Zobraziť přihlasovací formulár

14x jedlá sóda v praxi

  • Publikované:
14x jedlá sóda v praxi

Jedlá sóda patrí do skupiny takých malých domácich zázrakov. Spoločne s citrónovou šťavou, octom alebo kokosovým olejom je jedlá sóda univerzálnym pomocníkom v domácnosti, ale nielen pri starostlivosti o ňu, ale aj pri starostlivosti o telo alebo napríklad srsť našich miláčikov. A keďže prichádzame stále na nové a nové použitie tohto pôvodne „len“ liečiva, máme pre vás nové tipy, ako s ňou v domácnosti naložiť.

Ak sa chcete o jedlej sóde dozvedieť viac, môžete si prečítať jeden z našich predchádzajúcich článkov
. Ten dnes doplníme o ďalšie praktické použitia jedlej sódy, ktoré sú už po generácie overené a posvätené čestným slovom žien a gazdiniek snáď skoro na celom svete. Všetky tipy sa vzťahujú k upratovaniu, zdraviu, vareniu alebo starostlivosti o krásny zovňajšok. Takže - do toho.

Odstránenie nálepiek a etikiet. Poznáme to všetci, radi by sme ďalej používali trebárs poháre od zaváranín alebo čohokoľvek iného, ale etikety a lepidlo, ktoré na nich zostávajú, nie sú práve estetické. A ak sa ich chceme zbaviť, málokedy sa vyhneme rôznym žieravinám, čo nie je úplne ideálne. Tu prichádza prvýkrát na rad jedlá sóda. Poháre s nálepkami vložte do hrnca s vodou tak, aby voda siahala cca 1 cm nad pohár. Nasypte do vody asi dve lyžice jedlej sódy a zhruba 30 minút poháre „povarte“. Po vychladnutí ich umyte prúdom vody a hubkou, všetky zvyšky lepidla pôjdu bez ťažkostí dole. A poháre ešte zostanú krásne naleštené.

Umývanie ovocia. Pretože obyčajná voda nestačí a mydlom ovocie (alebo zeleninu) naozaj umývať nechceme. V mise posypeme napríklad jablká jedlou sódou a mechanicky ju pod tečúcou vlažnou vodou o ne roztierame. Jedlá sóda zbaví šupku prípadných chemikálií a voskov, ktoré sa používajú na leštenie. Dodá šupke lesk prirodzený a ešte k tomu ju urobí ľahšie stráviteľnou.

Peeling na pery. Chcete mať po ruke vždy efektívny a prirodzený jemný peeling na pery? Je to jednoduché. Rozpustite vo vodnom kúpeli svoj obľúbený balzam, pridajte med a jedlú sódu. Všetko premiešajte, zmes dajte na chvíľu do chladničky, akonáhle je tuhšia, dajte ju späť do formy (pre tento systém sa najlepšie hodia balzamy v tvare vajíčka, nie tie vysúvacie rúže) a do mrazničky, kde stuhne úplne. A je to. Jedlá sóda odstráni starú a dehydrovanú kožu, med s balzamom zase krásne hydratuje a ošetrí.

Čistenie šperkov. Bižutériu, zlato, striebro, ale aj drahé kamene a diamanty môžete vyčistiť starou a mäkkou zubnou kefkou a jedlou sódou. Jedlá sóda vyčistí, vyleští a je veľmi šetrná. Rozhodne nepoužívajte handričky alebo papierové utierky, mäkké kovy by sa mohli podrieť. Aj zubnú kefku používajte veľmi jemne.

Preč so všetku mastnotou! Ak zháňate naozaj extrémne účinný odmasťovač, dajte na jedlú sódu a citrónovú šťavu. To oceníte obzvlášť v kuchyni, kde sú kachličky alebo kuchynská linka od mastných pár a prskajúceho oleja mastné v každej domácnosti. Urobte pastu z jedlej sódy a citrónovej šťavy, naneste na povrch, nechajte pokojne chvíľu pôsobiť a zotrite vlhkou handričkou. Povrchy budú ako nové.

Pripečené zvyšky. Hrnce, panvice, pekáče, hriankovače, vaflovače... všade, kde sa môžu prichytiť a pripiecť zvyšky jedla, nastane s čistením problém. Môžete použiť drastickú chémiu, alebo poliať povrch citrónovou šťavou, nasypať na neho jedlú sódu (uvidíte reakciu, kedy jedlá sóda napení). Pre väčší efekt môžete pridať trošku peroxidu. A potom proste len pomocou intenzívneho mechanického čistenia pripečenú mastnotu a špinu z povrchov odstránite.

Vôňa do akéhokoľvek šuplíka alebo skrine. Jedlá sóda pohlcuje pachy, to už vieme. Takže ju môžeme využiť aj do skríň s bielizňou, ktoré chceme prevoňať. Vezmite si malú škatuľku s odnímateľným vrškom, najlepšie plastovú, a prederavte jej viečko. Zmiešajte jedlú sódu s obľúbeným korením (škorica, zázvor, klinčeky, badián...) alebo esenciálnym olejom a krabičku dajte do akéhokoľvek šuplíka. A je to.

Už nikdy viac zažltnuté nechty. Tento trik rozhodne nepoužívajte moc často, ale ak vaše nechty zožltnú kvôli neustálemu lakovaniu (nejde o to, či používate farebné laky alebo len priehľadný, akonáhle nechty nemajú dlhodobo prístup ku vzduchu, zožltnú), môžete si pomôcť tak, že zmiešate jedlú sódu s peroxidom vodíka, vzniknutú „kašu“ nanesiete na nechty, necháte cca 10 minút pôsobiť, potom zotrite a opláchnete.

Lesklé všetky sklenené povrchy. Zmiešajte do rozprašovača citrónovú šťavu, jedlú sódu a vodu. Touto zmesou môžete čistiť okná, zrkadlá, konferenčné stolíky... proste nasprejujte a zotrite/vyleštite.

Oživenie a vyčistenie plyšákov a chlpatých hračiek. Vezmite plyšáka a dajte ho do väčšej igelitky. Zasypte ho jedlou sódou, igelitku zaviažte a začnite pretrepávať - pekne poriadne (rozhodne to robte radšej vonku, keby náhodou igelitka netesnila). Dajte tomu aspoň minútku, potom plyšáka vytiahnite a pomocou vysávača z neho odstráňte prach a jedlú sódu. Bude ako nový!

Vyčistite umývačku riadu. Ak vaše umývačka už trochu podivne zapácha, nasypte na jej dno jedlú sódu, nechajte pôsobiť cez noc a ráno zapnite umývačku bez riadu na horúci program. A pach bude preč.

Bielenie zubov. Opakujte maximálne raz týždenne. Bielenie zubov jedlou sódou je vhodné aj pre citlivé zuby - posypte kefku so zubnou pastou jedlou sódou a vyčistite zuby ako obvykle. Rozdiel zaznamenáte hneď po prvom použití!

 

Rýchle vyčistenie záchodovej misy. Spláchnite, nech je povrch mokrý, posypte misu jedlou sódou, nechajte chvíľu pôsobiť a spláchnite znova. Áno, to je všetko.

 

Ľahký peeling na tvár i telo. Zmiešajte jedlú sódu s troškou bežného čistiaceho gélu na tvár (alebo sprchového gélu na telo). A jednoducho sa umyte, ako obvykle. Koža bude viditeľne hladšia a bez mastnoty, póry stiahnuté a pleť v ideálnom stave na nanesenie vyživujúceho krému alebo oleja, ktorý bežne používate.



Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku