného tiež veľmi účinne tlmí prípadnú bolesť zubov a pôsobí ako balzam na ďasná (je to veľmi silné prírodné antibiotikum).

Ale pozor!

Aj keď prírodné, sú to predsa len ingrediencie, ktoré majú vplyv na naše zdravie. A to najmä cesnak môže robiť trošku neplechu. Túto zmes (ale ani veľa cesnaku všeobecne) radšej nekonzumujte v nasledujúcich prípadoch.

  • Cesnak je prírodný antikoagulant, prostriedok na riedenie krvi. Rozhodne by ste ho nemali v hojnej miere konzumovať, ak máte problémy so zrážaním krvi.

  • Ak máte nízky alebo vysoký tlak, ktorý liečite liekmi na predpis, požívanie cesnaku vo väčších dávkach pre vás tiež nie je vhodné.

  • Ak užívate lieky na predpis, rozhodne sa minimálne poraďte s lekárom, ktorý vám ich predpisuje, prípadne v lekárni. Hrozí potenciál interakcií medzi účinnými látkami.

  • Ak ste tehotná alebo dojčíte.

  • V prípade, že máte dráždivý „slabý“ žalúdok, môže nadmerná konzumácia cesnaku spôsobiť pálenie záhy, vracanie alebo grganie.

  • Ak máte cukrovku - cesnak znižuje hladinu cukru v krvi, preto vám môže spôsobiť kolísanie hladiny a horšiu účinnosť predpísaných liekov.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku