Zobraziť přihlasovací formulár

Láska, manželstvo a šesť tipov, aby oboje vydržalo ideálne naveky

  • Publikované:
Láska, manželstvo a šesť tipov, aby oboje vydržalo ideálne naveky

Kým láska vraj hory prenáša a podľa nenapraviteľných romantikov „sa proste stane“, skúsenosti hovoria trošku inak. Akonáhle sú osobnosti a párové zvyky príliš nekompatibilné, aj tá najkrajšia zamilovanosť podľahne skaze. Ako si zaistiť, aby láska a manželstvo vydržali čo najdlhšie? Ideálne je sa problémom vyvarovávať, než potom riešiť ich následky. A to môžeme už pri voľbe partnera, ale aj v priebehu trvania vzťahu. Ako na to?

Vezmite si podobného „utrácača“. Keď sa zameriame vlastne „len“ na spokojnosť v páre, tá nikdy poriadne nenastane, keď jeden z páru chorobne šetrí a druhý zase míňa. A to na škále nemôžeme nutne spájať len dva extrémy. Iné návyky a správanie keď dôjde na financie, vedia priniesť do vzťahu veľa dlhodobej frustrácie. Dokonca páry, ktoré sa dostanú do dlhov spoločnou záľubou v míňaní peňazí (ktoré nemajú), sú vzťahovo spokojnejšie, než tie, kde by jeden utratil a druhý ušetril. O tom, ako také páry fungujú v spoločnosti a aký dávajú príklad, to už je iná vec. Pravdou ale je, že ľudia vedia byť šťastní len spoločne a nerozdielne, takže aj spoločné dlhy a kríza sa im prečkávajú lepšie než dlhodobé nezhody.

Majte veľa, veľa sexu. Aj keď sa vám nechce. Ak ste vy, váš partner alebo obaja trošku neurotickí, máte veľa stresu a stretávate sa napríklad so zmenami nálad (čo všeobecne vedie k zhoršeniu „kondície“ manželstva), je sex najvhodnejším riešením. Málokedy pri ňom narazíte na nejaký konflikt názorov (za predpokladu, že sú preferencie za tie roky vzťahu už vyjasnené) a uspokojenie prichádza v mnohých formách - od tej psychickej až po rôzne úrovne tej fyzickej. Aj keď to teraz nie je zrovna najsexuchtivejšie obdobie, držte pravidelnosť, držte frekvenciu. Oplatí sa to. Toľko uvoľneného napätia a ventilácie stresu neprináša vlastne žiadna ďalšia spoločná aktivita.

Používajte „ďakujem“ a „my“. Niektoré veci v páre sú proste samozrejmosťou. Trebárs nákup, to, že vám manžel sem tam niečo podá, vy jemu zase pomôžete, skrátka normálne každodennosti. A my tak nejako všetci vospolok predpokladáme, že nie je treba poďakovať, pretože by sme to pre drahú polovičku urobili tiež a úplne automaticky. Ale „ďakujem“ má magický efekt - dáva druhému pocit docenenia. A to je viac, než by sme čakali. Rovnako tak podstatné je v reči používať (a ideálne to tak aj myslieť) slová, ako sú my, naše atď. Pretože ja, môj a ty, tvoj znie ťažko ako pár.

Pripravte sa. Negatívne emócie a hodnotenie partnera rastú spoločne s časom, který spolu strávia. Po dvoch rokoch vás rozhodne bude stáť viac premáhania vydržať manželovo hlasné chrumkanie pri televízii a po desiatich rokoch sa to stane témou pravidelných hádok. Je normálne, že miera negatívnych emócií medzi partnermi stúpa, s tým nič neurobíme, treba to brať ako fakt.

Buďte tvrdí. Partnera máte vedľa seba preto, že si vážite jeho názory, postoje a hodnoty. Aj preto, že je váš partner človek, ktorému stopercentne dôverujete, môžete si navzájom dovoliť byť k sebe kritickí. Nemyslíme samozrejme urážlivý spôsob komunikácie, ale objektívnu kritiku. Čo iné by nás malo viac motivovať ku zmene, ako je partnerov názor, že je niečo zle? Všetko má svoje medze a hranice, rovnako tak sa nesmie nič prehnať. Ale byť konštruktívne kritický sa môže vyplácať.

Je to ťažká práca. Vzťah nežije iba z histórie. Láska, ktorá vydrží, má len málo spoločné s vášňou až obsesiou, ktorú si s dramatickou láskou niektorí ľudia pletú. Cit, ktorý je v dlhodobom a úspešnom vzťahu, nie je len tak darom z nebies. Je veľa podmienený spoločnými novými zážitkami, ktoré sú nevyhnutné pre psychické i chemické puto medzi partnermi. Je potrebné sa o vzťah starať, nebrať ho ako automatiku a vyvíjať úsilie na jeho upevňovanie. Vzťah musí byť pre oboch partnerov prioritou, kedykoľvek začneme uprednostňovať ja pred my, je niečo zle. Ale platí to samozrejme obojstranne!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku