Zobraziť přihlasovací formulár

Kokteil na správne trávenie, spánok aj spaľovanie

  • Publikované:
Kokteil na správne trávenie, spánok aj spaľovanie

Nebudeme si nič nahovárať. Naše stravovacie návyky a vôbec denný režim veľmi často nepatrí k tým najzdravším. Zo všetkých strán sa na nás valí nepreberné množstvo informácií o tom, čo by sme mali, nemali, ako často, prečo - koľko a ako cvičiť, ako sa stravovať. A vzhľadom na to, že vlastne vieme, ako robiť všetko správne, väčšinou sme dospeli k názoru, že je to jednoducho moc zmien naraz a zdravý životný štýl prebieha napospol v takých záchvatoch. V tej záplave informácií sa stratila jedna veľmi dôležitá. Počíta sa každá zmena, aj malinký krôčik nás posúva správnym smerom.

Príroda nám nadelila naozaj mocné prostriedky na to, aby sme pomocou nich vedeli zvládnuť kadejakú obtiaž. A vzhľadom na to, čo súčasnému človeku často chýba, máme pre vás recept na kokteil, ktorý je nielen vynikajúci chuťovo, ale dodá nám látky potrebné na to, aby sme sa cítili dobre, urobili niečo pre svoje zdravie, podporili metabolizmus, imunitu aj celkovo trávenie (ktoré je na to, aby sme sa „cítili dobre“ absolútne kľúčové).

Ingrediencie

  • Kokosový olej, kokosové mlieko. Okrem toho, že kokosový olej má mnoho pozitívnych účinkov nielen na zdravie (ale pozor, prečítajte si tiež, ako mu môže neprospievať), má kokosové mlieko vlastnosti nie toľko intenzívne, ale dosť potrebné. Prečo sú náhrady obyčajného mlieka dnes taký hit? Nie je to tým, že by bolo toľko ľudí na laktózu alergických alebo precitlivených, ale tým, že sa v rámci zdravého životného štýlu snažíme z bežnej stravy vyradiť čo najviac nadbytočných cukrov. A laktóza je, ako už vieme z predchádzajúceho článku o sacharidoch všeobecne, tiež typom cukru. Kokosové mlieko teda nielen, že telu dodáva vitamíny, minerály a ďalšiu výživu obsiahnutú v kokose, ale aj vďaka tomu nekonzumujeme zbytočné cukry.

  • Kurkuma. Tento indický poklad, ktorý je civilizáciám známy už po tisíce rokov, je naozaj niečo, čo by sme nemali poznať len ako prísadu do kari. Kurkuma má celý rad pozitívnych účinkov na zdravie, ktoré zďaleka nekončia len u dezinfekčných, antioxidačných, protizápalových a dokonca aj protirakovinových. Kurkuma je hlavnou a kráľovskou ingredienciou nápoja zvaného Zlaté mlieko.

  • Čierne korenie. Tu narážame na vzájomné ovplyvňovanie účinných látok - kurkumínu a piperínu. Kurkumín je účinná látka kurkumy, extrakt, ktorý sa zatiaľ pokusne (ale s úspechmi) využíva na liečbu mnohých zdravotných neduhov. Problémom u kurkumínu je, že na to, aby sme prirodzene vstrebali jeho potrebnú dávku, museli by sme mletý koreň kurkumy konzumovať „po kilách“. Bolo zistené, že piperín, látka obsiahnutá v čiernom korení, toto vstrebávanie kurkumínu zvyšuje, a to mnohonásobne. Podobnú službu nám preukáže tiež sójový lecitín, takže nahradenie kokosového mlieka tým sójovým môže mať podobný efekt.

    Čierne korenie ale používame aj pre jeho účinky na metabolizmus, roztiahnutie ciev, väčšie prekrvenie, zlepšenie prietoku krvi a teda aj roznosu živín po tele.

  • Zázvor. Koreň zázvoru je tiež ingrediencia, ktorá cielene pôsobí na zažívanie a zápaly. Zázvor je zázrak, keď príde na úpravu zažívania, boj s infekciami (napríklad bolesťou hrdla), pálenie záhy. Taká zázvorová voda sa môže stať úplne jednoducho tým najzdravším spôsobom, ako začať deň alebo plniť pitný režim.

  • Med. Ďalšia a posledná ingrediencia nápoja, ktorý je známy pod názvom Zlaté mlieko (náš recept je obohatený o zázvor). Med je vitamínová bomba, antioxidant, skvelý na zažívanie a celkovo regeneráciu organizmu. Všetko o mede sa dozviete tu, ale pozor, je potrebné používať med naozaj kvalitný. Ako ho spoznať?

Postup

Zo spomínaných ingrediencií budete potrebovať:

  • 2 šálky kokosového mlieka (poprípade sójového)

  • 1 lyžička kokosového oleja

  • 1 lyžička kurkumy

  • 1,5 lyžičky sušeného zázvoru (ale lepšie zhruba 4 cm čerstvého - očisteného a nastrúhaného)

  • ¼ lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia

  • 1 lyžička medu

V hrnci zmiešajte všetky ingrediencie okrem medu a na veľmi miernom ohni povarte asi päť minút. Po odstavení z ohňa pridajte med, premiešajte a... hotovo!

Pite ideálne na večer - všetky ingrediencie budú pôsobiť cez noc, veľmi rýchlo vám uľavia od pocitu plného žalúdka, pomôžu so zaspávaním celkovou regeneráciou a detoxikáciou organizmu.

Tip Mimibazara: Nápoj si môžete uvariť aj do zásoby, zhruba na tri dni. Uchovávajte v chladničke, neohrievajte v mikrovlnnej rúre a pri ohrievaní by nápoj nemal prejsť varom! Ak chcete, môžete nápoj vylepšiť škoricou. Tá dodá ako chuť, tak aj svoje vlastné zázračné vlastnosti.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku