Zobraziť přihlasovací formulár

8 zásadných chýb, keď príde na kondicionér

  • Publikované:
8 zásadných chýb, keď príde na kondicionér

Vlasy, ich dĺžka, farba, úprava a kvalita sú večné témy všetkých žien (a dosť často i mužov). Nikto ich nemáme také, aké by sme ich chceli, kto má vlnité, chce rovné, kto má rovné, dal by čokoľvek za prirodzené kučery. Tak ako tak, úprava vlasov je súčasťou našej rutiny starostlivosti o vzhľad. A aj keď s vlasmi, aké nám boli dané do vienka, zas toľko neurobíme, môžeme sa o ne starať a upravovať ich, ako najlepšie to ide. Prečo sa nám to ale nedarí? A kedy za to môže kondicionér?

# 1 dávame kondicionér na korienky. Teda najmladšie, najzdravšie a prirodzene najmastnejšie časti vlasov. Pokožka hlavy produkuje dosť prirodzenej vlahy, každé ďalšie vyživenie je nadbytočné a prispieva k rýchlemu masteniu vlasov, k oťaženiu. A takým vlasom rozhodne nedodáte ani trošku objemu. Sústrediť by sme sa mali na spodné dve tretiny vlasov, na tie patrí kondicionér (alebo maska). A do poslednej tretiny by sme mali kondicionér dôkladne vmasírovať

# 2 Kondicionéru dávame moc. Rovnako, ako šampónu, aj kondicionéru pravdepodobne používame príliš moc. Bežne ho stačí zhruba polovica množstva, ktoré považujeme za bežné. Jednak za to môže menšia časť vlasov, do ktorých kondicionér patrí, ale čiastočne aj to, že u kondicionéru rozhodne neplatí - čím viac, tým lepšie. Ak máte jemné vlasy, pravdepodobne kondicionéru moc neabsorbujú a všetok nadbytočný je nielen plytvanie, ale zbytočne vlasy „dusí“. A ako vieme, kondicionér sa veľmi ťažko vymýva, preto často nechávame jeho zvyšky na vlasoch, ktoré potom oťažievajú a nedajú sa poriadne upraviť - nič na nich nedrží. Až keď máte vlasy hrubé a nepoddajné, postupne pridávajte množstvo kondicionéru. Vždy ideálne len toľko, koľko ho vlasy vsiaknu.

# 3 Kondicionér nedávame vôbec. Samozrejme, boli doby, kedy kondicionéry neboli - a všetci sme mali vlasy tiež v poriadku. Lenže spoločne s kondicionérmi neexistovalo ani toľko nafarbených hláv, toľko hormonálnych ťažkostí (ktoré vlasy a ich kvalitu extrémne ovplyvňujú), ale predovšetkým ani požiadavky na to, aby boli vlasy zdravé a vyživené. Kondicionéry zmenili hru – starajú sa o naše namáhané vlasy, dodávajú im zdravie, lesk, hebkosť, vyživujú ich. Takže môžeme veselo farbiť, žehliť, fénovať a vlasy typu cukrová vata, ktoré z bezkondicionérových čias poznáme, nám toľko nehrozia. Aj keď máme vlasy nefarbené, ich kvalita nemusí byť úplne valná, či už je na vine genetika, zlá strava alebo hormóny. To tiež skôr nebývalo. Preto ich potrebujeme. Kedy je vhodné kondicionér vynechať? Keď chceme, aby nám perfektne držal účes (teda nepotrebujeme vlasy čo najhladšie) - svadby, plesy a príležitosti, kedy si vlasy natáčame, zaplietame alebo zväzujeme do drdolov a uzlov.

# 4 Na hrubé a nepoddajné vlasy nepoužívame hĺbkovú starostlivosť. Jemné vlasy stranou, mnoho z nás má opačný problém - vlasy máme hrubé, svojhlavé, nepoddajné, husté a náš najlepší kamarát je veľmi pevná gumička. Takéto vlasy sa nám nikdy nepodarí poriadne upraviť, respektíve dosiahnuť požadovaného vzhľadu „zo salónu“, ak ich nebudeme vyživovať do hĺbky. Aspoň raz týždenne by sme mali použiť hĺbkovú starostlivosť, môžu byť aj oleje (arganový, kokosový, jojobový alebo extra panenský olivový). Čo je pre hrubé vlasy dobré je tiež bezoplachová starostlivosť, aj takých kondicionérov nájdete v obchodoch veľa. Len pozor na silikóny!

# 5 2v1. Teoreticky dobrý nápad, ale prakticky to nemôže fungovať. Ak máte vlasy dlhé (čím dlhší vlas, tým starší a suchší ku koncom) alebo hrubé, nebude tento typ produktov dostatočne silný. Vlasy si len zbytočne zamastíte pri korienkoch a v dĺžkach nijako ozdravenejšie nebudú.

# 6 Nie je to „ten pravý“. Ten pravý to totiž musí byť, aj keď vyberáte kondicionér. Možno to bude chvíľu trvať, ale môžete si od svojho kaderníka nechať poradiť, aký typ produktov vlastne máte hľadať. Bezoplachový, hĺbkový, ľahký, na objem, na farbené vlasy... Prispôsobte svoju starostlivosť sebe. Ak máte napríklad vlasy farbené, hľadajte kondicionér s vitamínom B5 a prírodnými lipidmi. A tak ďalej - nebojte sa spýtať na správnych miestach!

# 7 Nechávame ho na vlasoch moc dlho. Keď sa kondicionéru na naše vlasy nabalí moc, budú potom ťažké, nepoddajné a rýchlejšie sa mastiace. Väčšinou naozaj stačia 2 - 3 minúty, ale pre správne použitie sa pozrite na štítok toho svojho. Nenechávajte dlhšie, ako je odporúčaná doba, inak bude následný styling úplne zbytočný.

#
8 Šampón dávame prvý. Umývanie vlasov naruby? Áno! Prečítajte si viac o tomto spôsobe v jednom z našich minulých článkov. Budete prekvapení, aký veľký efekt tento postup môže mať. Alebo Treba sa zbaviť prebytočného kondicionéru a sama voda to často nezvládne!
 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

dennny 13. 6. 2017, 15:54
(child12)Moc môže byť: schopnosť takmer za všetkých okolností dosiahnuť nejaký výsledok, najmä ovládať ľudí :-)veľa vyjadruje veľké množstvo