Zobraziť přihlasovací formulár

Keď je zlý dych aj zlé znamenie

  • Publikované:
Keď je zlý dych aj zlé znamenie

Každý asi máme prepracovaný systém na to, aby bol náš dych okoliu ľúbezný. Čistíme si zuby, často aj jazyk, používame medzizubné kefky alebo nite, sem tam si vypláchneme pusu ústnou vodou, na prvom rande si nedávame cesnačku a po rannej káve si na cestu do práce vezmeme žuvačku. Lenže... čo keď toto všetko robíme, a z našich úst necítiť zrovna vôňu fialiek (teda mentolu)? Zlý dych totiž nemusí byť len následok, ale tiež symptóm. Čoho?

Zápach z úst zďaleka nie je iba výsledkom nedostatočnej starostlivosti o ústnu dutinu. Môže byť tiež príznakom rôznych iných neduhov nášho tela.

Najčastejšou príčinou neporaziteľného zápachu z úst je ale relatívne banálna vec. Je to stav, ktorý nazývame
sucho v ústach. V noci môže byť naša produkcia slín minimálna alebo žiadna, a tak sa baktérie veselo množia a ráno máme pusu ako vyschnutú na podpaľ. Tohto ranného problému sa zbavíme štandardnými metódami, ako je čistenie zubov a tak ďalej, ale čo ho spôsobuje? Často ide o vedľajší účinok veľkej hŕby liekov. Antidepresíva, anitihistaminika (lieky na alergie), lieky na vysoký tlak a množstvo ďalších majú sucho v ústach ako častý vedľajší účinok. Pomôže vyšší príjem tekutín, obligátne žuvačka alebo prejsť na iný typ medikamentu.

Chronicky zlý dych ale môže znamenať aj niečo úplne iné. Je to možno netradičné, ale ak sa vám zdá, že je dych cítiť inak, než by mal, skúste analyzovať, čo vám jeho pach pripomína.

Naftalínové guličky. To by mohlo znamenať ťažšie prípady alergie alebo infekcie prinosových dutín (zápal zvaný sinusitída). Oboje vedie k zdureniu sliznice dutín, ktoré máme za lícami a za obočím. Touto nepriechodnosťou sa stane, že sa v dutinách množia baktérie. Okrem toho, že taký zápal bolí, drobné množstvo tekutiny, ktorá v dutinách vzniká a je plná baktérií (áno, fuj) steká do pusy a tam spôsobuje dych, ktorý je cítiť po naftalíne. Pomôžu vám buď lieky na alergiu, alebo antibiotiká (ale každopádne doktor).

Skvasené ovocie. Možno je na vine cukrovka. Za normálnych okolností sa cukor prenáša krvou do buniek, ktorým slúži ako zdroj energie. Pri diabete sa toto nedeje úplne dokonale, na spaľovanie sa využíva tuk a hladina krvného cukru rastie. Vedľajší produkt týchto procesov sú ketóny, ktoré nám spôsobujú dych, ktorý je cítiť kvasno ovocným spôsobom.

Skysnuté mlieko. Je možné, že za taký dych môže intolerancia k laktóze. Tá spôsobuje, že netrávime a nerozkladáme mliečne bielkoviny tak, ako by sme mali, ale symptómy nezostávajú len pri zlom dychu. Väčšinou máme po požití mliečnych výrobkov kŕče v bruchu, sme nafúknutí a často máme aj hnačku.

...“použitá plienka“. Tento nevábny stav dychu môže zapríčiniť tonzilitída (angína), respektíve kamene na mandliach. Sú to malé biele útvary, ktoré sa tvoria v ryhách a štrbinách mandlí. Vznikajú tým, že sa na mandliach uchytia kúsky jedla, na ktorých sa potom živia baktérie, ktoré by tam inak nemali čo robiť. Niektorí ľudia sú náchylnejší, zvlášť tí, čo majú na mandliach hlbšie priehlbiny. Vznik kameňov nemusí byť vždy sprevádzaný zdurením mandlí, bolesťou pri prehĺtaní a teplotou. Kameňov sa väčšinou zbavíme kašľaním alebo prostým prehĺtaním, ale môže nám ich odstrániť aj lekár.

Hniloba. Nie je príjemné hovoriť o takomto type dychu, ktorý je cítiť ako hnijúce zvyšky jedla. Takýto odér, ktorý je oveľa horší ako ten, ktorý je „bežný“, môže znamenať problémy s pľúcami. A to od relatívne banálnej infekcie po rakovinu. S takýmto zistením netreba na nič čakať, ak máte podozrenie, že by ste mohli mať niečo s pľúcami, obráťte sa na lekára. Obyčajné počúvanie stetoskopom napovie oveľa viac než zlý dych, krvné testy, röntgen, to všetko stojí za to absolvovať preventívne, ako potom riešiť následky. A zlý dych môže byť signálom, ktorý si všimnete! Akonáhle neodchádza a pretrváva, je vhodná doba zájsť do ordinácie svojho praktického lekára.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku