Zobraziť přihlasovací formulár

Digitálne rodičovstvo - obmedzenie alebo výhra?

  • Publikované:
Digitálne rodičovstvo - obmedzenie alebo výhra?

Ešte si ani poriadne nezvládnu zaviazať šnúrky, ale smartphone alebo tablet ovládajú ľavou zadnou. Hry, aplikácie, technológie, na rozdiel od mnohých rodičov nemajú problém sa zorientovať v ovládaní takmer akéhokoľvek digitálneho prístroja. Spoznávate svoje dieťa? Technológie a internet všeobecne pridali v rodičovstve naozaj niekoľko kariet na stôl. Kariet, s ktorými ešte tak úplne nikto nevieme, ako hrať.

S tabletom, počítačom alebo telefónom dnes zaobchádzame tak trochu ako s čokoládou. Vieme, že by sme to svojim deťom nemali dopriavať v neobmedzenom množstve, ale keď ony to tak chcú, že sa to ľahko využíva ako odmena alebo trest. Lenže u čokolády moc dobre vieme, prečo ju deťom nedoprajeme po kilách, aj keď by sme vlastne mohli - síce by sa nám málinko zaoblili, ale rýchlo by sa jej prejedli. To s internetom z nejakého dôvodu nehrozí. Čím viac ho majú, tým viac ho chcú a dokonca „potrebujú“. Tak čo to vlastne je? Odmena? Trest? Užitočný pomocník, ale zlý pán? A pre koho vlastne?

Zdanlivé výhody

Existuje veľa najrôznejších aplikácií pre rodičov rôzne starých detí. Od pestúnky cez mobil, po GPS sledovanie pohybu nášho dieťaťa, alebo trebárs kooperácie so škôlkou alebo školou, kedy rodič už zďaleka nemusí spoliehať len na to, čo mu dieťa povie a aké informácie vyfiltruje, ale pekne všetko vie z prvej ruky. S deťmi tiež môžeme komunikovať najrôznejším spôsobom, jednoducho teoreticky je to prima.

Lenže... potom prichádza na rad to, čo technológie urobili celému svetu. Neuveriteľné množstvo rozhodovaní a pravidiel. Zatiaľ čo predtým si dieťa vystačilo s „nezabávaj sa s cudzími ľuďmi a do tmy nech si doma“, dnes sa musíme orientovať a vyznať v toľkých rôznych prostrediach a nastaviť pravidlá väčšinou pre každé zvlášť.

Lákavé nevýhody

Rovnako ako spomínaná čokoláda, majú technológie magickú moc - udržať dieťa v pokoji a zabavené. Čo je pre rodičov veľmi, veľmi lákavé. Varíme večeru a dieťa robí rámus? Tu máš tabliet, hraj sa. Sedíme v reštaurácii, chceme sa baviť, ale deti sa neustále dožadujú našej pozornosti? Rovnaká pesnička. Potrebujeme upokojiť zlostiace sa dieťa? ...hádajte sami. Veľmi ľahko sa môže stať, že začneme využívať toto pokušenie a nahrádzať tak technológiami sami seba, výchovné metódy a jednoducho rodičovstvo aj keď asi nie úplne toľko dramaticky.

Kyberšikana a iné nástrahy

Pravidlá, pravidlá, pravidlá. Kedy si môžu naše deti zriadiť vlastné účty na sociálnych sieťach? Ako a s kým môžu komunikovať? K čomu všetkému máme mať prístup my, rodičia? A od kedy už je to ich súkromie? Ako vysvetliť, prečo nie je vhodné publikovať fotky alebo sa online zoznamovať a rozprávať sa s cudzími ľuďmi? Aj keď to všetko zvládneme vykomunikovať, pohyb v online prostredí aj tak zostáva na deťoch samotných. A tak je dôvera do nich vložená ešte väčšia než tá, aby nám nezatajili nejakú tú guľu v škole. Možno dieťa poruší nejaké naše pravidlo, možno má strach nám to povedať a možno kvôli tomu zažíva krušné časy kvôli kyberšikane? Možno sa naučilo používať našu platobnú kartu, ktorou sme niekedy neuvážene zaplatili a zvolili „zapamätať údaje“? Čia je to chyba a kto vlastne trpí?

Ďalšou z vecí, s ktorou si moc nevieme rady, je dobré vychovanie a technológie. Je slušné dať deťom na návšteve tablet, nech nerušia dospelých pri rozprávaní, alebo je to naopak faux-pas? A čo v reštaurácii? Na miestach, kde by sa deti mali učiť socializácii, ich už dnes vieme umlčať a zaistiť, aby boli „poslušné“. Čo ale v prípade, že nebude nič k dispozícii? Čo keď sa bude chcieť s dieťaťom porozprávať babička, ale to zrazu nebude vedieť, ako sa vlastne s dospelými hovorí?

Scenáre sú rôzne, od tých, ktoré vplyv technológií na rodičovstvo a výchovu bagatelizujú, po tie, ktoré tvrdia, že prišla naša záhuba. Lenže vlastne nevieme, prečo sú technológie zlé, alebo prečo dobré.

Ako to máte doma vy? Beriete počítače, variácie na ne a internet ako bežnú súčasť sveta a nebránite deťom v prístupe? Ako ste ich poučili o bezpečnosti a ako to deti dodržiavajú? Máte skúsenosti, kedy sú technológie dobré a kedy naopak vyložene škodia? Povedzte to ostatným!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku