Zobraziť přihlasovací formulár

Prečo sa zrána cítime mizerne

  • Publikované:
Prečo sa zrána cítime mizerne

Perfektné, darí sa nám spať odporúčaných 8 hodín denne? Tak prečo to ale nefunguje? Čo môže za stavy, kedy sa aj po teoreticky výdatnom spánku ráno prebudíme a cítime sa, ako by nás niekto prešiel parným valcom? Hlava nesústredená, spať sa nám chce a nie a nie sa prebudiť ani po druhej káve... Príčin, prečo dlhý spánok neznamená kvalitný spánok, môže byť veľa. My pre vás máme šesť najčastejších. A niektoré vás možno prekvapia.

Začneme zľahka, niektoré dôvody nekvalitného spánku poznáme a často sa proti dobrým radám prehrešujeme úplne vedome. Čo teda môže za to, že naše rána nie sú ani po dlhom spánku tak ružové, ako by sme chceli?

Pred spaním obrazovka. Dobre, už sme možno vylúčili televíziu, tablet, počítač. Ale ostávajú lákadlá v podobe telefónov alebo elektronických čítačiek. Čokoľvek s podsvieteným displejom tzv. modrým svetlom (napr. LED osvetlenie) stimuluje našu aktivitu a potláča spánok. Svetlo totiž riadi náš cirkadiánny rytmus a jeho niektoré druhy si s ním vedia zahrávať viac ako iné. Modré svetlo tlmí produkciu melatonínu, hormónu, vďaka ktorému naše telo vie, že má ísť spať. Svetlo z obrazoviek by sme mali vylúčiť zhruba hodinu a pol pred spaním!

Spíme v zlej polohe. O tam, ako jednotlivé polohy v spaní ovplyvňujú naše zdravie, sa môžete dočítať v našom predchádzajúcom článku. Väčšina ľudí trávi svoj spánok na boku, je to najpreferovanejšia poloha takmer pre všetkých ľudí naprieč kontinentmi, kultúrami aj etnikami. Lenže. Môže to byť vinou matraca, ale aj konkrétnej polohy, avšak poloha na boku je prekvapivo veľmi neústretová k našim bedrám. A ako už vieme z predchádzajúceho článku, v bedrách sa často skrýva bolesť drieku. Takže ak sa ráno prebúdzame s bolesťou chrbta, je dosť možné, že za to môže poloha, v ktorej v skutočnosti škodíme bedrám. Ako z toho von? Ak sa neodhodláme spať na chrbte, je dobré si na boku dať medzi kolená veľký vankúš. Tak sa bedra dostanú do symetrickejšej pozície a tým pádom nebudú deformovať svaly ani zvyšovať ich napätie a tým pádom tiež vplyv na chrbticu.

Nemáme práve najlepší vankúš. Väčšina z nás si na kvalite vankúšov zas až toľko nezakladá. Pretože... keď sú dostatočne tvárne, stočíme ich pod hlavu, ako nám to zrovna vyhovuje. Lenže nevhodný vankúš vie spôsobiť nejedno trápenie, od bolesti za krkom po pálenie záhy. Veľké a nadýchané vankúše možno vyzerajú luxusne (a niekedy tak aj stoja), ale tie, ktoré kúpime so zdravotníckym požehnaním, nám preukážu lepšiu službu.

Škrípeme zubami. Málokedy to vieme sami o sebe, ale o spolunocľažníkovi spoľahlivo. Ak sa ráno prebúdzate s bolesťou hlavy, je to možno napätím, ktoré v čeľustiach vzniká, keď v noci škrípete zubami. Od tohto zlozvyku si pomôžeme ťažko, ale môžeme na to ísť masážami, ktoré večer uvoľnia napätie v čeľustiach, alebo prikladaním teplých obkladov (z rovnakého dôvodu). Nie je od veci ale navštíviť svojho zubára, ktorý nám môže dať špeciálne násady na zuby, ktoré nám ich ochránia, pretože spoločne so zvukom, bolesťou hlavy a prípadným nevyspáním, si celkom obstojne škrípaním ničíme zuby.

Dali sme si pohárik. Mohli by sme si myslieť, že alkohol má sedatívne účinky, že nás uspáva, ale toto je dvojsečné. Alkohol bráni hlbokému spánku nielen prílivom kalórií, ale tiež efektom zrýchlenia metabolizmu - to vedie k predčasnému prebudeniu (týka sa väčšinou žien). Je to rovnaké, ako s obrazovkami. Ak si dáme jeden pohárik zhruba dve hodiny pred spaním, nemal by nás alkohol v spánku nijako rušiť.

Nediagnostikované spánkové apnoe. Týmto ochorením trpí podľa niektorých údajov až polovica všetkých žien - a s vekom sa percento ešte zvyšuje. Zjednodušene ide o stav, keď počas noci prestávame často na chvíľočku dýchať, takže sa nielen, že nevyspíme, ale vlastne sme tiež často hore, len si to nepamätáme. Veľmi mätúce je apnoe v prechode, keď nočné budenie (to uvedomované) prisudzujeme návalom tepla alebo hormonálnym vplyvom. Výsledok je, že sa budíme vyčerpaní, aj keď máme za sebou teoreticky dlhý spánok. Lekár vám môže dať domov špeciálny prístroj, ktorý bude monitorovať kvalitu spánku. Ľahšie formy sa dajú zvládnuť znížením váhy poprípade vyhýbaním sa alkoholu, s ťažšími formami sa treba zveriť odborníkom do systematickej starostlivosti.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku