Zobraziť přihlasovací formulár

Varovné signály kostí v ohrození

  • Publikované:
Varovné signály kostí v ohrození

Všetci žijeme v presvedčení, že osteoporóza alebo rednutie kostí je skôr „seniorský“ problém, takže sa jej nemusíme ešte pekných pár rokov obávať. Pravdou ale je, že čas na prevenciu je práve teraz, nehľadiac na to, koľko nám je rokov. Kým je pravda, že väčšina zlomenín chrbtice, bedier alebo napríklad predlaktia je naozaj doménou seniorov, základy pre tieto bolestivé a často život ohrozujúce úrazy pokladáme oveľa, oveľa skôr. A akonáhle naše kosti zkrehnú a začnú byť na zlomeniny náchylnejšie, väčšinou je už neskoro.

Rovnako ako takmer u všetkých chorôb, aj problémy s kosťami sa niektorým ľuďom vyhnú a na niektorých sa priamo lepia. Svoju úlohu hrá dedičnosť - ak vaši rodičia (špeciálne mamička) trpia osteoporózou, v starobe sa výraznejšie znížila ich výška alebo sa u nich objavil hrb na chrbte, je pravdepodobnosť, že sa s kostnými ťažkosťami budete potýkať tiež. Takže je potrebné udržiavať kosti silné.

Ako však poznať, že majú kosti trable? Existuje pár varovných znamení, ktoré môžu znamenať problém s kosťami, aj keď by sme to na prvý pohľad ani nepovedali.

Lámavé nechty. Keď sa nechty ľahko lámu a štiepia, síce to esteticky znepríjemňuje život, môže to znamenať ale aj ďalšie veci. Lámavé nechty môžu mať súvislosť s krehkými kosťami, oboje totiž môže postrádať potrebne vysokú hladinu kolagénu. Ďalším z variantov možných príčin je nedostatok kosti budujúceho vápnika. Ako na to: Samozrejme je potrebné do jedálnička zaradiť viac potravín, ktoré obsahujú vápnik - mlieko, jogurty, brokolicu, sardinky... a tak ďalej. Môžete sa tiež poradiť s lekárom alebo lekárnikom a nechať si odporučiť vhodné doplnky stravy, napríklad aj s vitamínom D, ktorý vstrebávaniu vápnika napomáha.

Odhalené krčky. Alebo ustupujúce ďasná. Čeľusť je kosť, ktorá poskytuje oporu a usadenie našim zubom. A keďže je to kosť, nevyhýbajú sa jej žiadne problémy, ktoré s kosťami môžu nastať. Vedľa ustupujúcich ďasien je ďalším varovným znamením vypadávanie zubov. Tento veľmi nepríjemný problém sa týka skôr žien, len si spomeňte na problémy so zubami v tehotenstve. Ako na to: Váš zubár by mal vedieť o faktoroch, ktoré ovplyvňujú osteoporózu. Sú nimi rodinná anamnéza, fajčenie, dlhodobé užívanie steroidov alebo vápnikový deficit. Na odhalenie problémov s kosťami môže pomôcť tiež röntgenový snímok čeľustí.

Ubúdajúce sily. A to špecificky v predlaktiach a v úchopu. Ak máte ťažkosti udržať niečo v ruke alebo vyvinúť dostatočnú silu napríklad na pootočenie rôznymi tlačidlami, otváranie fliaš a podobne, môže ísť o varovný signál problémov s kostnou hustotou. Rovnako tak môžete začať pociťovať problémy s rovnováhou a ohybnosťou - môže za to úbytok svalov v okolí chrbtice. Ako na to: Ak ste doteraz neposilňovali, je na čase začať. Ale odporúčame najskôr s osobným trénerom, aby nedošlo k nejakému zraneniu. Rovnako tak je dobré začať pestovať hlboké vnútorné svalstvo na zlepšenie koordinácie a rovnováhy.

Srdce bije ako o preteky. Náš kľudový srdcový tep odráža našu celkovú fyzickú kondíciu. Srdce ľudí, ktorí cvičia, je zvyknuté na väčšiu záťaž, takže v pokojovom režime sa toľko nepredrie a nie je výnimkou, že športovci majú kľudový tep okolo 50 úderov za minútu. U bežnej populácie je plus mínus v norme tep od 60 do 80 úderov za minútu - v závislosti na váhe, veku a ďalších parametroch. A čo tvorí oporu tela okrem kostí najviac? Je to sústava svalov, ktoré čím máme pevnejšie, tým menej váhy leží na kostiach. Ako na to: Ak si aj v čase, keď nič nerobíte a len odpočívate, všimnete, že vaše srdce bije ako o závod, začnite sledovať svoj kľudový tep. Ráno hneď po prebudení si zmerajte tep (buď pomocou aplikácie, alebo pohmatom - stačí 15 sekúnd a následne vynásobiť štyrmi). Keď si dlhodobejšie nameriate hodnoty okolo 80 a vyššie, je to znamenie, že na vaše nepripravené svaly je vyvíjaná väčšia záťaž, pretože sa telo snaží odľahčiť slabnúcim kostiam. Aj keď cvičenie tep jednorázovo zdvihne, dlhodobo ten kľudový znižuje - a to je presne to, čoho by sme sa mali snažiť dosiahnuť. Ak sa bojíte o svoje kosti alebo kĺby, perfektné na štart je napríklad plávanie - to kosti nijako nezaťažuje a buduje svalovú hmotu.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku