Zobraziť přihlasovací formulár

Moringa, zatiaľ neznáma, ale zázračná

  • Publikované:
Moringa, zatiaľ neznáma, ale zázračná

Moringa olejodárná, moringa oleifera, je takzvaný „jedlý strom“, ktorý sa u nás ešte na výslnie záujmu nedostal, čo je však škoda. Strom pochádza pôvodne z oblasti Himalájí, ale počas rokov sa rozšíril do mnohých ďalších krajín a na veľa kontinentov. Dokáže plnohodnotne rásť aj v tých najextrémnejších podmienkach, bez vlahy i živín v pôde, čo znamená, že si musí tak nejako vystačiť sám - a preto jeho listy, korene, kôra aj kvety musia vedieť zadržať v sebe čo najviac živín. Prichádza nová superpotravina, ktorá strčí do vrecka aj chlorelu alebo napríklad zelený jačmeň.

Strom moringa je celkovo zvláštna vec. Pre človeka i pre zvieratá je celovyužitelný, jeho listy tvoria úplne bežnú súčasť potravy v takzvane rozvojových krajinách, kde slúžia ako primárny zdroj vitamínov a minerálov.

Moringa rastie vysoko a tam, kde je horúco, sucho a slnečná žiara. Nemá rada prílišné zavlažovanie ani tieň. Strom je podobný baobabu, ale čeľaď moringovitých obsahuje 13 exemplárov, ktoré sa od seba vizuálne aj úžitkovo celkom líšia. Nás zaujíma moringa olejodárná, ktorá je pre človeka jednou z najprínosnejších vecí, aká vôbec môže byť.

Čo moringa obsahuje?

Človeka západného sveta budú najviac zaujímať
listy moringy, ktoré obsahujú vlastne skoro všetko, čo človek potrebuje. Áno, takmer všetko.

A dokonca aj niečo naviac. Moringa totiž obsahuje
zeatin, hormón zo skupiny cytokinínov, rastový regulátor rastlín, ktorý v ľudskom tele funguje tak, že zvyšuje využiteľnosť konzumovaných látok. To znamená, že podporuje ako transport látok na miesto určenia, tak ich vstrebateľnosť a zužitkovanie. Zeatinu je v moringe obsiahnutého mnohonásobne viac než v iných rastlinách a zaisťuje jej rýchly rast a odolnosť pred nehostinnými podmienkami, v ktorých rastie.

Ďalšou zaujímavosťou je, že moringa obsahuje 18 z 20
esenciálnych aminokyselín. To sú také, ktoré naše telo nutne potrebuje, ale nevie si ich vyrobiť, potrebuje ich prijímať v potrave. Esenciálne aminokyseliny sú veľmi dôležité pre činnosť nervovej sústavy vrátane mozgu, podporujú koncentráciu, transport kyslíka v tele a tak ďalej.

Vitamíny, ktoré moringa obsahuje, sú pre telo extrémne dôležité. Patria medzi ne predovšetkým vitamín A a C, ďalej potom množstvo vitamínov skupiny B (medzi ktoré patrí aj napríklad kyselina listová), ale obsahuje vlastne všetky pre telo dôležité vitamíny, medzi ktoré sa počíta aj vyše štyridsať rôznych antioxidantov. Z minerálov je potrebné menovať predovšetkým železo, vápnik, horčík, draslík, chróm alebo zinok.

Čo je však na moringe dôležité, je
koncentrácia všetkých týchto látok. Ako sme už písali vyššie, v prirodzených oblastiach výskytu konzumujú ľudia moringu ako potravinu, ktorá bráni podvýžive, pretože tak nejako obsahuje všetkého dosť. Čerstvé listy moringy sa jedia neupravené v šalátoch, ale pridávajú sa aj do omáčok, polievok a podobne.

Koreň moringy má podobnú chuť ako chren a je aj obdobne využívaný, ale tu treba dávať pozor, obsahuje toxické alkaloidy (spirochin), takže väčšia miera jeho konzumácie môže byť pre človeka škodlivá. Z kôry moringy sa robia látky a povrazy, plody (semená) sa lisujú na olej (na jedlo i do kozmetiky), vetvami sa kŕmia zvieratá. Zaujímavé je, že prášok z rozdrvených semien vie čistiť vodu - jeho zapracovaním do kalnej vody sa nečistoty vyzrážajú a sadnú na dno. Tento prášok využívajú na čistenie vody hlavne v povodí Nílu. Strom moringa je teda spracovateľný od A do Z.

Kto by ju nemal užívať?

...moringa je vhodná pre všetkých. Užívanie listov moringy v našej kultúre nie je zmapované, ani ich vplyv na vývoj plodu, ale organizácie pôsobiace v krajinách, kde moringa tvorí prirodzenú súčasť stravy, ich
odporúčajú ako v tehotenstve pre správny vývoj plodu, prevenciu chudokrvnosti a podobne, tak pri dojčení na podporu laktácie. Jediné, čo nám robí trošku starosti, je obsah vitamínu A, ktorý môže konzumovaný vo veľkej miere nepriaznivo ovplyvniť tehotenstvo, ale pri dodržiavaní dávkovania by sa žiadny problém vyskytnúť nemal. Všetko je ale vhodné vždy skonzultovať s lekárom.

Vhodná je moringa aj pre deti, seniorov, športovcov a ľudí s vysokou fyzickou alebo psychickou záťažou, ako podpora rekonvalescencie u chorôb, pre vegetariánov a vegánov a ľudí so stravovacími obmedzeniami. Existujú názory, že pri užívaní moringy a jej zaradenia do jedálnička vlastne nemusíte brať žiadne iné doplnky stravy (ktoré pri vyváženej strave nie sú nutné tak ako tak).

V našej republike zoženieme moringu vo forme rozpustného prášku (nadrcených listov), tabliet alebo čaju. Rozhodne je ale treba neprekračovať doporučené dávkovanie!

S čím nám môže moringa pomôcť

Moringa podporuje vývoj, rast, výživu a všetky procesy, ktoré sa v tele dejú. Koreň pôsobí na zažívacie a črevné ťažkosti, tlmí bolesť, semená sú protizápalové a znižujú horúčku a listy pomôžu najmä pri podvýžive, na tlmenie bolesti, ochorení horných dýchacích ciest, na podporu laktácie - zvyšujú tvorbu i kvalitu materského mlieka, odporúčajú sa pri hemoroidoch, cukrovke alebo celiakii. Samozrejme majú na telo účinky správnej výživy, pôsobenie antioxidantov i esenciálnych aminokyselín by ste mali pocítiť na celkovom stave, na tom, ako sa cítite, aké sú vaše psychické aj fyzické výkony.

Máte skúsenosť s moringou ako doplnkom stravy? A aká tá skúsenosť je? Podeľte sa s ostatnými na Mimibazari, povedzte ďalším svoj názor!  

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku