Zobraziť přihlasovací formulár

Hallux valgus čiže vybočený palec

  • Publikované:
Hallux valgus čiže vybočený palec

Stav chodidla, kedy nám palec začne vybočovať smerom k druhému prstu, kĺb bolí a noha začína mať nie práve reprezentatívnu vizáž, to je nočnou morou každej ženy. Nie len, že je tento stav pomerne neestetický, obmedzuje nás vo výbere topánok, ale predovšetkým ide o pomerne bolestivú záležitosť. Táto deformácia postihuje ľudí bez ohľadu na vek, ale zato s ohľadom na iné faktory. Aká je príčina vzniku? Ako sa brániť a čo podniknúť, keď už sme nechali stav zájsť príliš ďaleko?

Hallux valgus čiže vybočený palec je stav, keď svaly, šľachy a kĺbové puzdrá na chodidle a priehlavku ochabujú, rozvolňují sa kĺby a vzniká
priečne plochá noha. Nebezpečenstvo je, že tento stav nemusí byť nutne (hneď) vidieť - môže najprv „len“ bolieť. A práve to je doba, kedy je načase začať s preventívnymi opatreniami a liečbou. Ak pociťujete bolesti v kĺboch palca, je dobrý nápad navštíviť lekára (odbornosť ortopédia alebo reumatológia).

Čo za vybočený palec môže?

  • Genetika. Predovšetkým. Je to práve ona, kvôli ktorej sa môžeme s vybočenými palcami stretnúť aj u ľudí okolo dvadsiatich rokov. Ak má jeden z rodičov vybočený palec, je veľká pravdepodobnosť, že tento stav zdedí aj potomok.

  • Obuv. Nevhodná obuv znamená, že klenbe a celkovo chodidlu neposkytujeme dostatočnú podporu a dávame tak možnosť kĺbom a kostiam sa „rozšíriť“. Samozrejme najhorším variantom, ktorý pre stav vybočeného palca existuje, sú podpätky. Tým totiž nielen, že vytvárame nedostatočnú oporu a priestor, ale aj vyvíjame neúmerný tlak.

  • Váha. Vplyv váhy nie je dominantný, ale je značný. Ak máte mať vybočený palec z genetických dôvodov, budete ho mať aj v prípade, že vážite tridsať kíl. Ak ale vaše telo ešte nie je tak úplne rozhodnuté, môže ho váha ovplyvniť. Logicky - čím väčší tlak na oblasť, tým zásadnejší vplyv na uvoľnenie.

  • Hormonálna hladina. Okolo päťdesiatich piatich rokov veku u žien dochádza k zásadnejším výkyvom v hormonálnej hladine, čo má tiež svoj vplyv na pevnosť úponov, šliach i svalov.

Pred operáciou...

Problém je, že vybočený palec naozaj bolí. Obmedzuje nás v bežnom živote - od výberu topánok po celkový pohyb. Často bolí aj v pokoji. Neinvazívnou metódou sú rôzne rehabilitácie, od parafínových zábalov po laser alebo rázovú vlnu (ktorá je tiež spôsobom liečby, zdá sa aj dosť efektívna).

Sami si od halluxov môžete uľaviť (nie je vyliečiť), respektíve pomocou určitých podporných prostriedkov - existujú špeciálne vložky do topánok, alebo aj korektory, ktoré nosíme cez noc. Výsledky dosahujú, ale proces je pomerne bolestivý a všetka náprava dočasná.

Ako uľaviť od bolesti?

Existuje niekoľko spôsobov, ako si od nepríjemnej bolesti uľaviť alebo riešiť vybočenie palca inou než operačnou cestou.

  • Špeciálne topánky (na čo sa pozerať a podľa čoho vyberať vám odporučí lekár alebo lekárnik), vložky do nich.

  • Ľad. Palce môžete tiež ľadovať - klasicky ako pri bolestiach kĺbov. Chlad spomalí prietok krvi a teda aj intenzita bolesti bude miernejšia.

  • Lieky. Klasické, protizápalové na bolesť, v horších prípadoch antireumatiká alebo kortikoidy.

  • Pásky a korektory. Niektoré sú naťahovacie a môžete ich nosiť do topánok, niektoré sú pevné a dávajú sa na noc, záleží, čo vám bude viac vyhovovať.

  • Cvičenie. Cieľom je zosilniť svaly na chodidle, okolo palca a posilniť aj väzy, kĺby a ich okolie. Špeciálnych cvičení je veľa, nájdete ich na internete vrátane videonávodov naozaj veľa, ale rozhodne ich nezabudnite konzultovať s lekárom.

Tip Mimibazara: Pomáha aj tak jednoduché cvičenie ako pomocou prstov na nohách zdvíhať zo zeme napríklad ceruzky alebo sklenené guľôčky, intenzívne preťahovanie prstov alebo tlak proti závažiu.

Operácia

Tá by mala byť vlastne až poslednou metódou. Po neúspešných alebo neuspokojivých výsledkoch rehabilitácií a tzv. polohovania (cvičenie a nosenie korekčných pások) vás môže čakať operácia. Aj keď by sa zdalo, že je to operácia malá, rekonvalescencia si bude vyžadovať pomerne dlhú dobu a tiež vašu trpezlivosť. Postupy sa môžu líšiť, ale z nemocnice vás pravdepodobne pustia až po dvoch týždňoch po operácii, do tej doby je potrebné dôsledne dbať na to, aby sa tkanivá zahojili v správnych pozíciách. Asi mesiac potom budete chodiť o barlách, asi dva mesiace došlápnete len na pätu a na topánky treba zhruba na rovnako dlhú dobu zabudnúť. Rozdielne výsledky tiež operácia dosiahne v prípadoch, ak je vybočený palec dedičný a máme ho od skorého veku, alebo či sme k nemu prišli spoločne s plochou nohou. V prvom prípade bývajú výsledky trvalejšie a lepšie, v tom druhom nás čaká pravdepodobne už doživotné opatrenie prevencie recidívy.

Stretávali ste sa s týmto nepríjemným stavom chodidla? Máte za sebou operáciu alebo inú, úspešnú či neúspešnú liečbu? Poraďte ostatným a odovzdajte svoje skúsenosti!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku