Zobraziť přihlasovací formulár

Biely šum - čarovný pomocník?

  • Publikované:
Biely šum - čarovný pomocník?

Trpí vaše bábätko nespavosťou? Ľahne si do postieľky a nie a nie sa utíšiť? Alebo máte problémy so spánkom vy? Jedným z riešení problémov so spánkom a zaspávaním môžu byť generátory tzv. bieleho (alebo ružového) šumu. Či už vás obťažuje nadmerný hluk, trápia neznáme zvuky v cudzom prostredí alebo naopak nezvyklé ticho trebárs na prázdninách, môže byť biely šum pre vás to pravé. A čo to vlastne je?

Príčin nespavosti alebo ťažkostí so zaspávaním môže byť mnoho. Ale možno ste si všimli, že vaše bábätko dobre zaspáva pri zapnutom féne, vysávači alebo napríklad umývačke. Na tento zlepšovák prišli už mamičky a oteckovia na celom svete, lenže mať celú noc pustený fén je nielen neekonomické, ale tiež dosť nebezpečné. Keď sa na tento problém pozrieme z hľadiska frekvenčného spektra zvuku, môže nám problémy so spánkom vyriešiť tzv. biely šum.

Všetky farby zvuku



Farebné odlíšenie pre zvuky určitej frekvencie s mierou konštanty spektrálnej hustoty vzniklo ako analógia s farebným spektrom (okrem hnedého šumu, ktorého označenie vzniklo ako preklad označenia "Brownov pohyb", ktorý kopíruje). Biele svetlo, rovnako ako biely šum, obsahuje všetky mysliteľné frekvencie. Ďalej potom ešte poznáme šum ružový, hnedý, modrý, purpurový, sivý a čierny. A čo to má čo robiť so spánkom?

Ako to funguje

Biely šum je vlastne mnohofrekvenčný zvuk, ktorý vyruší zvuky okolia prostredníctvom vlastnej zhodnej frekvencie. Existujú taktiež názory, že biely šum zvuky neodráža, ale prekrýva, avšak o tom, že funguje, nemôže byť pochýb.

V praxi to znamená, že nepočujete nič iné než biely šum, ktorý veľmi rýchlo prestanete vnímať - nemáte teda žiadny sluchový podnet. Aj preto sú vlastnosti bieleho šumu využívané aj v iných oblastiach:

  • Akustická architektúra

  • Niektoré sirény - využívajú jeho schopnosť utlmiť mestský hluk a pritom nevydávať ozvenu

  • V elektronickej hudbe a ako ekvalizér

  • Hovorí sa dokonca o využívaní bieleho šumu pred výsluchmi na zmätenie vypočúvaných osôb, popr. ako súčasť techniky zmyslovej deprivácie

  • Zamaskovanie konverzácií, ktoré nemajú byť vypočuté

  • Pre uľahčenie života ľuďom s chronickým šumením v ušiach

Nechajte sa uspať ... ale aj oveľa viac

Zvuky, s ktorými sa môžeme bežne stretnúť a sú bielemu šumu najpodobnejšie, sú napr.:

Vodopády, hustý dážď, šumenie lesa, zvuk vetra. V domácnosti potom zvuk blízky bielemu šumu vydáva už spomínaný fén a vysávač, ale napríklad aj vetrák, digestor, práčka alebo prechádzajúce autá.

Podstatné na generátoroch umelého bieleho šumu je to, že zvuk nijako nekolíše, je stály a stály je teda aj jeho efekt.

Mnoho online generátorov bieleho šumu môžete nájsť na internete, môžete si ich prostredníctvom špeciálnych programov stiahnuť z niektorých webových stránok alebo si kúpiť prístroj špeciálne určený ako generátor bieleho šumu.

Aký je váš názor alebo skúsenosti s bielym šumom? Už ste ho vyskúšali? Funguje alebo len prekrýva hluk hlukom? Aký je váš názor? Podeľte sa s ostatnými na Mimibazari!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku