Zobraziť přihlasovací formulár

Neustále popraskané pery?

  • Publikované:
Neustále popraskané pery?

Príležitostne sa s týmto nepríjemným stavom stretávame asi všetci. Čo ale znamená, keď sú suché, popraskané vlastne už bežný stav? Ak sa nepohnete na krok bez toho, aby ste so sebou nemali balzam, pery vás bolia, máte tendencie sa do nich hrýzť, sem tam do krvi prasknú a, priznajme si, nevyzerajú práve najatraktívnejšie, možno by sme mali zapátrať nad príčinou. Prečo vlastne máme chronicky suché pery?

Hneď zo začiatku vylúčime vážne zdravotné ohrozenia - suché pery môžu byť príznakom vážnych ochorení, ako je cukrovka,
kvasinková infekcia alebo Crohnova choroba. Poďme hľadať príčiny, ktorých odstránenie máme v rukách aj bez pomoci lekára.

  • Dehydratácia. Tá nás pravdepodobne napadne ako prvá, aj keď zďaleka nie je najčastejšou príčinou. O svojom vlastnom pitnom režime toho vieme najviac sami, takže si musíme siahnuť do svedomia, či za naše popraskané pery nemôže náhodou nedostatok vody. S popraskanými perami sa ale môžeme stretnúť aj pri jednorazovej dehydratácii, napríklad po nadmernej konzumácii alkoholu. Jedna taká prepitá noc a naše pery sa môžu spamätávať aj niekoľko týždňov.

  • Časté olizovanie. Je to trochu začarovaný kruh. Oliznutím pier napríklad pri zlých poveternostných podmienkach si síce na chvíľu od nepríjemných pocitov uľavíme, ale dlhodobo to perám neprospieva.

  • Suché prostredie. Chladné ročné obdobie, ale aj nedostatočná vlhkosť v byte alebo kancelárii (a na tú trpia predovšetkým budovy zateplené a s plastovými oknami) vie spôsobiť nejednu zdravotnú ťažkosť, suché pery patria k tým menej závažným. Skontrolujte vlhkosť v prostredí, kde trávite najviac času.

  • Slané a ostré. Ak patríte k milovníkom výrazných chutí, jedenia chipsov alebo ostrých jedál, vedzte, že tieto faktory tiež prispievajú k vysúšaniu pier. Soľ a väčšina ostrého korenia nás dehydruje, takže ak neprispôsobíme dramaticky pitný režim, suché pery (a ďalšie prejavy) sú na svete.

  • Nedostatok vitamínu B2 (riboflavínu). Závažný stav by mal stanoviť lekár, ale k ďalším prejavom nedostatku B2 patrí napríklad aj nespavosť, šupinatá pokožka, citlivosť na svetlo. Zmena jedálneho lístka nám môže prospieť - zaradiť by sme mali tmavé mäso, pečienku, ryby, vajcia, celozrnné pečivo, mandle, strukoviny atď.

A to vás možno prekvapí: Za popraskané pery často môžu samotné balzamy na pery, poprípade zubná pasta! Tie totiž môžu obsahovať látky, ako je mentol, fenoly alebo natrium-lauryl sulfát. To sú ingrediencie, na ktoré naše pery môžu reagovať podráždením, vysúšaním a často aj svrbením.

Aká je liečba a prevencia?

Okrem systémových opatrení, ako je pitný režim, zdravé stravovanie a úprava okolitého prostredia, môžeme samozrejme staviť aj na lokálnu liečbu. Niektoré balzamy na pery však, podobne ako olizovanie, môžu pôsobiť len dočasne a problém zakryť, nie liečiť. Ako bežná ochrana proti vonkajším vplyvom často stačí obyčajná
vazelína, ako liečba a vyživenie potom napríklad olivový olej, med alebo biely jogurt.

Dôležité je nosiť v zime na horách a v lete balzam na pery s ochranným faktorom. Koža na perách nemá tukovú vrstvu, a tak je náchylnejšia na vysúšanie a praskanie, treba ju teda poriadne chrániť - a to ako zvonku, tak aj zvnútra!



Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku