Zobraziť přihlasovací formulár

Dostupné a výživné

  • Publikované:
Dostupné a výživné

V poslednej dobe vládne presvedčenie, že keď chceme jesť zdravo, bude nás to stáť naozaj veľa peňazí. A času a invencie a energie... a vôbec všetkého, čo sa nám jednoducho občas nechce investovať. Medzi všetkými exotickými ingredienciami, olejmi, semienkami, mäsami a zeleninou sa však úplne stratili potraviny, ktoré sú neuveriteľné obyčajné, dostupné a často majú vyššiu výživnú hodnotu, než tie, ktoré sú toľko propagované. S čím nikdy nepochybíme?

Organická produkcia, morské ryby, exotické oleje a nepreberné množstvo pestrej zeleniny? Samozrejme, radi by sme. Ale dostupnosť takýchto potravín je z mnohých dôvodov, povedzme, problematická. Prinášame vám tipy na niekoľko potravín, s ktorými rozhodne neoľutujete a zároveň nezruinujete rodinný rozpočet za jednu večeru.

Kuracie mäso. V našich končinách môžeme mať trošku problém s pôvodom kurčiat, ktoré kupujeme, ale ak si vezmeme domov z obchodu celé kurča, máme o kvalitné jedlo postarané - a to hneď na niekoľko dní. Kuracie prsia sú výborným zdrojom proteínov s minimálnym obsahom tuku, ale po nutričnej stránke nám toho viac dajú stehná, ktoré sú používanejšie svaly - teda majú aj vyšší obsah bielkovín, trošku viac tuku (ale ten potrebujeme tiež). A nepodceňujte výhody poctivého vývaru, zďaleka to nie je len obyčajná polievka.

Treska. Ryby sú veľkým prínosom pre zdravie, ale taký losos alebo krab môžu vysať naše konta rýchlosťou blesku. Taká treska žije tiež v chladných moriach, čo je pre nás a našu výživu veľmi dôležité (buduje si tepelnú izoláciu v podobe veľmi zdravého tuku). Obsahuje tiež nepomerne menej medi (a všeobecne ťažkých kovov) než napríklad tuniak v konzerve. Ďalej nám dodáva selén, jód a vitamín B12.

Mrazená zelenina. Áno, čítate dobre. Mrazená zelenina má mnohokrát viac nutričných hodnôt než tá čerstvá. Ako je to možné? Zelenina na zmrazenie sa zberá vždy zrelá, na rozdiel od tej čerstvej, ktorá k nám často putuje niekoľko týždňov a zberať ju zrelú, po ceste by zhnila. Zmrazením nepríde o dôležité vitamíny (o to sa postará var). Keď ju teda necháte rozmraziť a pripravíte/ohrejete v pare, je veľmi zdravá vec na svete.

Fazuľa. Strukoviny všeobecne sú vynikajúcim zdrojom bielkovín, fazuľa obzvlášť. A navyše je neskutočne variabilná, pripravíte z nej vlastne všetko, od polievky po hlavné jedlá, prísady do šalátov aj k mäsu, proste čo len si viete predstaviť. Obsah rastlinnej bielkoviny je tak vysoký, že sa aj s nižšou vstrebateľnosťou, než majú tie živočíšne, dá fazuľa považovať za ich plnohodnotný zdroj.

  • Tip Mimibazara:Investujte do orechových masiel. Či už arašidové, alebo mandľové, z kešu alebo lieskových orieškov (okrem toho prvého ich nájdete skôr v predajniach zdravej výživy), všetko sú to zdroje ako bielkovín, tak predovšetkým zdravých tukov. A to všetko s nízkym glykemickým indexom. Orechové maslá vás zasýtia na dlhú dobu, a keď si dáte trošku práce s výberom a kúpite to bez pridaných olejov alebo cukru, môže byť univerzálnejšie, než si myslíte. Skvele sa hodia miesto masla pod rôzne džemy, avokádo alebo aj vyložene slané veci, ako je šunka, tuniak alebo napríklad syr. Nebojte sa vyskúšať rôzne varianty!

Vajcia.Vajcia sú taký malý zázrak, nemyslíte? V úplne obyčajnom balení. Asi neexistuje variabilnejšia potravina a svoje účinky na zdravie majú ako tie pripravené namäkko, tak tie napríklad vyprážané. Omelety, praženica, varené, na chlebe, so zeleninou, k rybám, k mäsu, k strukovinám, do cestovín, ako raňajky, obed, olovrant aj večera. Obsahujú neuveriteľné množstvo telu prospešných látok (vitamínov a minerálov), ale predovšetkým veľa živočíšnej bielkoviny, ktorá je pre telo najprirodzenejšia na konzumáciu. A to všetko s celkom minimálnym počtom kalórií.

Sladké zemiaky. U nás menej známa a využívaná potravina, ktorá má pri troche štúdia a praxe tiež neuveriteľné množstvo využitia. Viac o sladkých zemiakoch a ako s nimi zaobchádzať si môžete prečítať v skoršom článku venovanom práve im.

Ovsené vločky. Kráľovné v pomere cena/výkon. Zasýtia na dlhú dobu, sú naládované vlákninou a bielkovinami a dajú sa konzumovať na slano, na sladko, dokonca ich môžete mixovať do koktailov, no proste... zlatá potravina. A ako ju ozvláštniť, nastaviť a doplniť ešte o nejaký ten vitamín navyše? Dočítate sa tu.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku