Zobraziť přihlasovací formulár

Cvičenie nie a nie zafungovať? Možno vieme prečo.

  • Publikované:
Cvičenie nie a nie zafungovať? Možno vieme prečo.

Mnoho z nás prepadlo dvom trendom poslednej doby. Oba sú síce nie práve úplne pochopiteľné, ale jednoducho sme ich ako ženy prijali. Tým prvým je návrat k hustému a výraznému obočiu, tým druhým je čo najguľatejší, pevný a pokojne aj trošku väčší zadoček. Zatiaľ čo na obočie si môžeme kúpiť ceruzku, tiene alebo gél a nejako ho proste nafingovať, so zadočkom neurobíme nič iné, než že budeme cvičiť. Ale... čo keď cvičíme, cvičíme a on sa nie a nie zdvihnúť, zaguľatiť a vyhladiť?

Existuje zhruba sedem najbežnejších chýb, ktoré robíme, keď sa snažíme vycvičiť si moderné sedacie svaly. Tak sa na ne pozrieme.

Nie sme nohami na zemi. A tentoraz to myslíme obrazne. Proste nie sme realistické v prístupe k nášmu telu a cvičeniu. Často sa stretávame so sklamaním, že ani po týždni usilovného tréningu nie je vidieť žiadna zmena (áno, čítate správne, po týždni - aj takéto očakávania existujú). Urobte si fotku „pred“ a prvú „po“ až cca po 4 - 6 týždňoch, kedy budete posilňovňu navštevovať ideálne ob deň.

Naše jedlo úplne nekorešponduje s naším zámerom. Aj keď máme v pláne len formovať a nie chudnúť, treba zaradiť na jedálny lístok iné potraviny než doteraz. Svaly sa totiž musia mať z čoho budovať. Sú potrebné bielkoviny, vláknina a tak ako tak obmedziť cukry, pretože môžu narušovať metabolizmus iných živín.

Zanedbávame kardio. Je to podobné ako s jedlom. Aj keď nechceme chudnúť, chceme zväčšiť svaly. A to nepôjde vidieť, keď na nich bude stále vrstva tuku. Potrebujeme tieto dve vrstvy plynulo zamieňať. Ak sa vám zdá, že pokrok nevidíte dlho a už je to podozrivé, zaraďte viac kardio cvičenia.

Podceňujeme výpady. S vekom sa naša svalová štruktúra mení, slabne a ochabuje. Ale nielen svaly, rovnako tak sa stráca hybnosť kĺbov a pružnosť šliach, väzov a úponov. Nie nadarmo sú výpady najdoporučovanejším cvikom na zadok, ale vlastne celé nohy. A aby boli čo najšetrnejšie pre kĺby, robte ich ideálne smerom dozadu, nie dopredu! A koľko ich zvládnete kedykoľvek môžete. Čím väčší rozsah, tým lepšie.

Ignorujeme zvyšok svalov na nohách. Bohužiaľ, tak výrazne izolovaný tréning, ako by sme si predstavovali, nie je vôbec zdravý. Akonáhle nezaťažujeme všetky svaly aspoň plus mínus rovnomerne, ničíme si kĺby a znižujeme komfortný rozsah pohybu. Zvlášť tí, ktorí napríklad behajú, majú pekne vypracované predné stehná a lýtka, ale aj pri cielenom spevňovaní zadočku je potrebné zapojiť aj tieto partie. A rozhodne by sme nemali zabúdať na vnútorné stehná!

Nezdvíhame dostatočnú váhu. Aby bol zadoček pevný a okrúhly, je potrebné zväčšovať svaly - a to sa nezaobíde bez zdvíhania záťaže. Ak začínate, je v poriadku cvičiť iba vlastnou váhou, ale časom sa nevyhnete pridávaniu závažia - ak teda chcete sval zväčšiť a nie len ho udržiavať efektívny. A tak aj drepy a výpady budete časom musieť robiť s činkami v rukách alebo na ramenách.

Robíme zlý typ cvičenia. Veľmi záleží na type našej postavy. Iné cviky si vyžadujú postavy typu jablko, hruška, presýpacie hodiny... atď. Niekto by sa mal vyhnúť vytrvalostnému kardiu, iný zase prílišnému závažiu. Tak ako tak je ideálne, keď si na začiatok svojej cesty za vysnívanou postavou (poťažmo zadkom) zaplatíte dobrého spoločníka - trénera, ktorý vám nielen odporučí ideálne cvičenia, ale ktorý vás tiež trošku postráži.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku