Zobraziť přihlasovací formulár

Sedem pomocníkov pri boji s depresiou

  • Publikované:
Sedem pomocníkov pri boji s depresiou

Je pomaly potrebné prijať fakt, že z depresie sa stáva civilizačná choroba. Prognózy pre spoločnosť nie sú dobré, ale nezostáva nám nič než sa snažiť o čo najlepšiu prevenciu vzniku tohto pomalého psychického ochorenia alebo, keď už je tu, necítiť stud a vinu za to, že s ňou bojujeme. Nároky na človeka prevládajúce v našich stredne východných podmienkach, sú o dosť iné, než v západnejšom svete. Ale sme rovnakí ľudia, rovnako krehkí a s rovnakým nárokom na pomoc. Ktorú si ale často môžeme významne dopriať aj sami.

Ciest k odhaleniu depresie u seba alebo druhých je nespočet - čím skôr ju ale začneme riešiť, tým lepšie. Ide o chemickú nerovnováhu v tele, nie o neschopnosť čeliť problémom, ktoré by sme predsa mali zvládnuť. S nastolením chemickej rovnováhy nám môže pomôcť lekár alebo prírodné medicíny, ale bez našej pevnej vôle a vyvíjané aktivity sami moc nezmôžu. Čo všetko môžeme v stavoch depresie urobiť sami?

Tráviť čas s priateľom. Nie v skupine, to má mnohokrát na ľudí trpiacich depresiou veľmi vyčerpávajúce účinky. Avšak silná a pevná sociálna sieť, spoločnosť priateľov a rodiny, ktorí vás podporujú, má úplne blahodarný účinok a je v boji s depresiou nezastupiteľná. Aj taká maličkosť ako zájsť si na kávu s kamarátkou alebo do kina so sestrou môže mať veľmi povznášajúci efekt. Neizolujte sa úplne.

Tráviť čas v prírode. Ísť von, dýchať čerstvý vzduch, cítiť slnko na tvári, to všetko zlepšuje náladu so všeobecnou platnosťou. A okrem tohto psychického efektu, vystavenie sa slnečným lúčom pomáha tvoriť v tele vitamín D, ktorý je v boji s depresiou veľmi užitočný. Navyše zeleň, respektíve zelený členitý povrch vnímaný zrakom, má neurologicky na človeka upokojujúci efekt. Aj malá prechádzka po okolí pomôže, nemusíte sa rovno vypraviť na výlet do hôr.

Tráviť čas so zvieratami. Ak nemáte vlastného psa alebo mačku (aj keď na terapiu depresií sú vhodnejší skôr psi), zvážte, či sa nemôžete nejako dobrovoľnícky angažovať v blízkom útulku pre opustené zvieratá, starať sa o ne, pomáhať im hľadať domov a podobe. Bezpodmienečná láska, ktorú psi človeku prejavujú, dokáže s psychikou zázraky. A radosť a smiech, keď si s nimi hráte, sa dostavia, ani nebudete vedieť ako.

Jesť zdravo. Keď sa stretávate s depresiou, je občas problém aj vstať z postele alebo sa večer prinútiť si vyčistiť zuby. Je bežné, že so zlomenou dušou sa ľudia prestávajú starať o svoje telo. Avšak tak podceňujú význam, s akým dokáže výživa ovplyvniť našu psychiku. Ak nie ste schopní na jedlo myslieť a pripravovať si ho, skúste si na kritickú dobu zaistiť dovoz krabičiek domov, tieto služby sú dnes pomerne dostupné a rozhodne stojí za to ich vyskúšať, aj keď boj s kilami naviac nie je zďaleka váš hlavný problém. Nie je od veci popýtať výživového špecialistu, ak je k dispozícii, a zostaviť si stravu na mieru. Bohatú predovšetkým na vitamíny B, D a C, vyvarujte sa kolísaniu hladiny cukru v krvi a podobne. Nezanedbávajte pre bolesť duše svoje telo.

Byť aktívny. Okrem prechádzok je veľmi vhodné „donútiť sa“ k fyzickej aktivite. 30 minút zvýšenej aktivity denne vás naštartuje, vylepší náladu, vyprodukuje endorfíny, ktoré sú pre dobrý pocit absolútne nevyhnutné. Ťažké môže byť začať. Ale so správnou motiváciou a podporou to nie je nemožné. Vyberte si, čokoľvek vám bude vyhovovať. Od jogy po spoločenské tance. Sami, s kamarátmi, s cudzími ľuďmi. Možností je veľa. A opomenúť nesmieme ani efekt na fyzický vzhľad, budete pracovať na svojej atraktivite, čo vám pridá na sebavedomí.

Venovať sa koníčkom. Keď ste v depresii, nič vás nebaví a nič sa vám nechce, dokonca ani ničoho nie ste schopní. Vezmite to pomaličky, povzpomínejte si, čo vás bavilo, čo ste mali radi. Bolo to čítanie? Skúste si prezrieť knižné novinky alebo ponuku antikvariátov. Nenúťte sa, len vyberajte, do čoho by ste sa mohli zamilovať. Máte obľúbeného autora? Knihu, ktorá sa vám páčila? Prečítajte si ju znova (venovať sa známym veciam je bezpečné, vyhnete sa sklamaniu alebo nepríjemnému prekvapeniu). Radi ste plietli? Vyberajte farbu vlny, pokojne aj týždne. Hrali ste na husle, chodili na golf, do kina? Nie je dôvod nerobiť to znova. Nevystrašte sami seba, začnite zľahka. Dajte si čas.

Vrátiť do svojho života humor. Bez obalu - pustite si čo najhlúpejšiu komédiu, u ktorej sa nemôžete nesmiať. Váš obľúbený film, krátke videá alebo talk show, čokoľvek vám vždy vylúdilo úsmev na tvári. Pokojne seďte nad stránkami s vtipmi, nechajte sa rozosmiať v divadle, ako vám to len bude vyhovovať. Nebráňte sa úsmevu. A že vás nerozosmeje to, čo skôr? Nájdite si nové dôvody. Aj keby to mal byť ten najpoklesnutejší kinematografický počin poslednej dekády.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku