Zobraziť přihlasovací formulár

15 nenápadných volaní o pomoc

  • Publikované:
15 nenápadných volaní o pomoc

O tom, že dnešná populácia viac než ktorákoľvek iná trpí psychickými problémami, už vieme (a možno to dokonca vieme lepšie, než by sme chceli). K najčastejším z nich patria úzkosti a depresie, ktoré na nejakej úrovni zažíva až každý piaty človek. Zďaleka ale nemusíme nechať svoj psychický stav dôjsť tak ďaleko, ako si predstavujeme, keď sa povie depresia. Naše telo, hlava i srdce totiž volajú o pomoc oveľa skôr, než by sme si mysleli. To len my ich často nepočujeme.

Symptómy môžu byť veľmi rôzne, preto ich často my aj naše okolie interpretuje ako obyčajné zmeny nálad, reakciu na stres (čo je do istej miery pravda) alebo ich prikladáme hormónom prípadne menštruačnému cyklu. Ľahká alebo stredne ťažká depresia rozhodne tiež stojí nielen za zmienku, ale trebárs tiež za liečbu. Ako sa v dnešnom modernom svete môže prejavovať mierna depresia?

Dávame si o trošku viac „desiat“

Baženie po jedle môže byť znakom depresie. Zvlášť potom po takých potravinách, ktoré sú pre nás za odmenu, upokojujúce (psychiku, nie telo). Sú to chute na sladké, vyprážané, nezdravé potraviny, ktoré síce nie sú zdravé, ale zato ich máme radi.

Tešíme sa na večerný drink... a nechceme si ho odpustiť.

Nie je nič zlé na tom, dať si ku večeri, po večeri alebo k večernému programu pohárik alkoholu. Čo v poriadku už ale nie je - keď si ich dávame viac, je to každý deň a nechceme si ich odpustiť preto, že nám pomáhajú zaspať (nie však zdravo spať).

V sprche by sme mohli zostať nastálo

Dlhé a teplé sprchy sú veľmi upokojujúce, aj keď nemáme žiadne ťažkosti. Relaxačný účinok má na nás ale úplne blahodarný efekt, keď bojujeme so psychickými problémami. A tak jednoducho zo sprchy nie a nie vyliezť.

...čistenie zubov je ale problém

Depresia vie z drobných zvykov urobiť veci, ktoré sa zdajú absolútne nevykonateľné. Možno začnete preskakovať čistenie zubov alebo starostlivosť o tvár, nechce sa nám starať sa o vlasy, dávať si masky alebo ich starostlivo fúkať alebo upravovať.

Chceme, potrebujeme a niekedy tiež nemôžeme viac spať

Depresia pekne zamáva s naším spaním. A to rôznymi spôsobmi. Niekedy nemôžeme zaspať a potom sa dostať z postele, inokedy spíme, ako by nám za to niekto platil. To, že by sme sa spánku vyhýbali, respektíve spať nemohli, to patrí skôr do spektra úzkostných porúch, čo sa od depresie líši podstatnými spôsobmi.


Potrebujeme „voľný deň“. Ideálne často.

Máme neodolateľné pokušenie zavolať do práce a povedať, že sme ochoreli. A „užiť“ si tak deň, kedy po nás nikto nič nechce, pre členov domácnosti sme oficiálne v práci, tam sme nemuseli... Samozrejme, taký deň potrebuje čas od času každý, ale ak na to myslíme (alebo to robíme) veľmi často, nie je to znak ničoho dobrého.



Špinavé prádlo sa nám vymyká kontrole

Možno ste nikdy na seba nevzali tričko viac ako dvakrát, džínsy štyrikrát a kabáty každý rok navštívili aspoň dvakrát čistiareň. A zrazu nielen, že nemáte vyprané a vyžehlené, ale nejako vám to prestalo vadiť. A čím ďalej častejšie sa stáva, že si beriete jedno oblečenie stále dokola. To súvisí s dvoma vecami - okrem zanedbávania starostlivosti o zovňajšok ide aj o elimináciu možností výberu, proste energie na rozhodovanie akéhokoľvek typu nie je dostatok.

Prestávame upratovať

Niekto upratuje, pretože chce, musí, alebo ho napĺňa pocit, že má v byte pekne (aj keď upratovanie nepatrí k obľúbeným činnostiam). A potom zrazu jednoducho nechceme, nemôžeme, je nám to vlastne jedno.

Trávime celý deň online

Facebook, Instagram, diskusie, obrázky, videá, zábava, informácie... Hlavne nebyť sami so svojou vlastnou hlavou. Trávenie času online (a sami vieme, koľko je adekvátne ho tak tráviť) je výstražným znamením pre psychické zdravie.

Túžime po zrušených plánoch

Pretože depresia alebo iná psychická nepohoda nás vo svojich ľahších formách úplne neizoluje od ostatných, často sľubujeme účasť na rôznych akciách - od firemných večierkov po návštevu príbuzných. Ak ale stále dúfate a priamo sa modlíte za to, aby boli takéto plány zrušené, niečo nie je v poriadku. Je síce niečo príťažlivé na narýchlo odvolanej akcii, kedy zostanete doma, natiahnete si tepláky a pozriete sa na film alebo si prečítate knižku, ale nemal by to byť náš primárny cieľ.

Cítime sa oveľa viac negatívne naladení

A to predovšetkým voči sami sebe. Každú úlohu, ktorá je pred nami, každá odpoveď na otázku alebo nápad je pre nás stres. Pretože vieme, že by sme to zvládli lepšie, uvažujeme, čo sme pokazili, ako zle sme sa zachovali... Proste sami seba presviedčame, že nestojíme za nič. Alebo aspoň nie za moc.

Nemôžeme sa udržať a nakupujeme online

Každý sa chce sem tam odmeniť, ale ak sú naše nákupy trošku mimo kontrolu, môže to byť snaha o zaplnenie prázdna v živote zástupnými radosťami. Áno, výhodne kúpený slušivý svetrík nám urobí radosť. Ale len na chvíľku a ešte spojenú s výčitkami svedomia za minuté peniaze. Potreba kompenzovať si zlú náladu materiálnom je príznakom pre miernu depresiu úplne typickým.

Strácame sa vo svojej hlave

Áno, zasnívať sa, intenzívne premýšľať, to je normálne. Ale ak sa vám napríklad stáva, že si nepamätáte cestu do práce, alebo si nemôžete spomenúť, akú ste si vzali spodnú bielizeň a podobne, možno je na čase vyhľadať odbornú pomoc.

Chceme mať stále čo robiť

Depresia je často stav, ktorý si nechceme pripustiť. A je nepríjemné ostať v spoločnosti iba sami seba. Takže vyhľadávame prácu a rôzne úlohy, ktoré sa nám ale bohužiaľ nedaria toľko plniť, pretože...

...zároveň prokrastinujeme viac, než kedykoľvek predtým

Depresia nás totiž okráda (samozrejme nielen) o motiváciu k čomukoľvek. Prokrastinácia je o vyhýbaní sa a depresia je matkou vyhýbania sa všetkému nepríjemnému. Zároveň nám ale tiež neustále pripomína, ako sme zlí, keď sa niečomu vyhýbame. Takže začarovaný kruh zlých pocitov je na svete.

Ak vám popisované príznaky znejú povedome, skúste si o depresii zistiť viac
. Nie je hanba potrebovať pomoc ani si o ňu povedať. A vedzte, že ak bojujete s vlastnou hlavou, nebudete mať pokoj - nosíte si ju totiž všade so sebou!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku