Zobraziť přihlasovací formulár

Ako sa depresia prejaví na našom tele

  • Publikované:
Ako sa depresia prejaví na našom tele

Všetci asi poznáme varovné signály, ktorými naše telo hlási, že s hlavou a emóciami nie je niečo v poriadku. Symptómy ako podráždenosť, únava a smútok sú vlastne už notoricky známe a s depresiou neomylne spájané. Depresia sa ale na tele vie prejaviť spôsobmi, ktoré by sme nečakali. Ak dlho vy alebo vaši blízki váhate, neviete, či je stav už natoľko „vážny“, aby ste vyhľadali odbornú pomoc, nasledujúce symptómy môžu misku váh tiež prevážiť. ...aj keď najlepšie by bolo, keby neznamenali vôbec nič.

Bolesť (svalov)

Samozrejme, keď ste strávili popoludnie v posilňovni, je jasné, že je príčina bolesti celkom jasná (a koniec koncov aj to, že ste išli do posilňovne, je dobré znamenie). Ale ak vás bolia svaly a vy nie ste schopní prísť na to prečo, môže to byť varovné znamenie. Bolesť môže byť spôsobená náladou, resp. psychickým stavom. Psychicky spokojní ľudia necítia toľko fyzickej bolesti ako tí, ktorí zároveň bojujú s depresiou. Telo jednoducho nemá silu na všetko.

Váha hore alebo dole


Depresia ovplyvňuje všetko možné, vrátane produkcie tých hormónov, ktoré zjednodušene povedané ovplyvňujú náš apetít. A tak môžeme na váhe vidieť netypická čísla. A to ako smerom hore, tak dole. Tieto hormóny nám totiž hovoria ako to, kedy máme hlad, tak to, kedy už bolo jedla dosť. A tak ľudia s depresiou jedia väčšinou buď moc, alebo málo. Vzhľadom na to, že s depresiou súvisia tiež problémy so spaním, môže táto kombinácia zamávať s váhou úplne neočakávane.

Problém zostať v posteli

Respektíve ani nie tak zostať v posteli, ako zostať spať. Hoci ľudia trpiaci depresiou zažívajú všadeprítomnú únavu a nedostatok energie takmer na čokoľvek, zároveň môžu paradoxne tiež trpieť nespavosťou. Takzvaná
terminálna nespavosť je stav, kedy človek síce zaspí, ale zobudí sa veľmi skoro (nadránom, v noci) a už nie a nie znovu zaspať. To je o to viac frustrujúce, okrem všetkých vplyvov na fyzické zdravie, že spánok je pre mnoho ľudí trpiacich depresiou jediným únikom pred neutíchajúcou zlou náladou. A prídavkom k tomu ešte dostaneme zlú koncentráciu a ešte horšiu náladu. Pretože nevyspanie neprospieva nikomu.

Problémy s kožou

Ak ste niekedy boli pod dlhodobým stresom, určite už viete, že zvýšená hladina kortizolu (stresového hormónu) vie dosť škaredo ovplyvniť pleť aj pokožku celého tela. Zhoršia alebo objavia sa príznaky akné, ekzémov, psoriázy... A to nehovoríme o svrbivých vyrážkach, na ktoré je každý dermatológ krátky. Liečia sa totiž zvnútra, z duše.

Problémy so žalúdkom

Pocity na vracanie, pálenie záhy, zápcha alebo hnačka. To všetko môžu byť príznaky depresie. Problémy so žalúdkom sú ešte intenzívnejšie, keď spoločne s depresiou (alebo aj bez nej) trpíte úzkostnými stavmi. Veľa ľudí má problémy so žalúdkom pri krátkodobom intenzívnom strese, nervozite. A teraz si predstavte, že takú mieru psychického vypätia prežívate neustále.

Zubné kazy

A iné problémy s ústnou dutinou. V tomto nachádzame inú súvislosť než čisto fyzickú. Ľudia trpiaci tak paralyzujúcou duševnou chorobou, ako je depresia, majú väčšinou problémy aj s dodržiavaním základnej hygieny. Často sami seba prehovárajú aj k tak banálnemu úkonu, ako je sprcha alebo čistenie zubov. A to sa môže prejaviť pomerne rýchlo.

Migrény

A chronické bolesti hlavy. Nie je úplne isté, aká je kauzalita - či problémy s hlavou spôsobujú depresie alebo depresie bolesti hlavy. Avšak faktom zostáva, že ľudia s depresiami zažívajú oveľa častejšie bolesti hlavy, a to predovšetkým, ak trpeli migrénami už pred tým. Ich frekvencia sa s príchodom a nevítaným zdržaním depresie intenzívne zvyšuje.

Žiadny z týchto uvedených zdravotných problémov neznamená automaticky depresiu. Ak si ale nie ste svojim psychickým stavom istí, váhate s návštevou odborníka, skúste chvíľu pozorovať svoje telo. Niekedy sú jeho prejavy oveľa presvedčivejšie než argumenty hlavy, ktorá nám môže donekonečna opakovať, že by sme so svojimi problémami nemali nikoho obťažovať a pekne ich zvládnuť sami.
 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku