Zobraziť přihlasovací formulár

20 vecí, ktoré ste o tele a zdraví zrejme nevedeli

  • Publikované:
20 vecí, ktoré ste o tele a zdraví zrejme nevedeli

Na svete existuje mnoho štúdií, výskumov a prebehlo už veľa pokusov, takže sme sa dozvedeli užitočné, menej užitočné aj úplne zbytočné informácie. Avšak sa nedá poprieť, že niektoré aj z tých neužitočných sú bezpochyby zaujímavé. A kto vie, aj tá na prvý pohľad najzbytočnejšia informácia sa jednoducho môže niekedy hodiť. Vedeli ste, že psy cítia rakovinu? Alebo trebárs čo vie zvýšiť naše úspechy pri chudnutí až dvojnásobne?

  • Počuli ste o vyplachovaní nosa slanou vodou? Táto procedúra vie zmierniť nielen príznaky prechladnutia, ale aj alergií. Pomáha totiž na odpuchnutie slizníc.

  • Psy vedia z človeka cítiť rakovinu alebo cukrovku (respektíve hladinu cukru v krvi). Nie síce sami od seba, ale môžeme ich na to trénovať, rovnako ako na rozpoznanie výbušnín alebo drog. Rakovinu pľúc a prsníka rozpoznávajú psy z ľudského dychu. Z dychu a z moču (obsah ketónov) zase získavajú prehľad o hladine cukru v našej krvi a sú schopní spoznať klesajúci hladinu skôr, než sa prejavia jej následky.

  • Ak odchádzate z domu cez kuchyňu, je pravdepodobné, že jete zhruba o pätnásť percent viac než tí, ktorí dom (byt) opúšťajú a nemajú kuchyňu po ceste.

  • Srdcový záchvat, infarkt, vás najpravdepodobnejšie postihne v pondelok alebo tri dni potom, čo vám bola u lekára diagnostikovaná chrípka alebo infekcia dýchacích ciest.

  • V roku 2009 sa objavila na internete stránka, ktorá vám údajne mala zabezpečiť opaľovanie cez monitor. Bol to tzv. hoax, falošná správa, marketingový ťah neziskovej organizácie, ktorá chcela poukázať na problematiku rakoviny kože. Takže nie, monitor nedokáže nikoho opáliť.

  • Obézni ľudia paradoxne míňajú oveľa viac za oblečenie. Je to dané pocitom, že keď nájdu v obchodoch niečo, čo im sedí, nemôžu si to nekúpiť (pretože takáto situácia je podľa nich veľmi vzácna). A tak viac nakupujú. Obézne ženy míňajú veľa za kabelky, topánky a doplnky, ktoré nesúvisia s váhou. Ďalšou zaujímavosťou je súvislosť obezity a spotrebovaného benzínu - obézni ľudia si svojou váhou zvyšujú spotrebu auta, takže spotrebujú viac pohonných hmôt než ľudia normálnej váhy.

  • Fajčiari sú ohrození nekvalitným spánkom až štyrikrát viac než nefajčiari. Zažívajú viac nepokoja, častejšie sa v noci prebúdzajú. Nikotín totiž okrem iného stimuluje nervovú sústavu - síce máme pocit, že nás cigareta upokojuje, v skutočnosti naše telo ale povzbudzuje.

  • Vďaka konzumácii ovocia a zeleniny si telo vyrába svoj vlastný „aspirín“. Kyselina benzoová, ktorá je bežnou súčasťou ovocia a zeleniny, podporuje v tele produkciu kyseliny salicylovej, kľúčovej zložky, ktorá dáva aspirínu jeho protizápalové a proti bolesti pôsobiace účinky.

  • Dvadsaťminútový „šlofík“ počas dňa zvyšuje našu pozornosť, zlepšuje náladu a podporuje produktivitu. Uvoľňuje stres a významne dlhodobo znižuje riziko srdcových chorôb.

  • Kuchynský odpad je oveľa špinavší a zamorenejší baktériami, než ten v kúpeľni. Najviac baktérií je priamo v odpade, v dreze a v hubkách na umývanie riadu. Všetko toto patrí k najviac baktériami osídleným miestam a veciam v domácnosti.

  • Jednou zo skupín, ktoré sú najviac ohrozené nedostatkom pohybu a s tým súvisiacimi zdravotnými ťažkosťami, sú paradoxne lekári. Je to jednak časovou náročnosťou ich práce, ale aj stresom a psychickým vyčerpaním, ktorým kvôli svojmu povolaniu trpia. K cvičeniu a ďalšiemu vyčerpaniu im tak chýba motivácia.

  • Jedlou sódou môžeme bieliť zuby, cesnak pomôže liečiť tenisový lakeť a ostrohy, med zase opicu. Na veľa neduhov využijeme veci z prírody a kuchyne, zďaleka nie je nutné všetko zverovať do starostlivosti chemickým zlúčeninám.

  • Ak sa snažíme schudnúť, vec, ktorá nám pomôže byť až dvakrát efektívnejšími, je záznam jedál, taký jedálny denník. Vďaka tomu, že vidíme všetko, čo sme za deň, týždeň, mesiac zjedli, vieme ľahšie rozpoznať naše „slabiny“. Navyše vizualizácia nám pomôže sa nielen lepšie orientovať, ale tiež si toho viac odpustiť, pretože bude existovať fyzický dôkaz o tom, že sme to či ono zjedli.

  • U žien je pravidelný pohyb kľúčový pre prevenciu vzniku rôznych typov rakoviny. Efekt pravidelného cvičenia sa ale vynuluje, ak dotyčná žena nemá dostatok spánku, respektíve minimálne 7 hodín denne.

  • Ak beháte na bežiacom páse, pomôže, keď sa na seba pozeráte do zrkadla. Zrýchlite a cvičenie vám príde jednoduchšie.

  • Rovnako, ako existuje pasívne fajčenie (keď sme vystavení dymu z cigariet, vdychujeme ho, bez toho aby sme sami fajčili), existuje aj terciárne fajčenie. A môžu za neho i pasívni fajčiari (aj keď sú v tom rovnako nevinne). Škodlivé častice sa usadzujú na oblečení, ktoré potom predstavuje riziko napríklad pre malé deti alebo domáce zvieratá. Takže s páchnucim oblečením rovno do práčky a dezinfikovať!

  • Ak patrí k vašej pohybovej rutine dlhá chôdza, je ideálny vziať si batoh (neschovávať veci po vreckách) a snažiť sa voliť trasy proti vetru. To vám pomôže spáliť až o 50 kcal za hodinu viac ako chôdza „bez prekážok“.

  • Existuje zdravotný stav pomenovaný ako syndróm explodujúcej hlavy (a objavil sa vjednom z dielov známeho lekárskeho seriálu Dr. House). Taký syndróm spôsobuje u chorého vnemy podobné explózii, ktoré si však dotyčný vytvára len vo svojej vlastnej hlave. Syndróm častejšie postihuje ženy, ktoré prebúdza zvuk explózie zo spánku, a nedá sa skoro nijako liečiť. Ťažkosti často vymiznú samé, a ak sa vylúčia neurologické príčiny, dostane dotyčný väčšinou antidepresíva.

  • Niektorí muži sa zvýšenou citlivosťou nervového systému, pociťujú pri orgazme bolesť, postihuje ich bolesť hlavy alebo napríklad kýchanie. Na vine je pravdepodobne extrémna záťaž nervového systému pri takomto zážitku, ale s určitosťou to povedať nejde.

  • Bohužiaľ, veľa ľudí si nevyzvedávajú predpísané lieky, ak nepociťujú akútne ťažkosti. Na vine je snaha o ušetrenie peňazí, ak sú lieky s doplatkom. Podľa štatistík niektorých lekární a lekárov takmer tridsať percent chronicky chorých pacientov užíva lieky (bez akútnych problémov) v závislosti na svojej finančnej situácii.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku