Zobraziť přihlasovací formulár

Dobré ráno pre dobrý vzťah

  • Publikované:
Dobré ráno pre dobrý vzťah

Keď nám ráno zazvoní budík, to prvé, na čo začneme myslieť (po niekoľkonásobnom nie, prosím, ešte nie) je zoznam vecí, ktoré nás cez deň čakajú. Desiaty, zaviezť deti do školy, práca, upratovanie, vyzdvihnúť, nakúpiť. To, na čo ale pravdepodobne zabúdame, je naša drahá polovička, ktorá leží hneď vedľa. Samozrejme, sem tam si cez deň napíšeme alebo zavoláme, občas vyrazíme na „rande“ bez detí a o vzťah sa staráme, ako ale zariadiť, aby sme mali vďaka sebe navzájom každé ráno aj celé dni krajšie?

Väčšinou sme od rána zamestnaní, v našej domácnosti to bzučí ako v úli a každý už si v hlave ide po línii vlastných myšlienok čo, kedy, kde a ako bude treba. Zaujímavé ale je, že ráno po prebudení sme najzrelaxovanejší, akí cez deň budeme (máme najnižší tlak), sme teda tiež najotvorenejší všetkým ľúbezným pocitom. Aspoň teda fyzicky. K čomu je dobré využiť ráno, aby sme čo najviac utužovali vzťah? A to na každodennej báze, nie len raz za čas...?

Samozrejme, nikto nemá zrána väčšinou ani čas ani energiu na grandiózne akcie. Dobrá správa ale je, že ani nie je potrebné! To, čo môžeme urobiť, sú vyložene maličkosti.

„Dobré ráno...“ a „Maj sa pekne“. Aj týchto pár slovíčok môže mať veľký význam. A to nielen preto, že je to slušnosť. Popriať po prebudení partnerovi dobré ráno sa síce môže javiť ako maličkosť a hlúposť, ale význam to má veľký. Snáď ešte väčší má rozlúčka. Kolegom v práci, učiteľke v škole, kamarátom atď. by sme si asi nikdy nedovolili nepovedať „ahoj“ na rozlúčku a proste len odísť. A nezaslúži si partner minimálne to isté zaobchádzanie, ak nie oveľa intenzívnejšie? Prostá rozlúčka slovami „Pekný deň, maj sa!“ môže hrať veľkú úlohu v tom, ako sa partner cíti. A keďže sa ráno dostaneme celkom rýchlo do plných otáčok a často aj stresu, môže sa odchod prasknutím dverí javiť ako dobrý nápad. Ale nie je. Nájdite v sebe trošku sily sa usmiať a pozdraviť.

Budík o desať minút skôr. Keď vstanete spolu o desať minút skôr, môžete si (ešte) v kľude vychutnať spoločnú rannú šálku kávy a pripraviť sa spoločne na všetko, čo vás cez deň čaká. Je to šanca na ešte ničím nezaťaženú komunikáciu. Je to bolestivá predstava - vstávať o desať minút skôr, keď to „nie je nutné“, ale verte, že sa z vašej rannej kávy (čaju, džúsu, čohokoľvek) stane čoskoro veľmi obľúbený rituál. A rozhodne niečo, na čo sa budete večer pred zaspaním tešiť.

Pochváľte. Čokoľvek. Nie je krajšia vec ako začať deň s komplimentom. Samozrejme, časom sa každodenný zhon a komunikácia zmrští pravdepodobne na „Nezabudni prosím ťa urobiť... Zastaviť sa pre... Zariadiť... Vyzdvihnúť... O šiestej máme byť tam a tam...“ a tak ďalej. Avšak pre postrehy a komplimenty typu „Pekne voniaš.“ / “Pristane ti to.“ / „Včera sa mi veľmi páčilo, keď si...“ sú nádherné ranné maličkosti, vďaka ktorým budú krajšie nielen dni, ale aj celý vzťah.

Ráno robí deň. Poznáte poučku, že by sme nikdy nemali ísť spať naštvaní? Dvojnásobne to platí o rannom opustení domu. Zrána máme najneskorší termín na doriešenie vecí, ktoré by nás mohli cez deň trápiť. Navyše... ráno múdrejšia večera sa nehovorí len tak. Naozaj sme zrána pokojnejší a máme čistejšiu hlavu. Ak sa ráno zobudíte a máte na srdci niečo, čo vás ťaží, povedzte to a vyriešte to. Nech sa späť na seba domov tešíte a nie ste nervózni zo stretnutia.

Pozrite sa do očí a oslovte sa menom. Alebo akokoľvek si navzájom hovoríte. Nič toľko netvorí puto s človekom, ako svätá trojica komunikácie - očný kontakt, počuť svoje meno, usmiať sa.

...a keď už sme pri tom úsmeve. Všetky páry si vytvoria vlastný jazyk, vlastné odkazy na situácie, narážky, ktorým nikto iný nerozumie. Vedia, čomu sa spoločne vždy zasmejú. Aj keby ste si ráno mali vykladať vtipy (a ani nemusia byť dobré), je veľmi fajn sa spoločne niečomu zasmiať. A ešte lepšie je rozosmiať sa navzájom. Môžete partnerovi trebárs poslať vtipný obrázok medzitým, čo sa deti obúvajú. Nájsť si chvíľku na humor a na to, chcieť partnera rozosmiať, to je nádherné ranné korenie každého šťastného vzťahu.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku