Zobraziť přihlasovací formulár

6 omylov pri vysúšaní vlasov a jeden bonus

  • Publikované:
6 omylov pri vysúšaní vlasov a jeden bonus

Keď si hlavu umyjeme, málokedy ju nechávame len tak na vzduchu preschnúť (aj keď by to bolo to najzdravšie, čo by sme pre svoje vlasy mohli urobiť). Nemáme čas čakať niekoľko hodín, než sa naše vlasy usušia a my budeme môcť vyraziť von. A k tomu všetkému... ak si vlasy už nejakú dobu farbíme alebo ich máme od prírody nie práve najzdravšie, po prirodzenom uschnutí nevyzerajú úplne najviac k svetu. A tak siahame po féne, aj niekoľkokrát týždenne, možno dokonca denne. A v čom robíme chyby, čím si vlasy ničíme?

Zlou starostlivosťou o vlasy, respektíve ich ničením, sa uzatvárame do začarovaného kruhu - čím viac ich ničíme, tým viac sa o ne musíme starať. Ale ako zamedziť tomu, aby sme ich ničili už pri ich úprave? A navyše tak základnej, ako je vysúšanie?

Alfou i omegou je, aby sme vlasy vysušili a nevystavovali ich pri tom veľmi vysokým teplotám. Ale to zďaleka neznamená len nastaviť fén na „cool“.

Začíname s moc mokrou hlavou.

Prehrabneme vlasy uterákom a hurá na fén. A to je bohužiaľ veľká chyba. Pretože voda sa intenzívne a rýchlo zahrieva, takže vlasy doslova varíme vo vlastnej šťave. Čím menej vody bude treba odpariť, tým lepšie. Po sprche je preto dobré vlasy poriadne (ale jemne!) vysušiť uterákom, nechať preschnúť a s fénovaním začať až keď sú len vlhké.

Fén je moc blízko.

Vedeli ste, že pre vlasy je ideálne, keď ich sušíme fénom, ktorý je zhruba vo vzdialenosti tridsiatich centimetrov od hlavy? Ale poznáme to všetci, či už si ich fénujeme cez guľatú alebo plochú kefu alebo len tak „nadivoko“, fén držíme v najnutnejšej vzdialenosti od vlasov; tak, aby nám nezhorela hlava alebo uši. Pretože potom ich máme suché rýchlejšie, že áno.

Moc času v jednej sekcii.

Fénom by sme nemali mieriť moc dlho len na jednu časť hlavy, mal by byť neustále v pohybe. Pre styling je ideálne, keď hlavu vysušíte z cca 80% bez použitia kief a začnete s tvarovaním až potom. Aj preto je možné neustále meniť smer a zameriavať sa na iné a iné časti. Inak si vlasy zbytočne prehrievame.

Ignorujeme chladný vzduch.

Väčšina fénov ponúka pomerne slušné nastavenie rozsahu teplôt. Ale aj dve - teplý a studený vzduch - nám stačí. Akonáhle máme vlasy plus mínus presušené, ale ešte vlhké, mali by sme prepnúť na nízku teplotu a dielo dokonať s ňou. To vlasy pekne schladí, čo znamená, že povrch vlasu sa uzavrie. Vlasy budú lesklejšie! A to nie je všetko, budú menej náchylné na zmeny zapríčinené napríklad vysokou vlhkosťou vzduchu.

Nehľadíme na kvalitu.

A to ani keď príde na fény, ani keď si vyberáme kefu. Čomu sa vyhnúť a čo je naopak veľké áno? Keď hovoríme o fénoch, rozhodne by sme mali siahnuť po takých, ktoré disponujú ionizačnou technikou. Vďaka tejto technológii udržia fény vo vlasoch viac vody, nevysušujú ich, môžeme používať nižšie teploty a dosiahneme výsledok rýchlejšie. A kefy? Ideálne je siahnuť po prírodných materiáloch, ako sú napríklad diviačie štetiny, ale obstarávacia cena takýchto nástrojov sa môže vyšplhať až k tisícom. Preto si radšej povieme, čo nie. Rozhodne nie by ste mali povedať takým, ktoré sú vyrobené z kovov. Tie sa totiž nahrievajú a vlas tak ničí ako fén, tak samotná kefa.

Nevšímame si nastavenie.

Rovnako ako si vyberáme starostlivosť o pleť podľa jej typu, mali by sme voliť aj nastavenie fénu podľa typu našich vlasov. Husté, silné (a väčšinou vlnité) vlasy znesú oveľa väčšie teploty ako suché, slabé, krehké a lámavé.

  • BONUS: desaťsekundový test kvality vlasov

Vezmite si jeden svoj vlas (ideálne vypadnutý, trhať si ho nemusíte) a pohár vody. Dajte vlas do pohára a pozerajte sa - ak vlas pláva na hladine, sú vaše vlasy v relatívnom poriadku. Ak ale klesne na dno (je viac pórovitý, nasaje do seba viac vody a sťažkne), je treba sa o vlasy starať o trošku viac než doteraz. Nezabudnite, že pórovitosť vlasov vedie nielen k ich neupravitelnosti, ale napríklad aj k rýchlejšiemu blednutiu farby!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku