Zobraziť přihlasovací formulár

Ako udržať metabolizmus v chode

  • Publikované:
Ako udržať metabolizmus v chode

...aj keď nám na narodeninovej torte pribúdajú sviečky? Je smutnou, ale neodvrátiteľnou pravdou, že po zhruba tridsiatom piatom roku veku sa u žien začínajú prejavovať známky úbytku pohlavných hormónov. A medzi dôsledky patrí aj spomaľovanie metabolizmu. Ak neprikročíme k preventívnym opatreniam, je možné, že nás prekvapí priberanie na váhe, aj keď sa naša denná rutina nijako nezmenila. Ako tomu predchádzať a udržiavať si metabolizmus pekne v chode?

S metabolizmom sa to má ale dobre - je možné ho zrýchľovať za akýchkoľvek východiskových podmienok. Bazálny metabolizmus môže mať vďaka správnemu zaobchádzaniu so svojím telom často rýchlejší človek v sedemdesiatke než v tridsiatke. Aké opatrenia teda môžeme robiť preventívne, ale zároveň už aj keď si všimneme, že telo nie je, čo bývalo? Telo odpovie vždy aj na najmenšie zmeny!

Raňajky sú jednoducho základ. Nedá sa nič robiť - bez poriadnych raňajok telo nenaštartujete. A „poriadne“ nemyslíme len správne nutrične vyvážené, ale aj v správnom čase. Ten je zhruba do tridsiatich minút po prebudení. Ak raňajkujeme až v priebehu dopoludnia, kedy už sme naozaj vyhladovaní, zarábame si na spomaľovanie metabolizmu - ráno je potrebné „nahodiť systémy“ a naštartovať spaľovanie.

Zdvíhajte závažie. Metabolizmus sa jednoducho bez cvičenia nezaobíde. Ale nie len bez kardia. Potrebujeme niečo, čo nám buduje svalovú hmotu a nie len udržiava tú súčasnú. Preto je vhodné zaradiť na svoj program tiež anaeróbne cvičenie - posilňovanie. Ideálne ráno, kedy cvičenie naštartuje metabolizmus na celý deň (a tým pádom cez deň viac spaľujeme). Svaly sú to, čo spaľuje energiu. Čím viac máme efektívnej svalovej hmoty, tým vyšší máme metabolizmus. A vôbec, všetko o metabolizme si môžete prečítať tu.

Proteín, proteín. Dbajte na svoj príjem bielkovín. Ideálne je zaradiť proteín na jedálniček ku každému jedlu, ktoré cez deň skonzumujeme. Nie je to tak ťažké, pretože proteíny sú obsiahnuté v mnohých potravinách. Typicky sú to vajíčka na raňajky (ale ide to aj bez nich!), na desiatu zaradiť orechy, jesť mäso a ryby, strukoviny a tak ďalej. Trocha bielkovín je takmer vo všetkom - ak si ale dáte rožok s marmeládou, úspešne ste sa im vyhli.

Pitný režim. Všetky bunky nášho tela potrebujú vodu na to, aby fungovali. A tak pitie vody nie pomáha, ale je doslova nutné pre všetky telesné funkcie. Vrátane tých metabolických. Pitný režim pomáha s trávením a vylučovaním, pri dehydratácii spaľujeme menej kalórií, pretože telo jednoducho nefunguje, ako má. A to nespomíname vplyv na obličky a iné telesné sústavy.

Jedzte dosť jedla! Veľa ľudí, ktorí priberajú na váhe, sú v skutočnosti podvyživení. Ako je to možné? Ono je lákavé preskočiť jedlo, keď sa snažíme schudnúť. To má ale dva efekty. Ten prvý je notoricky známy - telo je zmätené a nevie, kedy dostane ďalší prísun energie, takže stopne všetky procesy, ktoré tak úplne nepotrebuje, a radšej ukladá - pripravuje sa na horšie časy. Ten druhý efekt je práve vyživovací - potrebujeme určité množstvo bielkovín, cukrov, tukov, vitamínov, minerálov atď. na to, aby sme fungovali. Keď ich nemáme, telo má k dispozícii mechanizmy, ako si ich v núdzi najvyššej nahradiť alebo vyrobiť. A tak napríklad keď vynecháme cukry, bude telu chýbať energia. Tú si vezme rozložením bielkovín na energiu a odpadové látky. A tak, namiesto, aby budovali svaly, budú nám bielkoviny slúžiť ako náhrada sacharidov. A to sme tak úplne nechceli, že?

Meditujte. Nie, nie je potrebné intenzívne študovať meditačné techniky, kľúč je v tom, zbavovať sa čo najviac stresu. Pretože v strese telo nielen, že ukladá tuky, ale celkovo sa správa ako v ohrození (ale stres má na telo veľa nepriaznivých vplyvov). Stres máva s našou hormonálnou hladinou, mení naše spánkové aj stravovacie návyky a vôbec, nič dobré neprináša. Na tele ani na duši.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku