Zobraziť přihlasovací formulár

Nápoje na dobrú noc... a na spaľovanie tukov

  • Publikované:
Nápoje na dobrú noc... a na spaľovanie tukov

Keď už sa odhodláme do boja s nadbytočnými kilami, môže nám pomôcť kdejaká maličkosť. Jedna cesta vedie tiež k využitiu potenciálu metabolizmu, ktorý pracuje, aj keď nič nerobíme. Teda spíme. Aktívne spaľovanie tukov je podporené aj dobrým kvalitným spánkom. Akonáhle sa poriadne a dobre nevyspíme, oveľa s väčšou vervou ukladáme tuk, pretože je telo vlastne neustále v strese. Večer teda potrebujeme nápoje alebo potraviny, ktoré nakopnú metabolizmus, ale zároveň nám nenarušia spánok. Existujú vôbec?

Nám všetkým je naskrz jasné, že alkohol, cukor alebo kofeín pred spaním nám neurobia dobrú službu, hoci nám štartujú metabolizmus. Iné látky v potravinách nám ale môžu pomôcť cez noc správne relaxovať, ale aj budovať svalovú hmotu alebo spaľovať tuk. Takže - ak zhadzujeme váhu, môžeme pre to urobiť aj takú zdanlivú maličkosť, ako dopriať si pred spaním jeden z nasledujúcich nápojov.

Mlieko. U nás síce nie je toľko populárne ako napríklad v Amerike alebo Kanade, ale hrnček mlieka pred spaním (kľudne teplého) nám len prospeje. Vďaka dávke tryptofánu a vápnika sa nám bude lepšie spať, mliečny proteín kazeín zase telo dlho metabolizuje, takže nám počas noci pekne pomáha budovať svalovú hmotu. Výsledkom je rýchlejší metabolizmus (vďaka poriadnemu spánku) a menšie baženie po tom sa napchávať, viac vyživené a podporované svaly.

Hroznový džús. Za normálnych okolností by sme rozhodne neodporúčali piť akékoľvek ovocné šťavy pred spaním. Predovšetkým kvôli obsahu cukru, ale tiež kvôli agresivite na žalúdok atď. Stopercentná šťava z hroznového vína (môžete si ju kúpiť, ale aj červené hrozno odšťaviť), respektíve asi tak jedno deci, má veľmi pozitívne účinky na zdravie aj spaľovanie tukov. Malé vyplavenie inzulínu do krvi po požití jednoduchých cukrov (napríklad v ovocí) upravuje ľudský cirkadiánny rytmus. V hroznovom víne je tiež navyše obsiahnutý resveratrol, prírodný antioxidant zo skupiny polyfenolov, ktorý pomáha so spaľovaním tukov.

Harmančekový čaj. Horúca šálka harmančekového čaju obsahuje glycín, neurotransmiter, ktorý pôsobí v tele ako mierňučké sedatívum. Ďalší z pozitívnych účinkov harmančekového čaju je, že nám zahreje telo, ktoré reaguje prirodzenou snahou o to ho zase schladiť, čo je pridružený efekt zaspávania - budeme teda oveľa ospalejší. Harmanček tiež vie kontrolovať hladinu glukózy v krvi, čo vedie k regulácii metabolizmu správnym smerom. Len sa vyhnite čajovým zmesiam, ktoré môžu obsahovať aj povzbudivé látky (napríklad čierny alebo zelený čaj).

Kefír. Kefír je probiotická bomba, ktorá v našich črevách pracuje na množení tých správnych baktérií, a tým pádom krásne, intenzívne a plnohodnotne podporuje zažívanie, pomáha plnohodnotnejšie vstrebávať vitamíny a minerály. Tiež upokojuje telo a podporuje ľahšie zaspávanie a dobrý spánok.

Sójový proteínový koktail. Aj keď konzumácia sóje vo veľkom sa moc neodporúča, malá dávka proteínového sójového kokteilu pred spaním nám pomôže so zaspávaním aj kvalitným spánkom vďaka obsahu tryptofánu. Táto esenciálna aminokyselina (telo si ju samo nevie vyrobiť a potrebuje ju prijímať v potrave) je prekurzorom nutným na produkciu serotonínu a melotonínu, vďaka ktorému sa nám vlastne chce spať. Ďalšia z výhod tryptofánu je, že znižuje hladinu kortizolu, hormónu, ktorý sa uvoľňuje do tela pri strese a núti organizmus k väčšej aktivite.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku