Zobraziť přihlasovací formulár

Bolesť drieku skrytá v bedrách

  • Publikované:
Bolesť drieku skrytá v bedrách

Bolesť drieku by sme vlastne dnes mohli nazvať civilizačnou chorobou. Ak nemáme vyskočenú platničku, posunutý stavec, nie sme po operácii alebo netrpíme nejakou neurologickou chorobou, pravdepodobne nás drieková chrbtica bolí preto, že máme skrátené a/alebo ochabnuté svalstvo. A zďaleka nie len svaly na chrbte. Mobilita iných kĺbov, natiahnutie svalov okolo nich nám môže pomôcť s bolesťou chrbta. Ako na to?

Najčastejšie príčiny bolesti chrbta sú:

  • Úrazy, poranenia, operácie

  • Špecifické choroby

  • Sedavé zamestnanie

  • Časté jazdy autom

  • Nedostatok pohybu

  • Stres

Prvé dve nevyriešime len tak. Tie ďalšie ale máme vo svojich rukách. Avšak - teraz sa nebudeme baviť o tom, ako bolesti drieku predchádzať, ale čo s ňou robiť, keď už sa v našich chrbtoch usídlila. Najskôr je však potrebné vylúčiť vážnejšiu príčinu, preto sa rozhodne pri bolestiach chrbta, ktoré pretrvávajú v kuse dlhšie ako šesť týždňov, nechajte vyšetriť!

Čo treba vedieť

Pre to, aby nám bolesť chrbta neotravovala život, je potrebné, chtiac-nechtiac, zaradiť do svojho bežného života rôzne cvičenia. Malo by ísť predovšetkým o cvičenie aktivačné - najskôr treba svaly prebudiť. Ideálne je ľahké kardio, ľahké posilňovanie. Ďalej prichádza na rad cvičenie
vytrvalostné - predsa len, potrebujeme, aby náš chrbát fungoval 24/7, nie len krátkodobo. Z týchto aktivít sú vhodné napríklad plávanie alebo chôdza. Potom máme cviky balančné. Tie nebývajú nijako zvlášť náročné, ale posilňujú svaly okolo kostry, ktoré tvoria vlastne základ pre našu pevnosť a stabilitu. Vďaka nim sa nám nerozvolnia kĺby, nepovolia väzy. A keď, tak to nebude mať také následky. No a potom tu máme cviky naťahovacie (vykonané samozrejme až po zahriatí!). Áno, predklony, záklony, rotácie... to všetko preťahuje naše svaly okolo driekovej chrbtice, ale na jednu dôležitú skupinu zabúdame.

Bolesť krížovobedrového skĺbenia

Bolesť v bedrách je bolesť „v krížoch“, to vieme. Bedrá poznáme. Ako to teda spolu súvisí? V tele totiž máme jeden veľmi netradičný kĺb. Nie je to klasická hlavica a jamka, ale dve drsné plôšky, ktoré spájajú kosť krížovú a kosť bedrovú. Tomuto spojeniu sa hovorí SI (os sacrum a os ileum), čiže esíčko. Tento kĺb je síce zatuhnutý, ale aj tak koná pohyby (dopredu a dozadu, kývanie alebo okolo horizontálnej osi). Keď je okolo tohto kĺbu vytvorená blokáda, cítime bolesť na prehmatanie vo svaloch v slabinách, na zadku, vonkajších bedrových rotátoroch a v oblasti bedrovostehenného svalu (áno, taký sval naozaj máme).
Čo z toho vyplýva? Že to funguje aj naopak. Keď je niečo v neporiadku s týmito svalmi, môže nás kvôli nim bolieť chrbát (viac).

Prečo a ako preťahovať bedrá

Ako vyplýva z vyššie uvedených informácií, zatuhnutie bedier môže viesť k bolesti driekovej chrbtice, resp. krížov. Jeden obrázok vydá za tisíc slov a jedno video za tisíc obrázkov. Naťahovacích cvičení na bedrá nájdete určite veľa, svoje tipy vám dajú tiež tréneri, za nás malý návod, ako bedrá preťahovať. Prima je, že na to nepotrebujete nič viac, než podložku.

Pozor! Trocha nepohodlia pri cvičení môže byť, ale rozhodne nechoďte do bolesti! Nezabudnite, že tréneri väčšinou bolesti chrbta nemajú, cviky teda nie je potrebné vykonávať v takých rozsahoch!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku